Siste

IT-ansatt i kommunen: Ordføreren ga ordre om å stenge Guardia Civil ute fra serveren

Et vitne i saken mot ordfører i Mogán, Onalia Bueno, hevder det kom ordre fra høyeste hold i kommunen om å blokkere servertilgangen til politiet. «


Under den fjerde runden med vitneforklaringer i valgfusksaken mot Mogánordfører Onalia Bueno, hevdet et vitne at ordføreren ga ordre om å blokkere tilgangen til digitale filer, etter at Guardia Civil gikk til aksjon mot kommunen i september 2020.

Det var avisen Canarias Ahora som omtalte saken først.

Vitnet, som jobbet i IT-avdelingen, forklarte i retten at ordren kom direkte fra Onalia Bueno.

Politiet ransaket kommunen 17. september etter mistanker om stemmejuks, korrupsjon og underslag av offentlige midler.

Ordføreren, viseordfører Mencey Navarro og sosialrådkvinne Tania Alonso ble pågrepet. Alle tre ble løslatt senere samme dag.

Ordren skal ha kommet 1. oktober, ifølge vitnet.

Beslagla digitale dokumenter

Guardia Civil tok beslag i servere som inneholdt filer tilhørende kommunen, men kunne ikke eksportere disse til eksterne harddisker.

Heller ikke flytting av serverne var et alternativ, ettersom det kunne medføre store problemer for den daglige driften av kommunen.

Agenter fra Guardia Civil valgte derfor å overføre en sikkerhetskopi fra den dagen til en server, slik at politiet kunne analysere dokumentene.

Vitnet forklarte i retten at Onalia Bueno og viseordfører i kommunen, Mencey Navarro, ba om et møte etter dette.

Beordret ansatt til å stenge politiet ute

Det var under dette møtet at Onalia Bueno angivelig beordret den ansatte til å blokkere tilgangen for etterforskerne, fordi det var mer informasjon på serveren enn ransakelsesordren ga rom for å hente ut.

Bueno og Navarro skal også, ifølge vitnet, ha sagt at den IT-ansatte skulle si ordren kom fra de.

Rundt klokken 11 den dagen sendte den IT-ansatte to meldinger på WhatsApp til Bueno og Navarro, der vedkommende skriver: «Kontoen deaktivert. Som dere ga meg ordre om». Et skjermbilde som viste dette var vedlagt i samtalen.

Den ansatte tok også kontakt med Guardia Civil for å formidle at ordren var blitt gitt, og skal ha fått klar beskjed om at dette kunne regnes for å hindre politiets etterforskning.

IT-teknikeren tok deretter kontakt med Bueno på nytt, og ga beskjed om dette. Ordføreren svarte ikke på meldingen.

Navarro og den ansatte hadde imidlertid to korte telefonsamtaler.

Gjenåpnet kontoen

Ifølge vitnet kom det en klar beskjed fra Navarro om at ordren skulle følges. Rundt 25 minutter senere kom det en ny ordre om å gjenåpne tilgangen, angivelig etter råd fra kommunens advokater.

IT-teknikeren åpnet derfor kontoen på nytt, og ga Guardia Civil beskjed om dette.

Retten mener dette indikerer at ordføreren og rådmannen kan ha forsøkt å hindre politiets og rettens etterforskning.

Kommunen har i ettertid anket avgjørelsen om å gi tilgang til alle dokumentene på serveren, noe retten avslo. Saken er anket til provinsretten i Las Palmas.

Bestikkelser for å endre forklaring

Tidligere har et annet viktig vitne i saken mot Bueno hevdet at ordføreren tilbudte bestikkelser i bytte mot at vedkommende skulle endre sin forklaring.

«Hvis du endrer din versjon av hvordan ordføreren i Mogán begikk det påståtte valgfusket som du nå blir etterforsket for skal du få en jobb og 3000 euro i lommen din.»

Det skal ha vært tilbudet som Onalia Bueno, rådmenn og partifolk fra Ciuca ga til vitnet.

Endret forklaring

Under etterforskningen har flere vitner endret sin forklaring, slik Canariavisen skrev om i forrige uke.

Blant annet har et vitne som tidligere forklarte til Guardia Civil at de ble tilbudt 50 euro for å stemme på Onalia Bueno, hevder i retten at hun følte seg presset av politiet til å si dette.

Betaling per stemme: 50-100 euro

Bueno er mistenkt for å ha kjøpt stemmer fra innbyggere med økonomiske godtgjørelser på 50-100 euro og tatt i mot store pengebeløp i bytte mot offentlige kontrakter.

En annen metode som skal ha blitt brukt for å gjenvinne valget, er å slette utestående gjeld hos kommunen, slik at eiere og deres ansatte skulle stemme på Bueno ved valget.

Dette er ikke første gang partiet Ciuca er i hardt vær etter mistanker om valgfusk.

I 2015 ble det avdekket av partiet hadde betalt for innbyggernes ID-kort og karate-timer i bytte mot stemmer ved kommunevalget i mai det året.

Kjente ansikter under lupen

Flere sentrale nøkkelpersoner i saken har vist seg å være kjente ansikter, slik som presidenten i Aguas de Arguineguín SA, forretningsmannen Luis Oller, og Marzouk Ghalidi som sitter i ledelsen for eiendomsselskapet Puerto Rico SA.

Luis Oller Daza, som er president i selskapet Aguas de Arguineguín SA, har vært av interesse for etterforskningen fra starten av. Et av hans selskaper eier blant annet huset hvor viseordfører Mencey Navarro bor.

Her fokuserer etterforskningen blant annet på hvilken kontroll Daza har hatt over ordføreren og viseordføreren, i forbindelse med vannforsyningen i kommunen.

Også forretningsfolk som Marzouk Ghalidi Ahaouri fra Puerto Rico SA er nå under etterforskning for påvirkning av valget, ved å påvirke stemmene fra marokkanske innbyggere i kommunen.