Fra 1. juli skal coronasertifikatet gjøre det mulig for internasjonale turister å reise til Kanariøyene. Frem til da er det kun reisende fra land i EU og Schengen, samt noen utvalgte land med lavt smittetrykk, som får reise til øygruppen.
Sertifikatet fungerer slik at det enten bekrefter vaksinestatus, teststatus eller at vedkommende har hatt Covid-19 før. Dermed skal det ikke diskriminere reisende som ikke har tatt vaksinen.
Denne fredagen la Spanias statsminister Pedro Sánchez frem sin plan under turistmessen Fitur.
Spanias statsminister, Pedro Sánchez. Foto: Gobierno de España
Coronasertifikat fra 1. juli
Han sier at coronasertifikatet er godt nytt for turismen.
– Med denne mekanismen muliggjør vi mobilitet og reiser. Spania vil gjenopprette sin økonomi. Gratis, tilgjengelig, enkelt, og gjeldende fra 1. juli, sa statsministeren under sin tale.
– Det er forventet at turistsektoren vil gjenopprette 60 – 70% av turismen innen utgangen av 2021. Turister velger Spania igjen, skriver Sánchez på Twitter.
Selv om coronasertifikatet blir tatt i bruk fra 1. juli kan også de som ikke har dette for hånden slippe inn i Spania, men dropper man dette vil det bety en mer omfattende og komplisert innreiseprosess.
Les også:
Disse kan slippe karantenehotell fra 27. mai
Åpner for Storbritannia på mandag
Gjenåpningen av Spania for turisme begynner allerede på mandag 24. mai.
Da får britene nok en gang mulighet til å reise inn i landet. Det er likevel trolig at det blir lite britisk turisme så lenge Storbritannia krever at egne innbyggere går i karantene når de kommer hjem.
Fra 7. juni får turister fra land som ikke allerede kan reise til Spania slippe inn, så lenge de er fullvaksinert.
Også dette kunngjorde statsministeren under sin tale på Fitur, slik vi allerede har skrevet om.
Handels- og turistminister i Spania, Reyes Maroto, forsikret tidligere denne uken om at Kanariøyene er i ferd med å gjenopprette turismen fra det britiske markedet, noe hun tror blir mulig allerede i sommer.
Maroto har påpekt at en raskere vaksineringsprosess er avgjørende for å nå dette målet, slik at turister anser Spania som en trygg destinasjon.
Les også:
Slipper inn alle som er vaksinert fra 7. juni
Lavt smittetrykk
Regjeringen i Norge har også innført endringer i kravet om karantenehotell. De nye reglene gjør at reisende fra land med det som anses som lavt smittetrykk kan gjennomføre karantenen hjemme.
Norge har satt grensen for lavt smittetrykk ved 150 tilfeller per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene, skriver Flysmart24.
I Spania er smittetrykket på vei ned og ligger allerede nært på grensen med 154 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene. Dermed er det god grunn til å tro at Spania snart kan komme under grensen.
Foreløpig er det åtte land i EU som er under denne grensen: Polen, Romania, Portugal, Ungarn, Irland, Finland, Liechtenstein og Malta.
Lite smitte på Kanariøyene
Smittesituasjonen på Kanariøyene har også vært i stadig bedring. Etter Spania gikk ut av unntakstilstanden 9. mai har samfunnet åpnet opp igjen, men til tross for dette har ikke smitten økt i perioden fra 9. mai til 18. mai.
De siste dagene har det vært en svak økning i smittetrykket på øygruppen, også på Gran Canaria og Tenerife, som frem til 18. mai hadde en nedgang i smitten.
Les også:
EU enige om gjenåpning av grensene
Under grensen
Hvis Norge hadde basert seg på regioner i Spania fremfor hele landet hadde øygruppen nå fått tommel opp for hjemmekarantene med de nye reglene. Norge har i motsetning til mange andre land valgt å se hele land under ett.
Faktisk har smittetrykket på Kanariøyene vært relativt lavt sammenlignet med Spania under hele pandemien.
Smittetrykket på Kanariøyene som helhet per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene er på 81,9.
På Gran Canaria er det på 55,4, og på Tenerife 102,63.
På Lanzarote, som har det høyeste smittetrykket på øygruppen har 188,69 smittetilfeller blitt påvist per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene. Smittetrenden her har vært stigende de siste ukene.
Smittetrykket på Kanariøyene har gått ned over tid, men de siste dagene har det vært en liten økning. Graf: Cvcanarias.com
Nesten ikke smitte i turistområdene på Gran Canaria
På Gran Canaria er det nesten ikke smitte i de populære turistområdene i sør. Slik har det vært under hele pandemien.
I nordmenns favorittkommune Mogán sørvest på Gran Canaria er det bare 1 aktivt tilfelle, noe som gir et smittetrykk på 4,88 per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene. Det er ti dager siden forrige smittetilfelle ble påvist i kommunen, viser tall fra kanariske helsemyndigheter.
I nabokommunen San Bartolomé de Tirajana, som inkluderer turistbyer som Playa del Inglés, er det 6 aktive tilfeller. Kommunen har et smittetrykk på 13,11 per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene og ingen smittetilfeller har blitt påvist de siste 5 dagene.
I hovedstaden Las Palmas er det 484 aktive tilfeller, som gir et smittetrykk på 117,52 per 100 000 de siste 14 dagene.
Lite smitte sør på Tenerife
I Arona på Tenerife er det 43 aktive tilfeller, som gir et smittetrykk på 38,66. Adeje har 63 aktive tilfeller og et smittetrykk på 79,54.
I hovedstaden Santa Cruz er smittetrykket derimot fortsatt høyt. Byen har 644 aktive tilfeller og et smittetrykk på 245,70 de siste to ukene.