ETT ÅR SENERE: I dag er det ett år siden det første smittetilfellet ble påvist i Spania. Illustrasjon: Envato Elements/Wikimedia Commons

365 dager med coronaviruset –⁠ slik var pandemiåret i Spania


Siden 31. januar 2020 har Spania gått gjennom den verste helsekrisen i moderne tid. Over 58 000 mennesker har mistet livet, det har blitt erklært unntakstilstand, og militæret har kjørt i gatene for å be folk holde seg inne under portforbudet. Senere ble det satt opp provisoriske sykehus i Spania for å ta unna pasientene, og vaksinasjonen har allerede rukket å komme igang på rekordtid.

31. januar: Det aller første smittetilfellet som ble bekreftet i Spania var på Kanariøyene. Nærmere bestemt, den lille øya La Gomera. En tysk turist og hans reisefølge ble isolert på sykehuset. Samme dag kommer rundt 20 spanjoler tilbake til hjemlandet fra episenteret i Wuhan.

Tyske turister blir isolert på La Gomera.

25. februar: De første tilfellene begynner å bli kjent på fastlandet: tre personer som alle hadde vært i Italia fikk påvist smitte. Pasienter med lungebetennelse av ukjent opprinnelse blir nå testet for viruset.

26. februar: En 62 år gammel mann som er innlagt i Sevilla blir bekreftet som det første ikke-importerte tilfellet. Seks av elleve bekreftede tilfeller i Spania er på Kanariøyene. Over tusen gjester ved H10 Costa Adeje Hotell settes i karantene.

3. mars: Det første dødsfallet i Spania blir bekreftet, men dødsfallet hadde funnet sted allerede 13. februar i Valencia.

9. mars: Skoler stenges og folk blir bedt om å jobbe hjemmefra i Baskerland, Madrid-regionen og byene Vitoria og Labastida.

10. mars: Kongressen og senatet i Spania stenger. Det gjør også grensene mellom Spania og Italia.

11. mars: WHO erklærer pandemi.

14. mars: Regjeringen i Spania erklærer unntakstilstand.

15. mars. Regjeringen erklærer tiltak for å ta kontroll over helsepersonell, inkludert det private helsevesenet i landet, og det blir lagt opp til å hente inn flere politifolk og sikkerhetsstyrker.

16. mars: Landegrensene stenger. Valget i Baskerland og Galicia blir utsatt.

21. mars: Et nødsykehus blir satt opp på seminarsenteret Ifema i Madrid.

23. mars: Kjøpesenteret Palacio de Hielo i Madrid blir omgjort til et likhus. Over 1000 døde kropper skal bli sendt hit i ukene som kommer.

24. mars: Regjeringen garanterer et tiltak som skal gi selskaper rammet av pandemien hjelp. Regningen kommer på 20 milliarder euro.

30. mars: All aktivitet som ikke er strengt nødvendig stopper helt opp.

31. mars: Regjeringen godkjenner tiltak for å beskytte leietakere fra å kastes ut, og krever at strøm, vann, andre nødvendige tjenester og telefonlinjer ikke stenges.

2. april: 950 dødsfall blir registrert på et døgn.

13. april: Industri- og byggearbeidere kommer tilbake på jobb.

18. april: Spania har bekreftet 20 000 dødsfall.

26. april: Barn får nå lov til å gå på tur. De har sittet innestengt siden portforbudet 14. mars.

28. april: Regjeringen legger frem sin plan for nedtrapping av portforbudet basert på smittesituasjonen i regionene.

2. mai: Folk får endelig gå ut igjen, men bare på bestemte tider.

21. juni. Etter 98 dager og seks utvidelser avsluttes unntakstilstanden i Spania og grensene i EU gjenåpnes. I de følgende dagene fører flere utbrudd til nye, strenge restriksjoner i Aragon, Lleida og Lugo.

8. juli: Catalonia innfører obligatorisk bruk av munnbind på offentlige steder. Flere andre regioner følger etter.

16. juli: Man mintes de som har mistet livet av Covid-19.

14. august: Helsemyndighetene beslutter at nattklubber og barer skal stenges, røyking i gatene blir forbudt, og restaurantene får innskrenket åpningstidene sine.

27. august: Regjeringen og regionene i Spania blir enige om at skolene skal gjenåpnes.

15. september: Over 30 000 mennesker har mistet livet i Spania. 600 000 har blitt smittet.

29. september: Regionhelserådet blir enige om å begrense bevegelsesfriheten i områder med over 100 000 innbyggere og høyt smittetrykk.

9. oktober: Regjeringen erklærer unntakstilstand i Madrid og åtte kommuner i regionen.

22. oktober: Navarra-regionen begrenser inn- og utreiser. Over 1 million har blitt smittet i Spania.

25. oktober: Regjeringen godkjenner en ny unntakstilstand i landet, og et portforbud på nattestid.

29. oktober: Kongressen støtter unntakstilstanden som skal vare frem til 9. mai. Nesten alle regioner innfører restriksjoner på inn- og utreise.

24. november: En vaksinestrategi blir godkjent av regjeringen. Den andre bølgen tar livet av 537 mennesker denne dagen.

2. desember: Regionhelserådet godkjenner tiltak for julefeiringen som inkluderer at inntil 10 personer kan møtes, og at regioner skal ha inn- og utreiserestriksjoner. Reiser for å møte familie og venner er lov.

10. desember: Smittetrykket faller til 188 per 100 000 innbyggere i Spania, det laveste i EU. Seks dager senere er det over 200 igjen.

11. desember: De første pasientene legges inn på nødsykehuset Zendal, som er bygd utelukkende på grunn av pandemien.

27. desember: Vaksineringen begynner.

28. desember: Mer enn 50 000 mennesker har mistet livet i pandemien til nå. 

2021

7. januar: I midten av tredje bølge har vaksineringen såvidt kommet igang, og over to millioner har blitt smittet i Spania.

15. januar: Castilla y León innfører portforbud klokken 20, mot regjeringens kriterier.

20. januar: Kontrovers rundt politikere, prester og familiemedlemmer av helsepersonell som sniker i vaksinekøen.

26. januar: Spania nærmer seg et smittetrykk på 900 per 100 000 innbyggere på 14 dager. 591 dødsfall bekreftes denne dagen.

27. januar: Carolina Darias erstatter Salvador Illa som helseminister i Spania.

30. januar: Andalusia setter smitterekord med 7899 smittetilfeller på et døgn. 2,7 millioner har blitt smittet i Spania. 2.1 millioner mennesker har mistet livet på verdensbasis.