Siste
Illustrasjon: Envato Elements

Kanariøyene kan ha blitt eksportregion for ny virusmutasjon


Kanariøyene kan ha blitt en eksportregion for den britiske mutasjonen av coronaviruset, ifølge islandske helsemyndigheter.

De varslet om tilfeller som har kommet til Island fra øygruppen gjennom det tidlige varslingssystemet for smittsomme sykdommer i EU.

Det kan dermed tyde på at personer har blitt smittet av den britiske varianten på Kanariøyene, og at de har tatt med seg denne smitten tilbake til Island.

Til tross for dette har ikke kanariske myndigheter bekreftet noen tilfeller av varianten VOC 202012/01 (B.1.1.7) som denne mutasjonen egentlig heter.

Island har god kontroll

Island er et av landene med best kontroll på smittespredningen, og fikk internasjonal oppmerksomhet for sin masse-testing av befolkningen, som ble utført lenge før det første smittetilfellet ble påvist i landet.

Landet tester også alle som ønsker det, uavhengig av om det er grunn til mistanke om smitte eller ikke fra før, og landet har gjort testing gratis for alle innbyggere.

Saken fortsetter under annonsen.

Begynte gensekvensering denne uken

Kanariøyene begynte først sin gensekvensering for å avdekke tilfeller av det muterte coronaviruset denne uken.

Denne forskningen blir utført ved Universitetssykehuset Nuestra Señora de La Candelaria og det Instituttet for fornybar energi og teknologi. Resultatene fra denne genseknveseringen er ventet å komme innen kort tid.

157 tilfeller så langt

I Spania har helsemyndighetene så langt påvist 157 tilfeller av det muterte viruset. 37 av disse har blitt påvist i Andalusia-regionen på fastlandet.

Tilfeller av mutasjonen er også påvist i Madrid (28), Balearene (25), Valencia-regionen (6), Baskerland (9), Navarra (4), Castilla-La Mancha (13), Castilla y León (7), Asturias (16), Catalonia (1) Murcia (6) og Galicia (6).

Ifølge helsemyndighetene etterforsker de også flere mistenkte tilfeller ved det nasjonale senteret for mikrobiologi og laboratorier i flere regioner.

Saken fortsetter under annonsen.
 

Kan bli den dominerende varianten

Beredskapssjef Fernando Simón har anslått at den britiske mutasjonen kan bli den dominerende virusvarianten i Spania i midten av mars dersom utviklingen går i samme retning som i Storbritannia. For øyeblikket utgjør det muterte viruset bare 5% av smittetilfellene i landet, men er ventet å øke til mellom 40 - 50% innen våren.

Han understreket på en pressekonferanse i går at den britiske varianten ble oppdaget allerede i september i Storbritannia, men at omfanget som innebærer rundt 40% av smittetilfellene først ble avdekket i midten av desember.

Spanske myndigheter har fra før innført restriksjoner på flyvninger og innreise fra Storbritannia som følge av det muterte coronaviruset.

Bekymrer også norske myndigheter

Den nye virusmutasjonen bekymrer også norske myndigheter.

– Virus endrer seg hele tiden, og det oppstår nye varianter. Vi kommer til å fortsette å se nye varianter i tiden fremover, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI til NRK.

Mer smittsom

Ifølge det norske Folkehelseinstituttet ser den engelske virusvarianten ut til å være mer smittsom enn det vanlige coronaviruset. Den gode nyhetene er at det ser ut til at vaksinene som er utviklet til nå er effektive, også mot de nye variantene.

– Varianten ser ikke ut til å gi noen større risiko for alvorlig sykdom ut fra det vi vet per nå, skrev FHI i en pressemelding datert 2. januar.

Kan være dødeligere

Dette har likevel blitt mer tvil rundt dette den siste tiden.

– Det foreligger noen bevis for at den nye varianten kan være assosiert med en høyere grad av dødelighet, sa  Storbritannias statsminister Boris Johnson på en pressekonferanse fredag.

Også norske vaksineforskere antyder at mutasjonen kan ha økt dødelighet.

– De dataene som nå foreligger kan indikere at det er en liten økning i dødelighet, men det må fremheves at den er liten, og at vi må ha mer data her for å konkludere sikkert, sier vaksineforsker Gunnveig Grødeland ved Universitetet i Oslo til VG.
Oppdatering i saken:

20:13, 23 januar 2021: Lagt til sitat fra VG, fra Hunnveig Grødeland og Boris Johnson om dødeligheten til viruset.