Siste
Et arkivfoto av tenåringer som bruker TikTok. Foto: Luiza Kamalova/Shutterstock

Elev på Gran Canaria innlagt på sykehus etter TikTok-utfordring

Kan være livsfarlig.


En elev ved en videregående skole på Gran Canaria er innlagt på sykehus etter å ha deltatt i utfordringen «mataleón», en populær utfordring på sosiale medier som TikTok.

Denne har også spredt seg i Norge, der den kaldes tap-out challenge, ifølge NRK

I begge tilfeller går utfordringen ut på at noen tar kvelertak på personen bakfra, og kveler vedkommende til de enten «tapper» ut ved å klappe to ganger på armen til den som kveler, eller når de mister bevisstheten. 

Overfor NRK har politiet advart mot den livsfarlige trenden: 

– Hvis man stopper blodtilførselen til hjernen kan det få mye større konsekvenser enn at man besvimer, både hjerneskade og i verste fall død, sier politioverbetjent og leder for forebyggende gruppe ved Mo i Rana politistasjon, Tom Håvar Bogen. 

Ifølge elevens mor, som har uttalt seg i programmet Hoy por Hoy, utførte ungene utfordringen på hverandre, men de gikk aldri så langt at de besvimte – før denne gangen. 

– Det ser ut til at det gikk over styr denne gangen, forteller moren i programmet. 

Det skal dreie seg om førsteårselever, altså 16-åringer, og stuntet ble utført på skolen. 

Elevene hadde angivelig fortalt læreren at de ville bli i klasserommet for å forberede seg på en prøve, og gjennomført utfordringen mens læreren var ute av klasserommet. 

Skolen har nå startet en grundig undersøkelse for å finne ut av hva som skjedde, og sier de vil disiplinere elevene. 

Utdanningsdepartementet på Kanariøyene er også koblet på saken. Visestatsråd José Manuel Cabrera sier de er i ferd med å utvikle en handlingsplan for å bevisstgjøre elevene om farene ved denne utfordringen.