Siste
Skogbrannen på La Palma i august 2020 svidde av rundt 800 hektar, og ødela flere hjem. Foto: Bomberos

Flere skogbranner i 2020 på Kanariøyene


I 2020 ble det registrert 71 skogbranner og tilløp til skogbrann, og mer enn 2000 hektar ble rammet av brann på Kanariøyene. Det kommer frem av ferske tall fra Landbruksdepartementet på øygruppen. Øygruppen registrerte flere branner og tilløp til branner enn i 2019 da 64 skogbranner ble registrert.

Det ble likevel ikke skader på større områder i 2020 sammenlignet med året før, utenom for de store brannene som brøt ut i Tasarte på Gran Canaria i mars og i Garafía på La Palma i august. Disse brannene svidde av henholdsvis 1000 og 800 hektar skog og mark. Til sammen ble 2122 hektar utsatt for brann i 2020, sammenlignet med 9932 hektar i 2019.

Oppsummerer 2020

– 2019 var et eksepsjonelt år på grunn av den alvorlige brannen i Valleseco. 2020 lå ikke langt bak. Brannen i Tasarte ble litt kamuflert, men det var en stor brann som vi ikke har sett maken til på lang tid i det området. Det er sant at portforbudet har stoppet mye. Det var noen forsøk. Men i sommer var det omtrent likt som i fjor, oppsummerer beredskapssjef Federico Grillo i øyrådet på Gran Canaria året som gikk.

Få skogbranner på Kanariøyene

Grillo understreker at det ikke forekommer mange skogbranner på Kanariøyene. Det har han rett i, for ifølge tall fra regjeringen stod øygruppen bare for 0,92% av brannene i 2020. Problemet for Kanariøyene har vært at store branner som førte med seg ødeleggelser over store områder påvirker statistikken.

Det skjedde med Valleseco-brannen i 2019, som svidde av mer enn 8400 hektar skog, og dermed ble den mest alvorlige skogbrannen i Spania det året. Det verste året var likevel 2007, da mer enn 35 000 hektar ble svidd av på Gran Canaria og Tenerife samlet sett.

– Selv om vi kan nå 40, 50 eller 60 branner på et år er det veldig lite sammenlignet med andre områder i Spania, forklarer Grillo til avisen Canarias Ahora.

Vanskelige å slukke

Kanariøyene har ikke blitt rammet av flere store skogbranner enn før, men de få som har blitt store har vært meget vanskelige å slukke. I tillegg har mannskapene blitt mer effektive, og små skogbranner blir stadig vekk slukket innen kort tid. Det fører imidlertid til et paradoks, forklarer Grillo.

– Jo bedre du er på å slukke branner, jo enklere er det for en alvorlig brann å oppstå. En av tingene skogbranner gjør er å rydde naturen. Det som skjer når man slukker alle branner er at fjellene fylles med vegetasjon. Og hvis det plutselig oppstår en brann utenfor slukkekapasiteten, slik som i Valleseco, blir den ustoppelig. Den gjør jobben de andre brannene ikke har gjort.

Beredskapen har blitt bedre

Det er to måter man kan stoppe skogbranner på, forklarer beredskapssjefen: slukking og forebygging. Slukkingsarbeidet har blitt stadig mer effektivt etterhvert som utstyret og treningen har blitt bedre. Men på forebyggingsområdet har kanariøyene en lang vei å gå. Kanariøyene har planer for beredskap på plass for å beskytte naturen og befolkningen gjennom forebyggende arbeide.

– Vi investerer mer penger i det. Ikke bare på holdningskampanjer, men også aktiv forebygging gjennom behandling av terretoriet, enten med gårdbrukere, eller med branngater vi lager i områder vi forventer skogbrann, forklarer Grillo.

Et av tiltakene som øyrådet har satset på de seneste årene å la bøndene bruke utsatte områder som beite for å begrense vegetasjonen. «Gjennom samarbeid med sauebønder på øya kontrollerer vi drivstoffet til skogbranner» skriver øyrådet på sine nettsider.

Intens varme og kraftig regn

Grillo er likevel bekymret for hva sommeren vil bringe, og peker på klimaendringer og mer ekstremvær som et problem.

– Vi går fra perioder med intens varme til kraftig regn. Og kombinasjonen mellom skogbrann og kraftig regn er ikke bra, fordi det fjerner jorden og gjør det vanskelig å gjenopprette disse områdene. Vi må fortsette å jobbe hardt med forebyggende tiltak, sier han.