Siste
Gulnebbliren er sterkt truet. Fugleungene klarer ikke å finne frem til havet på grunn av lysforurensning. Foto: June Grønseth

Lysforurensning sender havfugler på avveie

Gulnebbliren og andre havfugler opplever stadig større problemer med å finne frem til havet på grunn av luftforurensning. Dermed detter fugleungene ned i bebodde strøk, der mange mister livet.


Hvert år har kanariske miljømyndigheter en kampanje gående, der de ber folk varsle om fugleunger som har kommet på avveie. Når fuglene detter ned i bebodde områder på Gran Canaria, er de avhengige av hjelp fra oss mennesker for å komme seg til havet. 

Dit må de for å overleve. Mange av gulnebblirene setter kursen mot Sør-Amerika, der de blir til de er kjønnsmodne. Etter fem år vender de tilbake til Kanariøyene for å hekke. 

Hver år bruker miljømyndighetene på Gran Canaria mye ressurser for å drive viktig folkeopplysning om gullnebblirer. Det opprettes også telefonlinjer folk kan ringe inn, dersom de finner fugleunger. 

Når en fugleunge blir hentet, får den noen dager med mat og hvile. Ofte er de utsultet og døden nær når de reddes. Når fuglene er fôret opp og klare for avreise, kastes de bokstavelig talt på havet, der de kan tre inn i de voksenes rekker. 

– Kampanjene med folkeopplysning har gitt gode resultater og mange fugleunger blir berget ut fra urbane strøk, hentet av Medio Ambiente (miljømyndighetene, red.anm.) og vellykket satt ut til havet, forteller miljøverner og fotograf,  June Grønseth, til Canariavisen. 

Fugleungene som blir reddet blir sluppet på havet, slik at de kan begynne på voksenlivet. Foto: June Grønseth

Grønseth var med på å stifte organisasjonen Oceans4Life på Gran Canaria, som jobber med rydding av strender og underviser om plastforurensning i havet på skolene. Dette samarbeidet gjorde også at hun fikk være med da fuglene ble sluppet på havet i 2019. 

– Vi har samarbeid med Medio Ambiente og øyrådet. Dermed fikk vi en spesiell invitasjon til vår organisasjon, om å bli med på å sende fuglene til havs i 2019. Det føles som å gi liv å få være med på noe sånt, sier hun. 

I en serie Facebookinnlegg prøver organisasjonen Amigos de las Pardelas å skape oppmerksomhet rundt problemet. De deler bilder av fuglene som har gitt opp på grunn av lysforurensningen. 

Foto: Amigos de las Pardelas

– Flere bilder av hvordan vi fant desorienterte fugler på grunn av lysforurensning. Vi må redusere belysningen så de ikke faller og ikke er i fare for å bli overkjørt, jaktet på eller dør av sult i et hjørne de ikke kommer seg bort fra, skriver organisasjonen på Facebook

Dersom man kommer over fugler som har rotet seg bort ber organisasjonen om at man varsler myndighetene på +34 928 350 286 eller +34 928 351 970. Miljømyndigheter og frivillige organisasjoner jobber med å hente disse fuglene, slik at de kan komme seg ut på havet der de hører hjemme. 

Debatt
Canariavisen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.