Smittestatus på Kanariøyene

638

Aktive tilfeller

164

Døde

Lanzarote for nybegynnere…og for alle dere andre!

av | 15.01.2020

Denne saken ble opprinnelig publisert på Lanzaroteposten.com, og er gjengitt med tillatelse her på Canariavisen.no. Hvis du vil lære mer om Lanzarote, eller holde deg oppdatert på aktiviteter og annet spennende anbefaler vi å ta turen innom deres nettside!

Mange av Lanzarotepostens lesere har besøkt Lanzarote mange ganger.
Men husker dere første gangen dere kom til øya? Hvordan skal dette gå, tenkte sikkert mange av dere da med en slags skrekkblandet fryd. Mange besøkende har etterhvert utviklet egne ritualer når de kommer til Lanzarote, og trives med det.

Denne oversikten du finner her er bare et forslag. Har leserne andre løsninger for å gjøre oppholdet på Lanzarote bedre, bruk gjerne kommentarfeltene på Facebook!

Her kommer en liten oversikt over hva som kan møte dere som kommer til solskinnsøya Lanzarote:

Til og fra flyplassen

Dere ankommer flyplassen. Har dere reist med et reiseselskap og krysset av ja til transport til og fra hotellet, blir dere tatt godt vare på. Prøv allerede på bussen å finne ut hvor dere kjører; sørover, nordover? Det hjelper å orientere seg fra første dag av!
Reiser dere på egenhånd er det jo enkelt å ta en taxi til der dere skal bo. Husk å ha adressen for hånden.
Fra flyplassen til Costa Teguise eller Puerto del Carmen koster det 15-20 euro, avhengig av når på dagen dere kommer og om det er helligdag eller ikke. Å ta taxi til Playa Blanca er veldig dyrt, kanskje 40-50 euro. I travle perioder kan det fort bli kø for å få en taxi.
Det går offentlig buss fra flyplassen sørover til Puerto del Carmen og Playa Blanca, og billettene er veldig rimelig.

Er dere en større familie vil det lønne seg å bruke en minibuss. Det er en fordel å bestille en minibuss for frakt til hotellet FØR en kommer til Lanzarote. Det største transferselskapet heter First Minute Travel, og du bestiller tur fra og til flyplassen HER. Det er også mange bilutleiefirmaer på flyplassen. Du kan bestille leiebil HER.

De tre turiststedene

De tre stedene turistene vanligvis reiser til er Costa Teguise i nordøst, Puerto del Carmen «i midten», og Playa Blanca i sør.
Prøv og dra ut fra hotellet for å se litt av Lanzarote. Snakk med resepsjonen; folkene som jobber der bor her og kjenner øya!

Penger og kort

Lanzarote ligger i euro-sonen, det betyr at vi bruker euro med sedler, en og to-euromynter og centimos.
Du kan bruke de vanligste kredittkortene i minibankene her når du skal ta ut kontanter. Som regel er grensen per dag 600 euro. Husk å si ja til «regning i lokal valuta, altså euro» når du får dette  spørsmålet ved uttak; det er billigst. Du kan også bruke kort på restauranter og i butikker. Du kan IKKE «ta ut penger» i butikk som vi gjør i Norge.

Vann

Vannet som er i hotellrommet ditt er avsaltet havvann. Det er rent, og kan drikkes. Det smaker «rart» fordi det er tilsatt stoffer vi ikke er vant med. Vannet kan fint brukes til matlaging, tannpuss, dusjing og så videre. Mange foretrekker kjøpevann til for eksempel kaffekoking; det smaker bedre.

Melk

Det selges to typer melk i butikkene på Lanzarote. I kjøledisken finner du melk som varer i 3-5 dager etter at den er åpnet. I en hylle ute i butikken finner du melk som har 3-4 måneders holdbarhet såfremt melken ikke er åpnet. Leche Desnatada betyr skummet melk (mager), Leche Semi Desnatada er halvskummet melk (halvfet), og Leche Entera (fet) er helmelk.

Kjøre bil

Å kjøre bil på Lanzarote er ganske enkelt. Trafikken er ikke verre enn hjemme, og skiltingen er god. Enkelte skilt kommer ganske raskt opp når en skal svinge, så det lønner seg å studere ruta du skal kjøre FØR du legger avgårde.
Det er ganske lett å orientere seg på øya; du kan se havet nesten hele tiden.
Se opp for fotgjengere som krysser gata i gangfeltene; de har ALLTID retten på sin side, og bilistene må stoppe. Det kan bli bøter dersom du «presser» deg over et gangfelt og forgjengerne må vike.
Det er mange rundkjøringer på øya, og mange tolkninger av hvem som har retten til å kjøre når en først er inne i en rundkjøring. En generell regel er at den bilisten som ligger i ytterste fil har førsteretten på å kjøre. En må også vike dersom en kommer fra en mindre trafikkert vei inn på en vei med større trafikk (glidelåsprinsippet).
Bensin og diesel er billig, og på Lanzarote har de fleste stasjoner folk som fyller opp bilen din og tar imot betaling.
Full tank er «lleno», som uttales «jeno».

Får du parkeringbot lønner det seg å betale den med en gang. Betaler du innen 14 dager får du som regel 50 prosent rabatt. I hvilken bank boten kan betales i står på boten.

Taxfree-varer

Kanariøyene er et frihandelsområde, med en moms på bare sju prosent på de fleste varer. Mange butikker satser voldsomt på å selge alkohol, parfyme og sigaretter, og det ER billigere å kjøpe kvoten din i en lokal butikk på øya i stedet for å kjøpe den på flyplassen eller på flyet. Kvoten din må da pakkes i kofferten din.
Det er mange basarbutikker som selger elektroniske varer utrolig billig. Hold deg langt unna disse butikkene; mange som går inn der blir lurt trill rundt! Skal du først investere i elektroniske varer drar du til de store kjedene Electron, Milar, Worten eller Informatica. Som regel er elektroniske duppeditter like billige/dyre som i Norge, så sjekk prisene og sammenlign. Husk at du heller ikke får datamaskiner med bokstavene æ, ø og å på tastaturet på Lanzarote; det må da legges inn etterpå over andre tegn.

Været

Været på Lanzarote er bra året rundt. Midt på vinteren har Lanzarote gode nordiske sommerdager og kvelder. Det blåser noen ganger ganske friskt på Lanzarote; det er de såkalte handelsvindene som kommer fra nord og som gjør sommerdagene i august levelige her. Det er lett å bli solbrent på Lanzarote, også på vinteren, så bruk solkrem med høy faktor selv om det er overskyet. Drikk mye vann; en svetter mer enn vanlig når sola skinner.

Finnes det slanger og andre «farlige» dyr på Lanzarote?

Nei, det er ingen slanger på øya, og heller ikke skorpioner og giftige edderkopper. Mygg kan dukke opp på sommeren, men de er ikke mange da det er få eller ingen vanndammer eggene kan klekkes ut i. Myggen på Lanzarote er ufarlig; de har ikke malaria eller zika med seg. Kakerlakkene bor her, men de er ufarlige selv om de ikke ser hyggelige ut. I butikkene finnes det gode midler til å bekjempe insektene.

Gi tips, eller ikke?

Får man god service på en restaurant kan man gi tips på inntil 10 prosent av totalsummen på regningen. Synes du at servicen var dårlig, og at maten ikke smakte noe særlig, bør du si fra; gi restauranten sjansen til å rette opp feilene FØR du drar. Virker ikke det, legger du ikke igjen tips.
I taxien runder du av beløpet oppover, det gjør du også dersom du er i en bar og skal bare ha drikke.

Utflukter

Det er sju såkalte offentlige turistattraksjoner på Lanzarote. Å bli med på en utflukt eller flere med en guide i bussen i løpet av oppholdet er viktig. Det er flere selskaper som tilbyr utflukter på Lanzarote og til naboøya Fuerteventura, og billetter selges ut fra billettkontorer som finnes i turiststedene (TouristTicket). Også reiseselskapene TUI Nordic og Apollo tilbyr guidede turer med nordiske guider.

Wi-Fi

De fleste hoteller og restauranter tilbyr gratis databruk, men som regel er farten dårlig når det er mange brukere samtidig. Husk at du nå kan bruke dine norske mobildata i Spania uten at det påløper flere utgifter utover de utgiftene du har når du er hjemme.

Barn

Lanzarote er et barnevennlig sted, med unntak av noen få hoteller bare for voksne. Barn er velkommen i alle barer og restauranter, uansett tid på døgnet, så her er det foreldrene som bestemmer når det er sengetid for de aller minste! Flere restauranter tilbyr egne menyer for barn.

Shopping

De tre turistentrene har alle store shoppingsentre. De største og rimeligste matvarebutikkene finner du utenfor turistrutene; i Tias, i Playa Honda og i Arrecife.

Medisinsk hjelp

De fleste turistene som kommer til Lanzarote har tegnet reiseforsikring, og er godt dekket opp dersom noe skjer.
Det er også lurt å ta med seg det europeiske helsetrygdkortet. Dette kortet kan du sammen med passet ditt bruke ved de offentlige helsesentrene og på det offentlige sykehuset, og da behandles du som en spanjol. Behandlingen koster ingen ting.

Skulle ulykken være ute og du trenger å bli sendt hjem til Norge, vil ikke helsetrygdkortet hjelpe deg; da må du ha egen forsikring.

Kan jeg leie rullestol og /eller rullator når jeg er på Lanzarote?

Det kan du! De to største firmaene som leier ut utstyr er  Island Mobility og CuraVital.

Det norske miljøet på Lanzarote

Det er et lite skandinavisk miljø på Lanzarote, og de fleste «langtidsboende» befinner seg i Puerto del Carmen og i Playa Blanca.

Det finnes en nordisk forening på Lanzarote, Nordisk Forening Lanzarote. Les mer om aktivitetene de holder på med HER.

Sjømannskirken på Lanzarote ligger i Puerto del Carmen, og har vanligvis åpent alle dager unntatt mandag i tidsrommet september til midten av mai. Les mer om sjømannskirken HER.

Hver uke arrangerer det norske miljøet fredagspils på restauranten Las Vistas i Puerto del Carmen. Dette er et uformelt treff fra kl. 19:00 hver fredag året rundt.

Vikinghuset er den eneste norske restauranten på Lanzarote. Restauranten ligger ved avenidaen i Puerto del Carmen, og er åpen fra oktober til over påske.

Nødnummer

Skulle noe hende mens du er på øya, er nødnummeret på Lanzarote 112. Bruker du norsk mobiltelefon ringer du 112 uten å bruke 0034 først. Personalet ved 112 snakker engelsk, tysk, fransk og selvsagt spansk. Har du blitt utsatt for tyveri eller innbrudd eller mistet passet  du anmelde dette til politiet. Da må du ha med deg tolk. Den norske tolken Gyrid Nedberge Eilertsen i Puerto del Carmen brukes ofte ved besøk hos politiet, på sykehus, hos lege, på offentlige kontorer, hos notarius publicus mm.
Hun kan kontaktes på telefon (0034) 639 457 104. Lagre gjerne dette telefonnummeret i din mobil.

Lanzarotepostens Facebookside finner du HER.

Lanzaroteposten ønsker alle et trygt og godt opphold på solskinnsøya Lanzarote!

Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!

Andre nyheter:

Sjansen for en god vintersesong blir stadig mindre

Sjansen for en god vintersesong blir stadig mindre

Kraftig økning i smitten og nye smitteverntiltak setter Kanariøyenes turistnæring i fare. Økningen i antallet smittetilfeller både nasjonalt og på øygruppen rammer turistnæringen på Kanariøyene hardt. Håpet om at Kanariøyenes image som en trygg destinasjon skulle...

Dette er maskereglene på stranda

Dette er maskereglene på stranda

Det nye maskepåbudet innebærer at alle må bruke munnbind til enhver tid på offentlig område. Likevel finnes det visse unntak. Kravet om maske som gjelder fra 14. august betyr at du skal ha på deg maske hele tiden når du ferdes i områder som er tilgjengelig for...

Slik rammes utestedene av de nye reglene

Slik rammes utestedene av de nye reglene

På torsdag kunngjorde Kanariøyenes president, Ángel Víctor Torres, nye og strengere regler for både maskebruk, festing og utesteder. For utestedene som er en del av nattelivet betyr dette nye begrensninger etter en lang og vanskelig periode. Det er smitteutviklingen...

Opptil 30 000 euro i bot for ulovlige fester

Opptil 30 000 euro i bot for ulovlige fester

– Vi kommer til å slå hardt ned på de som organiserer ulovlige fester. Personer som setter vår helse i fare ved å organisere ulovlige fester eller folkemengder vil få opptil 30 000 euro i bot, advarer regjeringsdelegaten Anselmo Pestana. Pestana holdt torsdag...

78 av 102 tilfeller bekreftet på Gran Canaria det siste døgnet

78 av 102 tilfeller bekreftet på Gran Canaria det siste døgnet

Kanariøyene har registrert 102 nye smittetilfeller det siste døgnet. Disse tallene bekrefter det mange har fryktet, nemlig at pandemien nok en gang sprer seg i raskt tempo. Totalt har øygruppen registrert 3212 tilfeller siden pandemien begynte, og 638 av disse...

Totalt maskepåbud på Kanariøyene

Totalt maskepåbud på Kanariøyene

Kanariøyene innfører røykeforbud utendørs, stenger ned nattelivet, og masker blir påbudt til enhver tid utendørs. Dette er de nye og strengere reglene som Kanariøyenes president, Ángel Víctor Torres kunngjorde denne torsdagen. De nye tiltakene kommer som følge av økt...