Annonse

Nå må du ha negativ coronaprøve hvis du reiser fra Oslo

Spania har gjort en hasteendring på sin risikoliste. Fra 1. mars er Norge tilbake på lista, men foreløpig gjelder det bare innbyggere som bor i Oslo.

Foto: Sanidad Gobcan

Av Leo Lunde
Oppdatert 7. mars 2021 kl. 19:33

Av Leo Lunde
Oppdatert 7. mars 2021 kl. 19:33

Annonse

Tidligere denne måneden kunne vi publisere gladnyheten om at Spania fjernet Norge fra sin liste over risikoland. Dermed kunne man reise til Spania uten å ta en PCR-test.

Men nå hasteinnfører Spania nok en gang Norge på risikolista. I første omgang er det kun reisende fra Oslo som rammes av endringen.

Den nye lista over risikoland skulle egentlig gjelde frem til 7. mars, men en oppdatert liste trer i kraft allerede 1. mars, og på denne er Norge med.

Det er gitt unntak for reisende fra  Agder, Vestfold og Telemark, Vestland, Viken, Innlandet, Møre og Romsdal, Nordland, Rogaland, Troms og Finnmark og Trøndelag.

Den nye lista over risikoland gjelder fra midnatt 1. mars til midnatt 15. mars. 

Helseskjema

For å reise inn til Spania er man også pålagt å fylle ut et helseskjema i appen SPTH – Spain Travel Health, eller på deres nettside. Når du har fullført skjemaet får du en QR-kode som skal skannes ved innreise.

Det er også viktig at du sjekker hvilke krav som gjelder dersom du skal mellomlande i andre land på reisen, da reglene er i stadig endring og ofte innføres på kort varsel.

Husk også at Norge har egne krav for innreise, så du bør alltid holde deg oppdatert på innreiserestriksjoner fra norske myndigheter før du reiser.

Hotell på Kanariøyene og testkrav

Dersom du skal bo på hotell eller i godkjent feriebolig på Kanariøyene er du pålagt å ha en negativ PCR, TMA eller antigen hurtigtest som ikke er eldre enn 72 timer, uansett hvor du reiser fra. Testsertifikatet må presenteres ved innsjekk på hotellet, og testen må være en godkjent test i hjemlandet ditt.  Barn under seks år er unntatt fra dette kravet.

Forvirring

Det har hersket stor tvil om hvem som faktisk må teste seg tidligere, og hva man bør ha med seg av dokumentasjon dersom man kommer fra et av de «grønne» fylkene.

Selv om Norge nå kommer tilbake på risikolista har Spania valgt å ekskludere en rekke fylker med lavt smittenivå fra dette kravet.

Eksempler

Det betyr at du kan reise fra for eksempel Møre og Romsdal til Gran Canaria uten å teste deg i skrivende stund (hvis du skal bo privat – bor du på hotell eller i regulert feriebolig er du pålagt å fremvise negativ test ved innsjekking).

Du kan derimot ikke reise fra Oslo til Gran Canaria uten en test når den nye lista trer i kraft 1. mars. Men hva med de som bor i Møre og Romsdal og flyr fra Oslo Lufthavn Gardermoen?

– Det er regionen du bor i som teller, skriver Spanias ambassade i Norge til Canariavisen på e-post. 

Det betyr ganske enkelt at hvis du bor i et område som ikke er omfattet av kravet, trenger du heller ikke å teste deg. Husk likevel på at land du eventuelt mellomlander i kan ha egne krav til testing, også for transittpassasjerer.

Bør ha dokumentasjon

Men selv om du kommer fra et fylke som ikke er omfattet av kravet når du reiser bør du forsikre deg om at du har dokumentasjon på dette.

Hvis billetten sier du har reist fra Oslo Lufthavn Gardermoen er det nemlig ikke sikkert at helsesjekken på flyplassen i Spania tar det for gitt at du bor i Møre og Romsdal.

– Vi anbefaler at du har med deg billetter fra avreisestedet. Et bostedssertifikat er også lurt. Det kan du få på nett via Skatteetaten.no, skriver Spanias ambassade til Canariavisen. 

Dermed kan det være lurt å ha med seg dokumentasjon på hvor du faktisk bor, på spansk eller engelsk, dersom du reiser uten en PCR-test.

Lista i bunnen av denne saken holdes oppdatert, og ny versjon publiseres når den trer i kraft. 

Liste over land og områder som regnes som høyrisiko i EU/EØS.


Denne listen er gyldig fra 15. mars til 28. mars.
Østerrike (unntatt Vorarlberg-regionen)
Belgia
Bulgaria
Kroatia
Kypros
Tsjekkia
Tyskland
Danmark (unntatt Midtjylland, Nordjylland og Sjaelland, Færøyene og
Groelandia)
Estland
Finland (unntatt regionene Etela-Suomi, Lansi-Suomi og Pohjois- Ja Ita-Suomi)
Frankrike (unntatt Guyana og Martinica Island)
Hellas (unntatt Anatoliki Makedonia Thraki, Dytiki Makedonia, Ionia Nisia, Ipeiros, Kriti,
Notio Aigaio, Thessalia y Voreio Aigaio regioner)
Ungarn
Irland
Italia (unntatt Sardegna og Sicilia)
Latvia
Liechtenstein
Litauen
Luxembourg
Malta
Nederland
Norge (unntatt Agder, Innlandet, Nordland, Rogaland, Troms og Finnmark, Vestfold og
Telemark, Vestland, Viken, Møre og Romsdal og Trøndelag)
Polen
Portugal (unntatt Azorene)
Romania
Slovakia
Slovenia
Sverige

Utenfor EU/EØS:


Alle land i verden utenfor EU/EØS som ikke er på lista utløser testkrav. Det vil si at landene på lista under er unntakene.
Denne listen er gyldig fra 15. mars til 28. mars.
Australia
Kina
New Zealand
Rwanda
Singapore
Sør-Korea
Thailand
Hong Kong
Macao

Annonse

Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!

 

Smittetall:

Tabellen fungerer best på PC.

Annonse