Siste

400 butikker har sluttet å selge tobakk


De nye kravene til sporbarhet for tobakksprodukter har gjort at 400 små butikker og basarer har sluttet å selge tobakk. I tillegg har de nye kravene ført til at mer enn 20 selskaper som opererer sigarettmaskiner har måttet legge ned.

Nå reagerer bransjen, som mener de nye kravene koster bedriftene for mye, og ikke fungerer for å stoppe smuglervarer, slik målet til loven var.

Økt kontroll

Loven, som trådte i kraft 20. mai 2019, krever økt kontroll med hvor tobakksprodukter kommer fra. Resultatene har ikke vært oppmuntrende. Både produsenter, distributører, storgrossister og butikkbransjen er enige om de negative konsekvensene av EU-lov 2014/40/EU. De mener fordelene ikke kan forsvare ulempene.

Bransjen mener de nye reglene ikke har fått bukt med det svarte markedet, men snarere tatt knekken på rundt 400 utsalgsteder på Kanariøyene.

Lave marginer

– Det krever mye arbeid, og til syvende og sist er marginen for tobakk så lav at det ikke kan forsvares å ansette en person som tar ansvar for kontrollen av hver eneste kartong og røykpakke som blir solgt, sier en storgrossist i Las Palmas til avisen Canarias7.

Den nye loven har også ført til at mange småbutikker selger snus og oral tobakk i skjul, ettersom de ikke har registrert seg i det nasjonale valuta og stempelregisteret.

Snusprodukter er forbudt i EU, men flere produsenter har funnet smutthull i denne loven, og selger snus og lignende produkter under merkelappen «chewing tobacco,» som er lovlig i EU.

– Det er så enkelt som å gå til supermarkedet å kjøpe en kartong med tobakk. Du risikerer at inspeksjonen kommer en dag, men kanskje den aldri kommer. Sporbarhet har ikke hjulpet, sier kilder i bransjen som Canarias7 har snakket med.

9000 sigarettautomater

Kravene til sporbarhet har også gått ut over kanariske firmaer som har plassert ut sigarettmaskiner. Det anslås at disse maskinene står for 15 prosent av salget på øygruppen, fra de rundt 9000 maskinene som er utplassert.

Også her er marginen lav, og de nye kravene gjør at små gründere nå selger maskinene sine til større leverandører fordi de ikke klarer å etterleve de nye kravene.

Les også: Si farvel til mentolrøyken – i mai blir det forbudt

Tredoblet leveringstid

I tillegg til de små bedriftene har også de større logistikkselskapene hatt utfordringer i forbindelse med de nye reglene.

Systemet for å levere inn dataene er komplisert, og i mange tilfeller forhindrer det rask distribusjon. Enkelte kilder i bransjen hevder overfor Canarias7 at leveringstidene deres har blitt tredoblet som følge av de nye kravene.