Siste
ARKIVFOTO: Cala S'Amarador på Mallorca. Foto: dronepicr/Flickr

Spanjoler i harnisk – får ikke besøke familien, men turister kan fortsatt komme


Med påsken rett rundt hjørnet er spanjolene i økende grad lei av restriksjoner og mange er i harnisk over at utenlandske turister får komme mens spanjoler ikke får reise i eget land.

Kritikken har haglet mot regjeringen, som måtte svare på dette i kongressen.

– Det er helt urimelig at vi som bor i Spania ikke kan reise mellom regioner, mens utlendinger kan komme inn og spre sykdommer, sier Emilio Rivas fra Madrid til Reuters, skriver ABC Nyheter. 

Bedt om å rydde opp

Europakommisjonen har bedt Spania om å rydde opp i restriksjonene.

Brussel mener det er inkonsekvent at turister får slippe inn i landet samtidig som Spanias egne innbyggere nektes å reise mellom regionene.

Statsminister Pedro Sánchez  har forsvart at landet holder grensene åpne i påsken.

– Spania har fulgt anbefalingenen fra EU, for eksempel ved å holde grensene åpne for reiser innen EU. Det viktige er å utføre kontroll for å hindre importsmitte, og det er nettopp det vi gjør, sa statsministeren til kongressen.

Spanias statsminister Pedro Sánchez. Foto: La Moncloa/Gobierno de España

Økt etterspørsel

De strenge restriksjonene i Tyskland har ført til at mange nå ønsker seg bort. Barer og restauranter har vært stengt i landet i snart fem måneder, og et opphold på Mallorca er fristende for mange.

På grunn av den økte etterspørselen har tyske turoperatører som Alltours økt kapasiteten sin.

– Vi har hatt en boom i bookingene for påskeferien, sier pressetalsmann Thomas Daubenbüchel i Alltours til storavisa El Pais.

Tidligere i mars ble det klart at Tyskland fjernet Balearene fra sin risikoliste. To dager senere var 20 ekstrafly fra Düsseldorf som Alltours satt opp utsolgte.

Mens turistene må avlegge negativ coronaprøve når de kommer fra utlandet har ikke nasjonale turister den samme muligheten.

Dermed kan ikke innbyggere i Spania besøke familien i en annen region i påsken, samtidig som turister vandrer fritt i gatene. Det gjelder også for flere land og områder med langt mer smitte enn spanske regioner.

Geschlossen – stengt. Det er beskjeden som møter tyskere som vil gå ut. Da frister det med ferie i Spania. Foto: Envato Elements

Redder neppe påsken

Turistsektoren tror ikke av tyskerne kan redde påsken – og også de frykter økt smitte nå som kan komme til å ødelegge sommersesongen mange håper på.

– Vi vil ikke kaste bort all innsatsen vår på fem dager for å miste sommersesongen. Det ville vært katastrofalt, sier visepresident for turistlobbyen Exceltur José Luis Zoreda til El Pais.

Zoreda påpeker at økningen uansett ikke vil redde påskesesongen for hotellene.

– Det har økt fra nesten null, men det blir ikke vesentlig, sier han.

40 000 nordmenn vil reise

En undersøkelse utført av Ipsos for Gjensidige viser at rundt 40 000 nordmenn planlegger utenlandsferie i påsken.

– Ut fra myndighetenes anbefalinger er det litt rart at en god del velger å dra til utlandet, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige til Dinside.

Alle turister til karantenehotell

Fra 29. mars må alle som har vært på ferie i utlandet tilbringe hele karantenetiden på karantenehotell når de kommer tilbake til Norge.

Det kontroversielle tiltaket har fått mye kritikk, blant annet fra norske pensjonister og uføre som blir tvunget til å bruke tusenvis av kroner på karantenehotell etter å ha tilbragt vintermånedene på Kanariøyene av helsemessige årsaker.

– Det er jo som å være i fengsel.  De har jo frarådet reiser men det har ikke vært forbudt, og vi har ikke gjort noe ulovlig. Jeg synes det er uverdig, rett og slett, sier Anne Lise Brendmo fra sitt karantenehotell ved Gardermoen til Canariavisen.

Europas laveste smittetrykk

Spania er blant landene med lavest smittetrykk i Europa – 132,9 smittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene – og Norge har dermed nesten dobbelt så høyt smittetrykk med 243,5 smittede per 100 000 innbyggere.

Les også: 

Fortviler over karantenehotell:– Jeg er faktisk redd for å bli smitta her

Åpner for Storbritannia

Regjeringen har også fått kritikk for at de nå vil fjerne innreiseforbudet fra Storbritannia.

Spania kunngjorde på tirsdag at reiseforbudet fra det hardt rammede landet som har vært gjeldende siden desember skal løftes. Landet har lyktes i å få ned smittetrykket til 118,5 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene.

Innreiseforbudet fra Storbritannia opphører 30. mars, men alle reisende må fremvise negativ coronaprøve tatt tidligst 72 timer før man reiser, og forholde seg til de øvrige kravene som spanske myndigheter har innført for tilreisende fra utlandet.

Feriebøter i Storbritannia

Denne endringen kommer etter at britiske myndigheter bestemte seg for å slå hardt ned på alle som reiser på ferie.

I landet risikerer man bøter på rundt 60 000 kroner hvis man reiser på ferie, skriver El Pais.

Egne restriksjoner på Kanariøyene

På Kanariøyene har helseminister Blas Trujillo innført egne påskerestriksjoner, i likhet med mange andre spanske regioner.

Det innebærer blant annet et portforbud fra klokken 23:00 til 06:00 for øyer i nivå 1 (La Palma, La Gomera, El Hierro) og et portforbud fra 22:00 til 06:00 for øyer i nivå 2 (Lanzarote, La Graciosa), 3 (Gran Canaria, Tenerife, Fuerteventura) og 4 (ingen øyer er i nivå 4 for øyeblikket).

I tidsrommet portforbudet gjelder kan man bare gå ut for strengt nødvendige gjøremål, slik som å dra til lege, veterinær, eller ta vare på hjelpetrengende.

Les også:

Her kan du ta coronatest for å reise mellom øyene
Innreise til øygruppen for personer fra andre regioner begrenses også til strengt nødvendige reiser.

For reising mellom øyene er det også strenge krav: alle som ikke er på en strengt nødvendig reise må fremvise negativ coronaprøve og alle må fylle ut en egenerklæring før de drar.

Vurderte strengere tiltak

Helsedepartementet i Spania har vurdert ytterligere innstramminger i påsken. Et av forslagene var å stenge alle ikke-essensielle bedrifter og butikker fra klokken 20:00.

Debatten med ledere for de autonome regionene i Spania ble avholdt i går, men helseminister Carolina Darias kunngjorde ikke nye tiltak i etterkant av møtet.

– Hver region kan og bør kanskje etablere strengere tiltak der det er nødvendig, sa Darias etter møtet med de regionale presidentene.

Hun understreket at den nasjonale regjeringen allerede har innført strengere tiltak i påskeferie, slik som restriksjoner på reiser mellom regioner og et portforbud som kan starte senest klokken 23.

Barer og restauranter har gjenåpnet i nesten hele landet og regionene rakk såvidt å trappe ned tiltakene etter julesmitten før påsketiltakene ble varslet.

Vil unngå ny smittebølge

Med disse strenge tiltakene håper myndighetene at en ny og kraftig smittebølge ikke oppstår etter ferien.

Mange arrangementer og religiøse feiringer har blitt avlyst i landet som følge av påskerestriksjonene.

– Trenden stiger

På onsdag ble det bekreftet 7026 nye smittetilfeller i Spania, som er en økning på 14% sammenlignet med onsdag i forrige uke.

– Vi er på et kritisk punkt. Trenden stiger og vi må snu den, sa Darias.

Den britiske mutasjonen utgjør nå over 50% av smitten i Spania, noe også helseministeren påpekte i pressekonferansen etter debatten med regionspresidentene.

Over 73 000 dødsfall

I går ble også 320 nye dødsfall bekreftet og så langt har 73 744 coronarelaterte dødsfall blitt bekreftet i Spania.

Presset på sykehuset har gått noe ned, men rundt 20% av intensivplassene er i bruk av pasienter med Covid-19 i Spania.

Landets vaksinestrategi har også blitt forsinket som følge av frykten for alvorlige bivirkninger av AstraZeneca-vaksinen.

Etter en ni dager lang pause settes vaksinen nok en gang i spanske overarmer, mens målgruppen for denne vaksinen også er utvidet.

Tidligere var det bare de under 55 år som kunne få vaksinen i Spania, men helsemyndighetene har besluttet at også de opp til 65 år nå skal få stikket med AstraZeneca-vaksinen.