Siste
Video: Camilla Halley Foto: @ATBRIF

Brannen på Tenerife gir grunn til forsiktig optimisme

Men den er fortsatt ute av kontroll, og i helga blir det varmere, advarer Aemet.


Den massive skogbrannen som har herjet på Tenerife siden tirsdag, ser endelig ut til å gi fra seg positive nyheter.

Selv om brannen fortsatt er ute av kontroll, har spredningen roet seg ned, ifølge regjeringen på Kanariøyene.

Vindretningen denne fredagen har også snudd, og de merker mindre til brannen i hovedstaden Santa Cruz. 

– Fortsatt urolige

Norske Camilla Halley bor fast på Tenerife. Canariavisen har fulgt henne gjennom brannen.

På onsdag kunne hun fortelle at de smakte brann og aske i lufta. På torsdag var det ikke stort bedre, da det regnet aske over bilen hennes i øyas hovedstad. 

– I dag er det mye bedre her i Santa Cruz. Mindre aske siden vinden har snudd. Nå er jeg nede i havnen og ser på flyene, forteller hun. 

Fra det lysner til det mørkner kommer brannflyene i kø for å fylle opp vanntanken i havna. 

 

Hun understreker at folk fortsatt er urolige, selv om det er litt mer optimisme å spore nå enn tidligere i uka. 

– Men vi er fortsatt litt urolige for de mest utsatte områdene. Selv om det har roet seg litt er det viktig å huske at det kan snu igjen veldig fort, forteller hun. 

Brannen har så langt har svidd av 38 kvadratkilometer skog og har rammet ni kommuner på ferieøya, opplyser øyregjeringen. 

 

Øygruppens president, Fernando Clavijo, kunngjorde fredag morgen at brannen beveget seg sakte fremover natt til torsdag.

Dette tillot at mannskapene kunne jobbe mer effektivt, og øyregjeringens eksperter er nå mer optimistiske enn de har vært de siste dagene. 

Kanariøyenes president, Fernando Clavijo følger med på innsatsen fra kommandosenteret. Foto: 112 Canarias

Frykter spredning mot vest

Det som bekymrer mest nå, er at brannen sprer seg vestover, noe som kan føre til nye portforbud for innbyggere, slik at brannmannskapene kan jobbe mer effektivt. 

Slokkingen kompliseres av ulendt terreng med daler og varierende vindretninger, forklarte Clavijo under fredagens pressekonferanse. 

4509 mennesker evakuert

4509 mennesker er fremdeles evakuert som følge av den intense skogbrannen, melder nødsentralen på X (tidligere Twitter). Ingen nye evakueringer har vært nødvendige denne fredagen. 

Foto: @ATBRIF

Bedt om å holde seg inne

På grunn av røyk fra skogbrannen har innbyggerne i Arafo og Candelaria blitt bedt om å holde seg inne. 

Ekspertene er bekymret for endringer i vindretning og temperaturøkning fra lørdag. Aemet har varslet opp mot 32 grader i brannens indre områder. På mandag og tirsdag i neste uke ventes enda mer intens hete, ifølge Aemet. 

Ber om forsterkninger

På lørdag skal ytterligere et brannfly og mannskaper fra Spania settes inn i kampen mot flammene. Målet er å avsløse de utslitte brannmannskapene, som har jobbet utrettelig siden tirsdag. 

Derfor har han bedt regjeringen i Spania om ytterligere forsterkninger fra den militøre nødstyrken UME. 

Under pressekonferansen denne fredagen understreket president Clavijo at sikkerheten til innbyggerne prioriteres fremfor vern av skogen på øya. 

Slik har brannen utviklet seg: 

 

– Alle flyplasser er åpne

Til VG sier kommunikasjonssjef i TUI, Anne Mørk-Løwengreen, at de har få norske turister på Tenerife nå, og at de løpende vurderer sikkerheten. 

– Hverdagslivet forgår stort sett som normalt og alle flyplasser er åpne. Enkelte veier i Teide nasjonalpark er stengt, og utflukter til området naturlig nok avlyst, sier Mørk-Løwengreen til VG

De påpeker at det meste går som normalt og at

Verken Apollo eller Ving har reiser til Tenerife nå.

Debatt
Canariavisen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.