Siste
Madrid i Spania. Illustrasjon: Envato Elements

Ny coronamutasjon har vært i Spania i flere uker


Den britiske mutasjonen av coronaviruset sirkulerer allerede blant personer som ikke har noen direkte forbindelse med Storbritannia.

Det er konklusjonen etter et foreløpig genetisk analyse utført av forskningsinstituttet Fisabio i Valencia, som har funnet det muterte viruset i prøver tatt allerede for to uker siden av pasienter som ikke hadde vært i landet.

Ikke forbindelser til Storbritannia

Personene med påvist smitte av det muterte viruset hadde heller ikke vært i nærkontakt med noen som hadde reist dit, skriver storavisen El País.

Foreløpig avventer man kartleggingen av genomet til virusetvarianten som nå sprer seg i Spania og resten av Europa.

Det muterte coronaviruset ble først oppdaget i Storbritannia, og er mer smittsomt enn den opprinnelige varianten. Også sykehus i Madrid og Andalusia gentester nå viruset for å bekrefte om viruset har ført til smitte uten forbindelse til reiser i Storbritannia.

– Det har vært lokal spredning av den nye varianten i rundt to uker nå, men med nivåer som bør være veldig lave, forklarer Fernando González Candelas ved Universitetet i Valencia til El País.

Annonse:
 

Flere mutasjoner

Han påpeker at det er snakk om flere mutasjoner.

– Jeg er ikke i tvil om det, fordi det ikke bare er en mutasjon, men mange, men for nå må vi vente på den komplette gensekvenseringen, forklarer han.

Den nye varianten av coronaviruset har mer enn femten mutasjoner ifølge informasjon fra britiske helsemyndigheter.

Den mest fremtredende av disse har endringer i piggproteinet som SARS-CoV-2-viruset bruker for å infisere celler. Dette gjør viruset opp til 70% mer smittsomt enn viruset som har sirkulert siden mars, men det er foreløpig mye uklarhet rundt hvor smittsomt viruset egentlig er.

Annonse:

Lovende resultater for vaksine

Ifølge NRK viser en ny undersøkelse fra Universitetet i Texas at vaksinen fra Pfizer også har god effekt på de nye variantene. Forskere ved universitetet har konkludert med at vaksinen gir forsvar mot 16 nye virusvarianter.

Denne forskningen helt ny, og ikke fagfellevurdert av andre forskere. Likevel gir den grunn til håp om at vaksinene som allerede er distribuert også gjør immunforsvaret i stand til å gjenkjenne de nye mutasjonene.