Siste
Ved flere tilfeller har det blitt kastet glassflasker, møbler og mat fra balkongene. Mye havner inne på nabokompleksene. Foto: Privat

276 mindreårige migranter på hotell i Mogán: –⁠ Må ut av Puerto Rico nå


Mogáns ordfører, Onalia Bueno, advarte under gårsdagens kommunestyremøte mot at mindreårige migranter fremdeles bor på hotell i feriekommunen.

Ifølge ordføreren nærmer dagen da turister kommer tilbake seg med stormskritt, samtidig som det fremdeles bor mindreårige migranter på hoteller.

For få dager siden møtte ordføreren viseminister for sosiale rettigheter fra regjeringen på Kanariøyene, og hun skal her ha fått løfter om at migrantene skal ut i løpet av den første uka i juni.

Kan ikke love dette

Det er et løfte som neppe kan holdes. Generaldirektoratet for beskyttelse av barn har påpekt at flyttingen av mindreårig ikke kan få en fastsatt dato, og at de flyttes etterhvert som egnede ressurser blir tilgjengelige.

Dette falt ikke i god jord hos Bueno, som sier hun vil klage inn saken til domstolene fordi forholdene på blant annet Puerto Bello-hotellet er uegnet for å innlosjere barn.

– Det er ødelagt og oppfyller ikke engang kravene for å innlosjere voksne, sier ordføreren til Canarias 7.

Ødeleggelsene på mottaket kommer som følge av hærverk utført av ungdommen selv.

Ordfører Onalia Bueno sier de mindreårige migrantene må ut av hotellene nå. Foto: Mogán kommune

Kasting av gjenstander

Naboer ved hotellet har i lang tid klaget på kasting av gjenstander som flasker, møbler, hvitevarer, glass og stein fra balkongene.

Ved flere tilfeller har disse gjenstandene blitt kastet så langt at de havner inne på de omkringliggende kompleksene, og naboene forteller at de er redde for å gå ut porten på grunn av dette.

Innbyggere som har organisert seg under plattformen «Redd turismen i Mogán» (Salvemos El Turismo en Mogán) har flere ganger holdt markeringer og demonstrasjoner.

Innbyggere i Puerto Rico demonstrerte mot innlosjering av migranter i Puerto Rico. Enkelte som møtte opp valgte også å demonstrere mot ulovlig innvandring, mens apellene handlet om hotellene og turisme. Foto: Canariavisen

276 mindreårige i Mogán

Inntil nylig bodde det også mindreårige på Hotel Tamanaco i Puerto Rico, men dette skal nå være tømt for migranter.

For øyeblikket har regjeringen på Kanariøyene ansvaret for 2700 enslige mindreårige. Rundt 530 av disse er ivaretatt av kommunene gjennom avtaler med øyregjeringen, mens 500 er på hotell sør på Gran Canaria.

Ifølge kommunen selv er det 276 mindreårige migranter i Mogán nå. 106 bor på Hotel Carlota og 170 på Puerto Bello.

Demonstrerte mot innlosjering av migranter på hotell

– Må ut av Puerto Rico nå

Onalia Bueno påpeker at sistnevnte er mottaket med mest konflikt. Her skal migrantene selv ha påført hotellet store skader.

– Vi kan forestille oss probleme med konflikter i disse områdene mens det bor turister ved siden av. De mindreårige må ut av Puerto Rico nå for at vi skal kunne gjenopprette turismen vi hadde før pandemien, sier Bueno.

Kommunen har tidligere truet med bøter til hotellene som innlosjerer migranter, for brudd på kommunale forskrifter og reguleringer rundt hvilken type aktivitet hotellene kan benyttes til.

Øyregjeringen svarte på dette med å innføre et nytt lovdekret 23. desember i fjor, som tillater at myndighetene kan benytte hoteller og andre bygg for å innlosjere mindreårige migranter.