Et arkivfoto av en tidligere calima, sett fra luften. Foto: Flywithstan.com

Varsler ny runde med sandstøv på Kanariøyene

Så var det på'n igjen, med calimastøv og brun himmel.


Denne uka varsler meteorologene og calimamodellen Skyron sandstøv i lufta på Kanariøyene, som i perioder kan bli intens. 

Ifølge støvsenteret i Barcelona kan en sandstorm i Algerie og Marokko føre til store mengder støv på Kanariøyene frem mot helga og på lørdag. 

Tettest blir calimaen på fredag, lørdag og søndag, ifølge Skyron. På søndag viser Skyron verdier på nesten 300 mikrogram per kubikkmeter luft. 

Verdens helseorganisasjon sin grense for når sandstøv blir helseskadelig er satt til 50 mikrogram per kubikkmeter luft. 

Når det er tett calima anbefaler helsemyndighetene at man holder seg innendørs, lukker dører og vinduer og minimerer fysisk aktivitet. 

Calima: sandstøv i luften

Calima kjennetegnes ofte av en trykkende hete og støv i luften. Men det betyr ikke at det alltid må være varmt når det er calima. Faktisk kan vinden noen ganger være ganske kjølig - men vanligvis kommer altså calimaen i følge med økte temperaturer.  

Det som kjennetegner en calima (hvis de ikke har sendt ut et varsel fra det meteorologiske institutt allerede) er redusert sikt. Dette skjer fordi luften fylles av store mengder finkornet støv fra Sahara. I tillegg merker mange at de blir såre i øyne og hals, og noen får pustebesvær og ubehag i lungene.  

Det spanske meterologiske instutt, Aemet, kan ved hjelp av modeller som Skyron varsle om calima rundt 48 timer før støvet treffer øygruppen.  

I tillegg kan du selv sjekke hvor mye skadelig støv som er i luften til enhver tid på denne siden.

 

Debatt
Canariavisen – Nyheter fra Gran Canaria, Tenerife, Kanariøyene oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.