Vaksinerte kan slippe karantenehotell – må være vaksinert i Norge

Select Page

Vaksinerte kan slippe karantenehotell – må være vaksinert i Norge

Helse- og omsorgsminister Bent Høie kunngjorde nye regler for karantenehotell denne onsdagen.

Illustrasjon: Envato Elements

Av Leo Lunde
Publisert 2. juni 2021 kl. 14:00
Sist oppdatert 2. juni 2021 kl. 15:44

Av Leo Lunde
Publisert 2. juni 2021 kl. 14:00
Sist oppdatert 2. juni 2021 kl. 15:44

Denne onsdagen kunngjorde helse- og omsorgsminister Bent Høie nye regler for hvem som må på karantenehotell etter ankomst i Norge.

Fra og med torsdag klokken 12:00 kan de som har fått vaksinen eller som har hatt Covid-19 det siste halve året få gjennomføre karantenen hjemme.

De som allerede sitter på karantenehotell, og som kan dokumentere at de har fått vaksinen eller har vært smittet, kan også få reise hjem fra torsdag.

Må være vaksinert i Norge

Endringen gjelder imidlertid kun de som kan dokumentere på helsenorge.no at de har tatt vaksinen.

– Papirutskrifter eller andre lands dokumentasjon er ikke verifiserbare og da man på karantenehotell, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland.

Høie påpekte at endringen også gjelder for de som bare har fått én dose, men først tre uker etter at dosen ble satt.

For å kunne slippe karantenehotell må man dokumentere at man har fått vaksinen eller vært smittet digitalt, men man må fortsatt fullføre karantenen hjemme.

– Det er den anbefalingen vi har fått fra Helsedirektoratet og FHI – at det er for tidlig å oppheve innreisekarantene for vaksinerte personer. Det vil kunne skje endringer, og det vil kunne skje relativt raskt, sier Høie til VG.

Midlertidig

Ordningen er midlertidig og gjelder frem til det nye koronasertifikatet for innenlandsbruk er klart i Norge. Denne ordningen skal være klar fra 11. juni.

Bent Høie forklarte også at koronasertifikatet får to visninger: en for bruk i Norge og en for grensepassering i EU- og EØS.

Når dette trer i kraft kan man laste ned sertifikatet på helsenorge.no.

Handler om lettelser

Helse- og omsorgsministeren påpekte også at koronasertifikatet handler om lettelser, ikke om begrensninger.

– Det er viktig for meg å understreke at koronasertifikatet ikke skal brukes til å sette begrensninger. Det skal brukes til å gi lettelser. For eksempel at man kan delta på større arrangementer enn hva som er tillatt uten bruk av koronasertifikat, sier Bent Høie.

Felles løsning i EU

I starten av juli skal en felles løsning være klar i EU. Spanias statsminister, Pedro Sánchez, har kunngjort at dette skal være klart 1. juli.

Spania ønsker å la de som har fått vaksinen slippe inn i landet uten coronaprøve når dette skjer, men EU sitt “digitale grønne pass” skal også kunne brukes med negative coronaprøver, slik at det ikke er diskriminerende overfor uvaksinerte personer.

Også de som har hatt Covid-19 før kan benytte EUs koronasertifikat for å dokumentere dette.

Kan trolig brukes i EU

Slik Norges løsning legges opp ser det ut til at visningen som er laget for grensepasseringer i EU- og EØS-områder oppfyller kravene fra EU, og dermed kan dette trolig brukes til internasjonale grensepasseringer i Europa fra juli.

Regjeringen i Norge fraråder fortsatt reiser som ikke er strengt nødvendig frem til 1. juli.

Annonse

Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!

 

Annonse