Studie: Vaksinerte mødre som ammer gir barna antistoffer gjennom morsmelken

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Annonse

Mødre som ammer etter å ha blitt vaksinert med Pfizer og Moderna-vaksinene mot Covid-19 overfører antistoffer til barna gjennom morsmelken, viser en ny studie fra universitetssykehuset Nuestra Señora de la Candelaria på Tenerife.

Det er den første studien av sitt slag i Spania og har blitt utført på 90 ammende mødre, en gravid kvinne og ni uvaksinerte mødre.

Resultatene er oppsiktsvekkende. I tillegg til å vise at disse to vaksinene er trygge for ammende mødre ettersom ingen alvorlige bivirkninger ble registrert, slår forskerne også fast at morsmelken overfører antistoffer til barna.

Effektivt og trygt

Lederen i avdeling for nyfødtmedisin ved universitetssykehuset, Sabina Romero, forklarer i et intervju med nyhetsbyrået Efe at de kan konkludere med at vaksinering av ammende mødre er både «effektivt og trygt».

Forskningen vil snart publiseres i et internasjonalt medisinsk tidsskrift.

Annonse

Det viktigste funnet i studien er ifølge Romero at ammende mødre kan vaksineres som normalt. Tidligere kliniske studier har ført til usikkerhet rundt både vaksinering og en hel del medisiner som gravide og ammende kvinner ikke bør ta.

Det har ført til at ammende i mange tilfeller har blitt frarådet fra å ta vaksinen mot Covid-19 tidligere.

Individuelle vurderinger for gravide

Når det gjelder gravide kvinner regnes disse for å være i risikogruppen, men det blir foretatt en individuell vurdering i hvert tilfelle. Dette gjøres fordi man ikke har gode nok studier på sikkerheten for gravide som vaksineres foreløpig.

– Det er hittil lite erfaring med vaksinasjon av gravide og ammende. Det er derfor foreløpig ingen generell anbefaling om vaksinering av gravide. Tilgjengelige data tyder ikke på at vaksinasjon er skadelig for den gravide eller fosteret. Vaksinering av gravide som har risiko for alvorlig sykdom på grunn av annen sykdom bør vurderes individuelt av lege når den gravide tilbys vaksinen på grunn av annen sykdom, skriver norske FHI på sine nettsider.

Den samme praksisen er vanlig i Spania.

AstraZeneca

Forskerne sier dessuten at alt tyder på lignende resultater for AstraZeneca-vaksinen, og at også denne genererer antistoffer i morsmelk.

Denne spesifikke vaksinen må imidlertid nærmere under forskernes lupe før man kan konkludere noe sikkert.

Studien fortsetter også i månedene fremover. Mødrene som ble vaksinert skal igjen undersøkes etter seks måneder, for å se om de har samme nivå av antistoffer i blodet. Det skal også registreres om noen av de har blitt smittet etter å ha fått vaksinen.

Derfor bør du amme

De kanariske forskerne påpeker at amming er viktig for barnets utvikling.

– Nå, under en pandemi, er amming viktigere enn noen sinne, sier Romero, som oppfordrer alle kvinner til å beskytte barna sine, ikke bare mot Covid-19, ved å amme.

Den anbefalingen gjelder også dersom du blir smittet av coronaviruset, påpeker Romero.

Det har ikke blitt bevist at viruset i seg selv spres gjennom morsmelk, men er man smittet spres derimot antistoffene som mor produserer, i tillegg til en hel del andre viktige komponenter.

Ved universitetssykehuset på Tenerife har det heller ikke vært noen tilfeller av babyer som blir smittet under fødselen, selv om mor er smittet. Sykehuset har også besluttet at mor og barn ikke skal adskilles, selv om mor har Covid-19.

Add New Playlist