Smittestatus på Kanariøyene

421

Aktive tilfeller

164

Døde

Kanarisk smittesporingsapp kan bli tatt i bruk nasjonalt

av | 01.08.2020

Den kanariske smittesporingsappen Radar COVID har gått gjennom utprøving på La Gomera. Nå vil statsministeren at alle regioner i landet skal ta appen i bruk.

Kanariøyenes president Ángel Víctor Torres er godt fornøyd med resultatene fra La Gomera, og sier at appen snart skal bli tatt i bruk på hele øygruppen.

Statsminister Pedro Sánchez har også informert presidentene for alle de uavhengige regionene i Spania om resultatene etter pilotprosjektet for appen, og at resultatene er meget lovende.

Fra et teknisk ståsted er appen både presis og effektig for å spore smitte mellom personer. Pilotprosjektet har ikke ført til noen falske positive varsler.

Målet med testprosjektet har vært å se om appen kan brukes for å kartlegge smitte i sanntid. Resultatene vil i så fall la helsemyndighetene se hvem som har vært i kontakt med smittetilfeller til enhver tid, og kan redusere smittekjeden betraktelig.

Lagres ikke i skyen

Appen har blitt testet hos befolkningen på La Gomera, og benytter en desentralisert modell for overføring av opplysninger. Denne teknologien er basert på DP-3T-protokollen, som tillater overføring av informasjon om hvem brukeren har vært i nærkontakt med, samtidig som personvernet er ivaretatt, ifølge utvikleren.

Når en person tester positivt for Covid-19 blir informasjonen som man selv autoriserer sendt til en server, men ingen informasjon om andre mobiler i nærheten blir hentet inn av brukerens mobil. I tillegg skiller denne metoden seg vesentlig fra den mer sentraliserte modellen, hvor datainnsamlingen blir utført av en server, og ikke på brukerens egen mobil.

Kontroverset rundt sporingsapper

Kontroverset rundt Smittestopp-appen i Norge er et eksempel på en metode hvor brukerens mobil også samler inn informasjon om andre mobiler i nærheten. I Norge ble også prosjektet kritisert for å ikke ha åpen kildekode, og for omfattende lagring i skyen.

Bekymringer rundt personvernet førte til at Datatilsynet i Norge varslet om forbud mot å behandle personopplysninger i Smittestopp. Dette tvang FHI til å slette alle data om brukerne, og stoppe datainnsamlingen.

Også andre sporingsapplikasjoner, som det felleseuropeiske prosjektet «Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing» (PEPP-PT) er blitt utsatt for kritikk på grunn av sentralisert skylagring, manglende transparens og utilstrekkelig anonymisering, ifølge Wikipedia.

I samsvar med retningslinjene fra EU

Med Radar COVID blir risikoanalysen utført på brukerens egen mobil, ved hjelp av informasjon andre mobiler har sendt inn til serveren.

Helsemyndighetene vil kun få tilgang til å hente informasjon som blir generert av mobiler hos personer som får påvist smitte, men ikke fra deres kontakter. De som kan ha blitt smittet vil få et varsel på sin telefon som varsler om denne muligheten, og hvordan de skal forholde seg til dette.

Denne desentraliserte modellen er i samsvar med retningslinjene fra Europakommisjonen, som anbefaler at appen lagrer identifiserbar informasjon kryptert på hver enkelt telefon. I tillegg skal denne metoden også være mer kompatibel med EUs personvernlovgivning, GDPR.

Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!

Andre nyheter:

Smitten øker på Kanariøyene: 421 aktive tilfeller

Smitten øker på Kanariøyene: 421 aktive tilfeller

Coronaviruset fortsetter å spre seg på Kanariøyene. I går ble 47 nye tilfeller bekreftet, og dermed er det 421 aktive smittetilfeller på øygruppen mandag kveld. Så høyt har ikke tallet vært siden 22. mai. Verst er det på Gran Canaria, som har mer enn halvparten av de...

McDonald’s: Smittet ansatt var på jobb

McDonald’s: Smittet ansatt var på jobb

McDonald's bekrefter tilfellet, og sier de har innført tiltak. En kilde som jobber ved Insular-sykehuset på Gran Canaria sier til Canariavisen at sykehusene nå øker sin beredskap ytterligere, og opplyser om at det nylig ble bekreftet smitte hos ansatte både på...

Åpner for cruise-trafikk fra høsten

Åpner for cruise-trafikk fra høsten

Myndighetene sier de vil åpne for cruise-trafikk mellom øyene. Regjeringen på Kanariøyene planlegger å gjenåpne cruise-sesongen til høsten, men kun for trafikk mellom øyene og med europeiske turister. Det kan tiltrekke 400 000 turister, som er en tredjedel av antallet...

Nå kan du laste ned den nye smittesporingsappen Radar Covid

Nå kan du laste ned den nye smittesporingsappen Radar Covid

Den nye smittesporingsappen Radar Covid 19 kan nå lastes ned på Kanariøyene. Appen varsler deg dersom du kommer i nærkontakt med noen som har testet positivt for coronaviruset. Den nye appen tar sikte på å redusere spredningen av nye smittetilfeller. Dette gjøres via...

62 nye smittetilfeller det siste døgnet

62 nye smittetilfeller det siste døgnet

Helsemyndighetene har bekreftet 62 nye smittetilfeller på Kanariøyene det siste døgnet. Dette er den mest dramatiske økningen i antallet smittede siden tallene begynte å stabilisere seg tidlig i juni. På lørdag mistet to eldre personer livet etter at de ble smittet....

Leide ut ferieboliger som ikke eksisterte – tre personer pågrepet

Leide ut ferieboliger som ikke eksisterte – tre personer pågrepet

Guardia Civil har pågrepet to kvinner og en mann på Tenerife, som angivelig har svindlet til seg 3165 euro ved å leie ut ferieboliger som ikke eksisterer. Agenter fra Guardia Civil i Guía de Isora og Granadilla de Abona har pågrepet to kvinner og en mann i alderen...