Setter inn ekstrafly for å hente hjem sandfaste nordmenn


Har du tips/bilder/video om saken? Kontakt oss på Facebook eller e-post!

Les også: Så farlig er calima – 10 tips når sandstøvet kommer

Les også: Nordmenn som bor på Gran Canaria tilbyr husrom til sandfaste passasjerer
Flyplassene på Kanariøyene er igjen åpne for trafikk denne mandagen, men med redusert kapasitet.

Klokken 07:17 i dag tidlig kunne flyplassoperatøren Aena melde om at alle flyplasser på øygruppen nå er operative, men med redusert kapasitet.

Over 2000 nordmenn sitter sandfaste etter at den verste calimaen på 20 år rammet øygruppen i helgen. 822 fly har blitt innstilt, og flyplassen har vært preget av kaos de siste dagene.

Norwegian setter nå opp ekstrafly for å hente hjem de sandfaste passasjerene.

– Flyplassene på Kanariøyene er gjenåpnet og opererer med redusert kapasitet mandag. Norwegian har satt opp ekstrafly for å hente hjem norske passasjerer mandag - så lenge været tillater det.

Flykontrollørene er optimistiske på Twitter denne formiddagen.

– Sikten er for øyeblikket god ved flyplassen på Gran Canaria etter regnet i dag tidlig. La oss se om vi kan komme oss tilbake til normalen litt etter litt, etter en komplisert helg, skriver de på Twitter. 

Ser ikke lovende ut

I SAS er de mindre optimistiske, og pressesjef John Eckhoff i SAS sier til NRK at det er usikkert om flyvningene kan gjenopptas i dag.

– Vårt mål er såklart å få passasjerene hjem så fort som mulig. Men for å få til det, må flyforholdene bli bedre, og det ser ikke lovende ut akkurat nå, sier Eckhoff til NRK. 

Han vil heller ikke spå noe om når flyene deres kan begynne å gå.

– Det er vanskelig å spå. Vi håper på det beste, men for at vi skal kunne fly, må forholdene være gode, og flyene må også gjennom en teknisk sjekk. Hvis værforholdene tillater det, vil teknikere gå over flyene i dag, sier Eckhoff.

https://www.youtube.com/watch?v=azca11SavT4&feature=youtu.be

Været bedrer seg

Denne mandagen har calimaen lettet noe enkelte steder, men myndighetene opprettholder farevarsel om calima, sterk vind, og høye bølger. Først på torsdag er det forventet at calimaen vil trekke seg tilbake fullstendig.

Sør på Gran Canaria har værforholdene bedret seg etter at det i natt kom litt regn som tok vekk noe av støvet i luften. I tillegg har vinden roet seg betraktelig. Enkelte steder kan fortsatt vinden nnå 60-90 km/t i kastene.

– Totalt ubrukelige

En rekke passasjerer har reagert på den dårlige behandlingen de har fått fra flyselskapene de siste dagene. Først og fremst er det SAS som får gjennomgå for sin dårlige informasjonsflyt ved flyplassen på Gran Canaria, der nordmenn har måttet sove på gulvet mens de venter på ny informasjon.

En av de som har reagert er den tidligere TV2-profilen Oddvar Stenstrøm. I en video publisert av Dagbladet sier Stenstrøm at alle i informasjonsavdelingen bør få sparken på dagen, før han kaller de ansatte «totalt ubrukelige.»

– Nå er jeg klar for krig

I går tok også SAS-fly av fra Gardermoen, men måtte snu da det kom halveis. Flere passasjerer reagerte på at de ikke fikk mat ombord, selv om de hadde bestilt dette på forhånd.

Colin Kim-Thomas Seterlien var en av passasjerene som ble sendt tilbake til Gardermoen på sønndag, etter å ha kommet halvveis til Tenerife. Som flere andre reagerer han på behandlingen han har fått av SAS.

– Vi lander på Gardermoen igjen. Måtte snu halvveis, ikke fikk vi mat ombord, og taxfree-varene måtte de ta tilbake siden vi ikke har vært ute lenger enn 24 timer, skriver Seterlien til Canariavisen på melding.

Denne mandagen er Seterlien nok en gang tilbake på Gardermoen, og venter på ny informasjon fra SAS.

– Trist ferie, lite info og nå er jeg klar for krig - ikke grunnet været - men av håndteringen, skriver Seterlien på Facebook.

Han forteller til Canariavisen at de skal få ny informasjon kl. 12:45 norsk tid.

Mareritt-helgen på Kanariøyene

Fortsatt sandstøv og vind på mandag – skolene holder stengt

Skogbranner på Gran Canaria og Tenerife – 250 mennesker evakuert

Leilighet brant ned i Playa del Cura

All flytrafikk til Kanariøyene omdirigeres på grunn av uværet

1000 mennesker evakuert på Tenerife – flere branner rammer øya Nordmenn som bor på Gran Canaria tilbyr husrom til sandfaste passasjerer