Siste
TESTES PÅ MENNESKER: En vaksine utviklet av det belgiske farmasøytselskapet Janssen som er eid av medisingiganten Johnson & Johnson skal testes ut på mennesker i Spania. ???? Envato Elements

Spania skal teste ny vaksine på mennesker


Helseminister Salvador Illa kunngjorde at 190 friske personer skal være først ut i testen på mennesker. Vaksinen er utviklet av det belgiske farmasøytselskapet Janssen som er eid av medisingiganten Johnson & Johnson, skriver storavisa El País.

Helsemyndighetene har godkjent den første kliniske utprøvingen av en eksperimentell vaksine mot Covid-19. Det bekreftet helseminister Illa på en pressekonferanse på fredag.

Rekrutteringen starter nå

190 friske frivillige fra Spania skal sammen med 360 personer i Tyskland og Nederland være de første som får teste vaksinen. I Spania vil de kliniske forsøkene foregå på La Paz og La Princesa-sykehusene, i tillegg til Marqués de Valdecilla i Santander. Rekrutteringen av frivillige starter øyeblikket, kunngjorde helseministeren.

Ekstrem pågang

Deltakerne skal bestå av både menn og kvinner, oppdelt i to grupper. Flesteparten skal være i alderen 18-55 år som er vanlig for denne typen test, og en undergruppe skal være 65+ for å inkludere en mer sårbar del av befolkningen.

Alberto Borobia som leder forsøket på La Paz sier telefonlinjene er i ferd med å kollapse på grunn av antallet henvendelser fra personer som ønsker å teste vaksinen. Alle som deltar vil få en liten økonomisk kompensasjon for å delta i forsøket.

Basert på forkjølelsesvirus

Johnson & Johnson sin vaksine er basert på adenoviruset som forårsaker forkjølelsessymptomer som har blitt kombinert med genetisk informasjon fra SARS-CoV2-viruset som forårsaker Covid-19. Målet er at vaksinen skal sette igang en immunreaksjon som gjør kroppen i stand til å gjenkjenne coronaviruset.

Som med alle eksperimentelle vaksiner har den først gjennomgått prøver på dyr, og må nå passere tre testfaser på mennesker.

Er i fase 2

Det første stadiet består av et lite antall frivillige for å utelukke alvorlige bivirkninger. I fase 2 testes flere hundre personer, og målet er å bekrefte sikkerheten til vaksinen samtidig som man analyserer immunreaksjonen hos de som har fått vaksinen. I fase 3 må en prototype demonstrere at den er effektiv og sikker på en stor gruppe mennesker, og titusenvis av personer deltar i siste testfase.

De kliniske forsøkene med vaksinen fra Johnson & Johnson som skal utføres i Spania er i fase 2.

Av de 190 frivillige skal 75 utføres på La Paz-sykehuset, 75 fra La Princesa og 40 fra Marqués de Valdecilla. Forsøkspersonene kan ikke ha vært smittet fra før.

Første sprøyte om to uker

De første sprøytene settes allerede 14. september. Under normale omstendigheter ville forsøket vart i 12-16 måneder, men på grunn av den prekære situasjonen vil evalueringen av resultatene komme raskere.

– Vi kan være sikre på at europeiske helsemyndigheter ikke vil autorisere en vaksine hvis det ikke finnes robuste beviser for dens sikkerhet og effektivitet, understreker Borobia overfor El País.

179 vaksiner utvikles

På verdensbasis er det allerede 179 vaksiner som utvikles mot coronaviruset og 33 av disse er allerede inne i faser for utprøving på mennesker, ifølge Verdens Helseorganisasjon. Europakommisjonen har kunngjort at de allerede er i samtaler med utviklere av fem eksperimentelle vaksiner: AstraZeneca fra Storbritannia, Curavac fra Tyskland, Johnson & Johnson fra USA, og Moderna – også fra USA. I tillegg er EU i samtaler med Sanofi og britiske GSK som har dannet et samarbeid for å utvikle en vaksine.

Signert avtale om 400 millioner doser

Helseministeren påpekte under pressekonferansen at en kontrakt allerede er signert mellom AstraZeneca og Europakommisjonen, og at dette er den første avtalen som er ferdig forhandlet med et farmasøytisk selskap for utvikling og levering av eksperimentelle vaksiner mot Covid-19. Avtalen innebærer at EUs medlemsland kan kjøpe opptil 400 millioner doser av vaksinen som er utviklet ved Oxford-universitetet og produsert av AstraZeneca. Distribusjonen av disse vaksinene vil baseres på befolkningen i hvert land.

Innen utgangen av desember

– Vi venter på de første dosene, og hvis alt går bra og sikkerheten garanteres får vi de innen utgangen av desember, sa helseminister Illa.

Den eksperimentelle vaksinen fra Oxford-universitetet har vist lovende resultater så langt, men hverken sikkerheten eller effektiviteten er avgjort. Prototypen blir nå testet på 20 000 frivillige i Storbritannia, Brasil og i Sør-Afrika.

Spanske forsøk

I Spania har forskere jobbet på et dusin forskjellige vaksiner mot Covid-19, men ingen av disse prosjektene har så langt kommet til nivået for kliniske tester hos mennesker.

De to mest lovende prosjektene er ved det nasjonale senteret for bioteknologi i Madrid, og ved Clínic de Barcelona.