Siste

Skal bruke bevæpnede vakter på passasjerfly

Snart kan sidemannen din være en sivilkledd Guardia Civil-betjent med skytevåpen. «


Spanske myndigheter har besluttet av væpnede betjenter fra politistyrken Guardia Civil skal være med om bord på passasjerfly i Spania. Målet er å forhindre flykapringer og terroraksjoner.

Guardia Civil-agenter skal være i sivil og spesialtrenes til dette oppdraget.

Ifølge avisa El País dreier det seg ikke bare om innenriksfly, men også internasjonale flyvninger.

Det er foreløpig uklart hvor mange agenter som skal bli en del av den nye spesialenheten. Agentene vil være med på flyvninger der politiet anser risikoen som forhøyet.

Griper inn ved alvorlige trusler

De spesialtrente politifolkene kommer ikke til å gripe inn i småhendelser, men er det en alvorlig trussel mot flyvningen eller liv og helse, har de et klart mandat til å gripe inn, inkludert med skytevåpen om nødvendig.

Agentene skal heller ikke gripe inn dersom det blir bråk ombord i flyet, med mindre det dreier seg om en alvorlig sikkerhetstrussel.

Spesialtrente agenter

For å utføre denne jobben kreves det spisskompetanse og grundig opplæring innen en rekke fagområder.

I tillegg til den operative treningen agentene må gjennomgå, skal de også besitte stor kunnskap om luftfart, konflikthåndtering, forhandling, førstehjelp og analyse av atferd. De må også snakke godt engelsk.

Får psykiske problemer

I USA har væpnede politifolk vært en del av flysikkerheten i mange år, gjennom en spesialtjeneste kalt Federal Air Marshal Service.

Ifølge ABC News har programmet i USA fått heftig kritikk, som følge av en selvmordsepidemi, psykotiske sammenbrudd, mord og et tilfelle av en agent som planla å sprenge en bombe. Ifølge ABC News, skal flere av agentene som bevokter flyvninger med våpen i hånd lide av depresjon.

Mye av årsaken til dette skal ifølge rapporter være mangel på tilstrekkelige arbeidstidsbestemmelser, noe det stilles strenge krav til for både piloter og kabinpersonell.

Fagforening fikk ikke beskjed

I Spania reagerer fagforeningen for Guardia Civil-agenter, AUGC, med harme over at de fant ut om det nye programmet gjennom pressen.

– Et tema som påvirker jobblivet til agentene kan ikke holdes skjult fra de representative fagforeningene i Guardia Civil. Vi har derfor sendt en forespørsel om informasjon til generaldirektoratet for Guardia Civil, uttalte foreningssektretær Pedro Carmona etter kunngjøringen om det nye programmet, ifølge El País.