Coronapandemien har rammet økonomien til hundrevis av familier sør på Gran Canaria. Ettersom turistene ikke lenger kommer sliter stadig flere som tidligere jobbet innen turistsektoren med å sette mat på bordet.
I Mogán kommune har organisasjonen kjent som Nabohjelpen hjulpet fattige familier i en årrekke. Mange av bidragene har kommet fra nordmenn som besøker Gran Canaria hvert år.
Starter norsk forening
Nå som turistene og mange av de langtidsferierende nordmennene ikke kommer har også de viktige bidragene fra norske turister falt bort.
Det ønsker norske Bård Ove Myhr (50), Karianne Kristiansen Lund (63) og Per Arve Gran Carlsen (67) å gjøre noe med.
De tre har sammen startet den norske foreningen Nabohjelpens Venner, slik at nordmenn kan fortsette å bidra til vanskeligstilte familier, som er avhengige av den viktige hjelpen organisasjonen tilbyr sør på nordmennenes favorittøy.
Stort hjelpebehov
– I starten av pandemien for et år siden hadde vi hjulpet mellom 95-115 familier avhengig av sesongen. I april 2020 begynte det å øke med 10-20 familier per uke, og når vi ble kastet ut i oktober av Mogán kommune fra kommunens bygning som vi hadde brukt i 12 år hjalp vi rundt 300 familier, forklarer Nabohjelpens koordinator Jenni Hymoff Koeppel til Canariavisen.
Koeppel forklarer at behovet for hjelp er økende.
– Når vi gjenåpnet 22. desember 2020 begynte vi med over 100 familier, og siden da har det nok en gang økt med 10-20 familier i uka.
– Takket være Matbanken i Las Palmas og de mange private donorene som gir oss mat og pengedonasjoner kan vi gi en generøs matkasse til alle som trenger det. Vi hjelper også rundt 20 hjemløse personer som bor under broer og i telt, forklarer Koeppel.
Nabohjelpen deler hver uke ut matkasser til hjelpetrengende familier og hjemløse personer i Mogán kommune. Foto: Nabohjelpen
Nabohjelpens Venner
Vi tok et nettmøte med styret i den nye støtteforeningen for å høre mer om samarbeidet.
– Vi ser hvordan utviklingen har vært her nede med permitteringer, frafall av arbeidsplasser og økning i fattigdom. Vi som bor i Norge er så heldige å ha et stort støtteapparat rundt oss når krisen rammer. Noe slikt er ikke tilstede her på øya, og der spiller Nabohjelpen en stor rolle for mange, sier styreleder i Nabohjelpens Venner, Karianne Kristensen Lund.
– Faller utenfor
Bård Ove Myhr forklarer at Nabohjelpen er viktig fordi mange faller utenfor de offentlige støtteordningene.
– Det er veldig få gjester her og folk mister jobbene sine. Uten jobb og inntekter har veldig mange familier det vanskelig nå. Mange har falt utenfor de offentlige støtteordningene, både fordi disse ikke er så solide, men også fordi det er veldig byråkratisk. Mange får ikke den støtten de burde ha fått, forteller Myhr.
– Presset
Også før pandemien var det mange restauranter som slet økonomisk, og derfor jukset med arbeidskontraktene. Ifølge Myhr har dette medvirket til at mange nå faller utenfor det offentlige.
– Det er ikke de som arbeider sin feil, men restaurantene har ofte så lite inntekter at de ikke tar seg råd til å ansette folk på full kontrakt, selv om de jobber full tid. Så de er kanskje bare ansatt på deltidskontrakt eller kanskje uten kontrakt i det hele tatt, og ofte blir de presset av arbeidsgiverne til dette, og da havner de også utenfor støtteordningene.
Håper nordmenn vil bidra
Myhr håper nordmenn vil bidra, selv om de ikke får reist til Gran Canaria.
– Mange nordmenn har det jo bra og har lyst til å komme ned hit igjen. Det handler om å gi noe tilbake til det samfunnet som de har fått så mye av tidligere, og som sikkert også vil gi mye i fremtiden. Så vi håper mange støtter dette og tar vare på de folkene som har vært gode mot de tidligere, sier Myhr.
Allerede de to første dagene i drift samlet Nabohjelpens Venner inn 25 060 kroner og i skrivende stund har det kommet inn over 40 000 kroner i donasjoner.
– Dypt rørt
Jenni Hymoff Koeppel sier hun er dypt rørt over innsatsen og donasjonene. Etter at Nabohjelpen ble kastet ut av sine lokaler i fjor høst av kommunen har de blitt tvunget til å betale leie for nye lokaler, slik at de kan fortsette innsatsen.
– Vi er dypt rørt, takknemlige og imponert av de mange generøse donasjonene som ble gitt allerede første dag Nabohjelpens Venner var i drift. Vi kan hjelpe mange flere familier med disse donasjonene, ettersom vi nå må betale leie og derfor ikke kan gjøre like mye som før, forteller Koeppel.
Nødvendig med norsk forening
Fra før hadde Myhr gjort innsamlinger via Spleis sammen med andre nordmenn, og disse gikk derimot bedre. Men på grunn av store summer som skulle sendes over landegrensene ble det nødvendig å starte en egen norsk forening .
– Vi følte det var litt utrygt i forhold til skatt og hvitvasking av penger, så vi begynte å sysle litt med tankene om å starte en norsk organisasjon. Vi så også at det var problemer med bankoverføringer, så Vipps var vel nøkkelordet her, og på Spleis måtte man bruke personlig Vipps. Det var mange ting som ikke var helt bra med Spleis og det å være privatperson å stå ansvarlig for så mye penger.
Autorisert regnskapsfører
Løsningen kom da to andre nordmenn også ble med på prosjektet. Per Arve Gran Carlsen er pendlende pensjonist fra Sandefjord etter lang fartstid i oljebransjen.
– Per Arve vandrer mye i fjellene her og tok for noen år siden initiativet til å lage en facebookgruppe for fjellvandrere. Og nå tok han igjen kontakt med meg for å se om det ikke var mulig å få til noe for å hjelpe Nabohjelpen, og da løsnet det litt, sier Myhr.
Også Karianne Kristiansen Lund som driver regnskapskontor i Sandefjord ble involvert i prosjektet.
– Så kom jeg på Karianne som er regnskapsfører og spurte henne om råd. Hun syntes dette var en super idé og ville være med og hjelpe til, sier Myhr.
Kristiansen Lund og mannen, Thomas Wonsild Lund, har i en årrekke drevet Gran Canaria ferieboliger i Arguineguín og har selv bidratt til Nabohjelpen med donasjoner.
Kristiansen Lund ordnet registrering av organisasjonen i Brønnøysund med org.nr 926 580 426.
– I og med at Karianne er autorisert regnskapsfører har ting falt på plass på rekordtid. Accountor Sandefjord AS som er hennes autorisert regnskapsførerselskap tar seg av alle formaliteter gratis inklusiv regnskapsrapportering, og opprettelse av bankkonto og Vipps med kortnummer 663110. Og med alt på plass så var det bare å kjøre på, sier Myhr.
– Til god nytte
Han forklarer at bidrag til Nabohjelpens Venner er en effektiv måte å donere penger på.
– Det vi gjør er å skape aksjoner på sosiale medier der vi får inn penger som overføres til Nabohjelpen her nede. I og med at vi ikke har noen kostnader utenom Vipps som tar 1,75% er det en veldig effektiv måte å gi på, og alt kommer til god nytte. Også Nabohjelpen har små administrative kostnader, det er stor dugnadsånd og mange som hjelper til frivillig, inkludert min datter som hjelper til å dele ut mat hver uke.
Nabohjelpens koordinator Jenni Hymoff Koeppel hos Matbanken i Las Palmas. Store deler av maten de leverer ut kommer herfra gjennom et tett samarbeid. Foto: Nabohjelpen
– Skulle bare mangle
Myhr mener det bare skulle mangle at de bidrar med støtte til Koeppel og Nabohjelpen slik at de får nok midler til å hjelpe.
– Det er Jenni som er primus motor der. Hun kaller seg ikke leder, men koordinator, men det er helt klart hun som er stjerna her. Hun er språkkyndig, vet hvordan hun håndterer byråkratiet og holder ting under kontroll. All honnør til Jenni og den jobben hun og teamet hennes gjør, legger Myhr til.
På få uker har de frivillige bak Nabohjelpens Venner fått på plass nettside, Facebook-gruppe og store mengder informasjon om arbeidet Nabohjelpen gjør i lokalsamfunnet.
Laget Gran Canaria-versjon av «We Are The World»
Bård Ove Myhr har tidligere startet aksjoner til støtte for Nabohjelpen.
Prosjektet der blant andre Myhr, Lillebror Sande Larsen og en rekke artister på Gran Canaria laget sin egen versjon av «We Are The World» ble omtalt i en rekke spanske medier.
– Når pandemien kom for et år siden laget jeg et videoprosjekt med Lillebror Sande Larsen der vi fikk med masse lokale artister på en Gran Canaria-versjon av We Are The World, også den til støtte for Nabohjelpen. Den var internasjonalt fundert, så der brukte vi kontoen til Nabohjelpen.
Myhr forklarer at det ble for komplisert å donere via bank.
– Vi fikk over 100 000 visninger, men ikke en eneste overføring kom inn fordi bankoverføring er for tungvint for folk. Vi lever i en tid hvor folk er vant til at det skal være enkelt, og da er løsninger som Vipps alfa og omega, forklarer Myhr.
Dette er Nabohjelpen
Nabohjelpen ble etablert som en del av naboforeningen Las Lomas de Arguineguín i 1993, og har siden 2008 jobbet for å finne løsninger for vanskeligstilte og de som ellers trenger hjelp i kommunen.
Organisasjonen jobber sammen med flere norske grupper og foreninger på Gran Canaria, Matbanken i Las Palmas, EU, Det irsk-katolske samfunn i Puerto Rico, Røde Kors med flere.
De deler i tillegg til mat ut nødvendige hjelpemidler, møbler og klær som kommer inn via donasjoner.
En av organisasjonens mest profilerte støttespillere er den internasjonale fotballstjernen David Silva fra Arguineguín, som tidligere har spilt for Manchester City, og nå spiller for La Liga Club Real Sociedad.
Kastet ut
Nabohjelpen tok opp mye spalteplass i Canariavisen da organisasjonen ble truet med utkastelse av Mogán kommune og ordfører Onalia Bueno.
Kommunen beskyldte Nabohjelpen for brudd på forskrifter om lagring av mat og hygienekrav, men organisasjonen tilbakeviste disse påstandene med dokumentasjon på godkjente inspeksjoner fra EUs matbank og regjeringen på Kanariøyene.
Til tross for dette ble de kastet ut høsten 2020, og måtte derfor finne nye lokaler etter å ha brukt et kommunalt bygg i Arguineguín i 12 år.
Organisasjoner og frivillige sultestreiket i flere dager foran kommunehuset for å stoppe utkastelsen, men til ingen nytte.
Kanari-TV ble med på omvisning i de nye lokalene som Nabohjelpen disponerer i Arguineguín.
Endringer:
17. mars 2021 kl. 13:53: Saken er oppdatert med rettelser av skrivefeil. Lagt til sitat fra Karianne Kristiansen Lund. Rettet årstall Nabohjelpen ble etablert.