Siste
Foto: Tupungato/Shutterstock

Alt du måte vite om å leie bil på Gran Canaria

Utforsk Gran Canaria på dine premisser.


Å leie bil på Gran Canaria byr på en unik frihet til å utforske øyas mangfoldige landskap, fra de livlige kystbyene til de fredelige fjellandsbyene. Med et stort nettverk av veier som er godt tilpasset bilkjøring, er det enkelt nok å komme seg rundt, selv om både trafikken og selve leien av bil har noen fallgruver du definitivt bør være oppmerksom på.  

Bilutleie er også relativt rimelig sammenlignet med mange andre feriedestinasjoner, og det finnes et bredt utvalg av bilutleiefirmaer som tilbyr alt fra små økonomibiler til større familiebiler.  

Med en leiebil står man fritt til å planlegge dagen som man ønsker, og man kan lett besøke attraksjoner som ellers ville vært vanskelig tilgjengelige med offentlig transport.  

Lønner det seg å leie bil på Gran Canaria?

Å leie bil på Gran Canaria kan absolutt lønne seg, spesielt om du planlegger å reise rundt på øya eller vil oppleve mange av de mer unike sidene ved Gran Canaria. Om drømmeferien derimot består kun av late og forutsigbare dager på den samme solsengen, kan du trygt droppe leiebilen.  

Sammenlignet med buss og taxi, tilbyr bilutleie en unik mulighet til å utforske øya på egen hånd og etter egen tidsplan. Hvor mye du vil reise rundt, avgjør om det lønner seg rent økonomisk sett.  

En typisk taxitur fra flyplassen til feriebyen Puerto Rico, vil koste 60 – 70 euro. En tur fra Arguineguín til Las Palmas koster rundt 90 euro.  

For den samme prisen kan du leie en bil i en hel uke, hvis du bare er litt taktisk når du søker etter leiebil. En rask prissjekk viser at du får leiebiler helt ned i 3,42 euro per dag hos enkelte utleiere.  

 

Ikke gå i fella

Selv om ovennevnte priseksempler kan høres forlokkende ut, er det greit å være klar over at lavest pris ikke alltid betyr lavest pris.  

I priseksempelet over må du for eksempel leie hos OK Mobility, som både ligger et stykke utenfor flyplassen og krever særdeles høye reservasjoner i kredittkortet ditt – om du ikke går for den svindyre leieforsikringen deres, såklart.  

Det kan raskt bli kjedelig om hele Norwegian-kortet blir reservert allerede før dere kommer til hotellet, men om dere har et kort til bare dette formålet kan billig-utleie lønne seg.  

Billigst betyr altså ikke best – og enkelte har også opplevd at utleiefirmaer finner opp skader på bilen etter levering, og deretter napper til seg mangfoldige tusen fra kredittkortet ditt etter ferien.  

Her bør du altså gjøre research og sjekke opp kundeanmeldelser på nett, før du slår til på et lokketilbud.  

 

Buss er billig

Buss er uten tvil det billigste alternativet, om vi regner for én person, men skal hele familien ut på tur kan det raskt bli både slitsomt, stressende og dyrt, sammenlignet med å leie bil på Gran Canaria.  

Avhengig av hvor du skal på øya, har Gran Canaria veldig god dekning i kollektivnettet sitt der mange folk ferdes. Skal du derimot en tur opp i fjellene, må du belage deg på både bussbytter og venting flere steder.  

For familier eller grupper kan leiebil dessuten gi en følelse av frihet til å besøke attraksjoner som ligger utenfor de vanlige turistrutene, og det gjør det definitivt enklere å transportere bagasje eller strandutstyr.  

Så lønner det seg å leie bil på Gran Canaria?  

Hvis dere er mange, ønsker frihet og vil reise rundt på øya, er svaret et klart ja. Er dere et par på kjærestetur som bare vil ligge ved bassenget og spise på all-inclusive hele ferien, er svaret trolig et nei. Da kan dere heller ta buss eller taxi om dere først vil ut av hotellet.  

 

Unngå disse utleiefellene

Når du leier bil på Gran Canaria, er det viktig å være oppmerksom på vanlige feller og svindler.

En vanlig taktikk som vi allerede har vært inne på, er å tilby svært lave priser online som senere komplementeres med dyre forsikringer ved ankomst.  

Også ikke-eksisterende skader og overpriser for drivstoff er gjengangere på Gran Canaria.  

For å unngå disse fellene, bør du lese leieavtalen nøye og sjekke bilen for skader i nærvær av en ansatt før du kjører. Ta bilder og dokumenter alle skader du ser på bilen, både når du henter den og når du leverer den.

 

Velg et pålitelig leiebilselskaper, og gå gjerne for de lokale som Autoreisen, Cicar eller Orlando.  

Betal alltid med kredittkort for å kunne bestride uautoriserte belastninger og sørg for å få en detaljert kvittering.  

En annen gjenganger vi ser ofte, er nordmenn som ender opp med trafikkbøter i posten når de kommer hjem.

Det er nemlig ikke slik at du slipper unna bot, selv om du kjører leiebil. Er det du som sitter bak rattet, er det også du som er ansvarlig.  

Enkelte nordmenn har merkelig nok inntrykket av at disse bøtene ikke må betales. Dette stemmer ikke, og folk har havnet i fengsel på Gran Canaria etter ankomst, fordi de har ubetalte bøter i Spania. Så vet du dét.  

 

Ulemper ved å leie bil på Gran Canaria

Å leie bil på Gran Canaria kan gi frihet og fleksibilitet, men det er også flere potensielle ulemper. 

Parkering er nettopp en slik ulempe – i populære turistområder kan det mildt sagt være en prøvelse å finne en ledig plass, og du kan ende opp med å sirkle rundt i håp om å kapre en plass mens soltimene tikker bort.  

I tillegg kan de trange og travle gatene i bysentrum gjøre kjøringen stressende. 
For de som ikke er vant til svingete veier og bratte bakker, kan Gran Canarias dramatiske landskap også presentere noen utfordringer bak rattet.

Dette vil du spesielt merke på de mange trange fjellveiene, som er vakre, men kan gi hjertebank hos selv den mest erfarne sjåfør.  

Det er også verdt å huske på at selv om en leiebil kan ta deg til avsidesliggende juveler, er det ofte billigere og enklere å nå mange populære steder gjennom organiserte turer.

Disse kan tilby en mer avslappet opplevelse uten bekymringene som følger med bilutleie.  

Slik finner du billig leiebil på Gran Canaria

Å spare penger på leiebil kan være enklere enn du tror.

Vurder å kansellere og booke om hvis du finner et bedre tilbud, da mange bilutleiefirmaer tillater reservasjoner uten forskuddsbetaling.  

Søk alltid etter rabattkoder før du bestiller, og sjekk om du kan kombinere flere rabatter på en gang.

 

Vær oppmerksom på valutaforskjeller når du bestiller fra utenlandske nettsteder, og sørg for å beregne den endelige prisen i kroner, så du vet hva sluttsummen blir.

Medlemskap i organisasjoner eller fordelsprogrammer på kredittkortet ditt kan også gi deg tilgang til rabatter.  

Når du betaler, bruk et kredittkort som gir poeng eller har innebygget leiebilforsikring. Det kan spare deg for kostnader på tilleggsforsikringer.  

Husk også at lengre leieperioder kan være billigere enn kortere, og at helgeleie ofte har lavere priser.

Her bør du imidlertid være obs på at lørdager er en stor ankomstdag på Kanariøyene. Det betyr også høy etterspørsel etter leiebiler, så hvis du kan, er det ofte mye å spare på å ankomme en annen dag. 

Det samme gjelder om du reiser utenfor sesong eller fellesferiene.  

Ved å planlegge i god tid og unngå flyplassavgifter ved å hente bilen i byen, kan du også kutte ned på kostnadene.  

 

Ikke alt er som hjemme

Trafikk og kjøremønster på Gran Canaria er ikke helt som i Norge. Folk kjører gjerne litt fortere og hardere, men trafikksikkerheten har kommet langt siden 80- og 90-tallet, da Spania hadde rykte på seg for å være særs aggressive i trafikken.  

Du bør imidlertid være spesielt obs langs trange fjellveier med mange svinger. Her er det vanlig at busser og større kjøretøy tuter før svingen for å varsle møtende trafikk. Dette er greit å vite om dere skal på fjelltur.  

Når det gjelder trafikkregler, er det sperrelinje som standard som gjelder i Spania. Det vil si at du ikke kan krysse veien, men må benytte deg av neste rundkjøring i de fleste tilfeller.  

Ellers gjelder stort sett de samme trafikkreglene som i resten av EU og i Norge.  

 

Parkering på Gran Canaria

Parkeringsreglene på Gran Canaria indikeres med fargede linjer: gule linjer betyr at parkering er forbudt, blå linjer angir betalingsparkeringsområder hvor man må kjøpe billett fra en automat, og hvite linjer betyr at parkering er tillatt og gratis.  

Til slutt

For dem som verdsetter spontanitet og ønsker å utforske hver krok av Gran Canaria på egen hånd, er bilutleie utvilsomt verdt investeringen.

Det gir en grad av personlig frihet som verken busser eller taxier kan matche. Skal du derimot tilbringe hele ferien ved bassenget, er det ikke sikkert at det lønner seg.