Annonse

Vil kvitte seg med dagens flyrabatt for fastboende

Mener systemet er kostbart, lite effektivt, og bare kommer flyselskapene til gode.

Foto: Pixabay

Av Leo Lunde
Publisert 15. april 2021 kl. 03:06

Av Leo Lunde
Publisert 15. april 2021 kl. 03:06

Økonomiprofessorene Ginés de Rus og María Pilar del Socorro fra Universitetet i Las Palmas mener dagens system for 75% rabatt på flybilletter for fastboende ikke er effektivt, og mener løsningen bør byttes ut.

Slik dagens løsning fungerer kan alle som er fastboende på Kanariøyene dra nytte av denne rabatten for å fly til og fra fastlandet i Spania.

Dette tiltaket ble i sin tid innført for at innbyggerne skulle komme nærmere Spania, ettersom Kanariøyene geografisk sett ligger i Afrika.

Modent for å byttes ut

Professorene mener systemet nå er modent for å byttes ut med faste subsidier. Dette vil ifølge de bidra til å senke kostnadene for personer som ikke har rett på denne rabatten, samtidig som det vil senke prisen det offentlige må betale for ordningen.

I et blogginnlegg skriver de to at et fast subsidie per rute vil være bedre. De påpeker at dagens system baserer seg på opprinnelig billettpris, der staten dekker 75% av kostnaden for de fastboende.

– På enhver av dagens flyvninger mellom Madrid og Las Palmas de Gran Canaria, der en fastboende betaler 100 euro, ville en ikke-resident ha betalt 400 euro, skriver de i innlegget.

Prisene skjøt i været

– Uansett hvor du bor har flyselskapet tjent 400 euro for hver reisende. For residenten blir de gjenværende 300 betalt av skattebetalerne, fortsetter de.

Tidligere ga dette systemet en rabatt på 50% per billett, men etter at dette ble økt til 75% skøt også billettprisene i været.

Studier fra både Transportdepartementet og den nasjonale markedskommisjonen har slått fast at dette skjedde.

Øygruppene reagerte

Både Kanariøyene og Balearene reagerte på at flyselskapene økte prisene sine kraftig etter at rabatten økte. Ettersom staten likevel betaler 75% er dette enkle penger rett i kassa for selskapene som er en del av ordningen.

Til tross for klager fra begge øygruppene og en kostnad som økte fra 324 millioner euro i året til 730 millioner bare to år etter rabattøkningen har regjeringen i Spania valgt å videreføre ordningen.

– Et fast subsidie ville gi samme effekt som subsidie basert på billettpris, altså den samme effekten på prisen som residenten betaler, og samtidig spare skattebetalerne for penger, konkluderer forskerne fra Universitetet i Las Palmas.

Annonse

Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!

 

Annonse