Oppgjør med kommentarfelt-rasismen:

– Jeg har ikke tid til å drive med voksenopplæring av rasister

av | 12.08.2020

Canariavisens redaktør tar et oppgjør med kommentarfelt-rasismen blant nordmenn.

Dette er en leder skrevet av Canariavisen.no sin redaktør, og gir uttrykk for denne avisens mening.

De siste ukene har nyhetsbildet vært preget av saker om båtflyktninger og immigranter. Hver gang vi publiserer en sak om dette må vi følge ekstra nøye med i kommentarfeltene på Facebook. Grunnen? Kommentarer fra godt voksne, priviligerte nordmenn som har sterke meninger om hvordan Kanariøyene håndterer den pågående flyktningkrisen. Og det er greit å ha meninger. Dessverre er det et (stadig økende) mindretall av priviligerte nordmenn med feriebolig på «Granka» som mener flyktningene bør skytes, taues tilbake, og at myndighetene ganske enkelt bør la båtene – og flyktningene – synke til havs.

De siste ukene har et tjuetalls av disse godt voksne nordmennene fått melding fra oss etter at vi har måttet slette rasistiske kommentarer. Der forklarer vi årsaken til slettingen, og minner samtidig om at rasisme ikke er lov i vårt kommentarfelt.

Helt ekte mennesker

Det er snakk om kommentarer som ikke hører hjemme noe sted, slik som «Skyt de!!!«, og «Herregud la de drukne de ødelegger for turismen!«. De fleste rasistene ser likevel ut til å moderere seg, for selv om de trykker liker på de verste kommentarene tør de ikke å skrive slike ting selv. Det blir gjerne med «Tau de tilbake der de kommer fra!«. Andre er sterkt kritiske til at flyktningene har på seg redningsvest, at de ødelegger for turismen og at de selger klokker.

Disse flyktningene – eller immigrantene, som mange liker å kalle de – er faktisk mennesker. Helt ekte mennesker, som lever i fattigdom, sykdom, frykt for krig, terror, og for å smittes og bli alvorlig syke uten tilgang på helsehjelpen du og jeg tar for gitt.

Det er mennesker som blir tvunget ombord i elendige båter som er langt fra sjødyktige, av kriminelle nettverk. Mange ønsker å snu når de ser hvor dårlig båtene faktisk er, men da er det for sent. Menneskesmuglerne lar ikke «kundene» sine snu når de først er på stranda.

Innsikt: Derfor kommer papirløse flyktninger til Kanariøyene i småbåter

 

Litt verdighet

Det er mennesker som ikke lenger har styrke eller ressurser til å motsette seg de kriminelle nettverkene som tjener fett på å sende mennesker ut i drukningsdøden. De har gjerne betalt flere tusen euro til smuglerne som lover de et bedre liv på den andre siden. Mange sitter igjen med det de står og går i, og en livsfarlig reise på åpent hav i en oppblåsbar gummibåt sammen med et stort antall andre som drømmer om et bedre liv. Om litt verdighet.

Så hva er disse rasistenes største bekymring i kommentarfeltet når dette pågår i nyhetsbildet? At de ødelegger for turismen, selger klokker og har på seg redningsvest. Fysj, for noen flyktninger, som har på seg redningsvest og donerte merkeklær de har fått utdelt, fordi de ellers ikke hadde hatt klær.

Desperate skrik

Andre mener kjønnsfordelingen i båtene er gal. Det er jo tross alt flest menn ombord i disse båtene. Er en manns liv mindre verdt enn en kvinnes liv? Og hvorfor vil ingen snakke om mødrene med spedbarn som dør under overfarten, slik Helena Maleno fra flyktningorganisasjonen Caminando Fronteras måtte oppleve. Hun hadde flyktninger på telefonen da de sank nord for Tarfaya. Hun måtte høre på desperate skrik fra en mor som gråt for babyen sin.

Det blir kanskje for sterk kost å ta slikt inn over seg, og vi som skriver saker om dette sitter aldri igjen med en god følelse når vi nok en gang må informere om at en gruppe flyktninger har mistet livet på havet. Men selv på disse sakene blomstrer rasismen raskt opp i kommentarfeltet: «Dette har de stelt i stand selv!» er en gjenganger.

Flyktningkrisen: 365 dager, 357 dødsfall

En streng innvandringspolitikk

La oss bare ha en ting klinkende klart: flyktningene har kommet til Kanariøyene i mange, mange år. I 2006 ankom det over 30 000 flyktninger! Ble turismen ødelagt av den grunn? Gikk øygruppen til grunne, slik rasistene frykter? Nei. Turismen fortsatte helt frem til et lite, usynlig virus tok knekken på næringen.

Jeg skriver dette med et utgangspunkt i at jeg er for en streng innvandringspolitikk, både i Norge og på Kanariøyene. Og en streng innvandringspolitikk er nettopp det vi har. Det blir påpekt gang etter gang hvordan flyktningene blir testet for coronaviruset, isolert, og deretter sendt til flyktningmottak der de venter på hjemsendelse. Kun de med reelt beskyttelsesbehov og papirene i orden får lov til å bli. Resten blir som regel sendt tilbake på fly, men coronasituasjonen har gjort dette umulig.

Stenger kommentarfeltene

At dette påpekes gang på gang ser ikke ut til å hjelpe. Nå ser jeg meg nødt til å aktivt slette upassende kommentarer i vårt eget kommentarfelt på Facebook, ettersom vi ikke kan deaktivere dette på vår egen Facebook-side. Om vi deler noe i gruppene kommer vi derimot til å stenge kommentarfeltet på slike saker i en periode. Jeg har ikke tid til å bedrive voksenopplæring av rasister.

Mange blir faktisk så sinte når jeg sletter deres kommentar om at disse menneskene fortjener å drukne at de truer med å aldri lese avisen min igjen. Vel – vi vil heller miste noen lesere fremfor å måtte forholde oss til disse holdningene.

Hvis du som turist ikke takler at Kanariøyene redder disse menneskene fra å drukne, sulte ihjel, tørste ihjel og dø av sykdom til havs, tror jeg Kanariøyene har mindre bruk for deg, enn de har for flyktningene. 

Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!

Andre nyheter:

Etablerer nytt testsenter for Covid-19 på sportsarena

Etablerer nytt testsenter for Covid-19 på sportsarena

Helsedepartementet på Kanariøyene etablerer et nytt testsenter for Covid-19 på Gran Canaria Arena Stadium i Las Palmas. Senteret åpnet denne torsdagen, og skal tilby raske coronatester til befolkningen alle ukedager. Testpunktet erstatter det som var satt opp ved...

Tilbyr helseforsikring som dekker Covid-19 for nordmenn

Tilbyr helseforsikring som dekker Covid-19 for nordmenn

Etter at vi skrev vår sak om de store forsikringsselskapene og deres corona-betingelser har flere lesere tatt kontakt med spørsmål om det ikke finnes noen som dekker Covid-19 i Spania og på Kanariøyene. Vi bestemte oss for å sjekke, og i Albír fant vi det norske...

Nye og strengere smittevernregler rammer ikke Kanariøyene

Nye og strengere smittevernregler rammer ikke Kanariøyene

Spanias regjering har vedtatt et sett med strengere regler for byer som har over 100 000 innbyggere og samtidig har en stor andel smittede. Ingen av byene på Kanariøyene oppfyller kriteriene for de strengere reglene. Regjeringen har bestemt at byer med over 100 000...

Skal teste turister for Covid-19 på flyplassene

Skal teste turister for Covid-19 på flyplassene

Regjeringen på Kanariøyene har kunngjort at de vil begynne å teste turister for Covid-19 på flyplassene i begynnelsen av november. Kanariøyenes president, Ángel Víctor Torres, bekreftet dette etter et møte med turoperatøren TUI, hotellkjeden RIU og turistministeren på...

Her er risikoen for å bli smittet under reisen størst

Her er risikoen for å bli smittet under reisen størst

Mange er naturlig nok i tvil om de bør sette seg på et fly i disse tider. Frykten for å bli smittet gjør at mange velger å ikke reise på ferie. Men er risikoen egentlig så stor? Og på hvilket tidspunkt under reisen er du i størst fare for å bli smittet? Foreløpig...

Nok en dag med nedgang i smitten på Kanariøyene

Nok en dag med nedgang i smitten på Kanariøyene

Kanariøyene er blant regionene med lavest smittenivå i Spania, ifølge talsmann for den vitenskapelige Covid-komitteen på øygruppen, Luis Serra. I skrivende stund har Kanariøyene 51,73 smittede per 100 000 innbyggere. Kanariøyene har den laveste akkumulerte forekomsten...