Siste

–⁠ Meget godt grunnlag for å holde Kanariøyene utenfor


Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Canariavisen.no sin holdning og mening.

I april, når gatene var folketomme og flytrafikken stod bom stille, ville det vært vanskelig å forestille seg at Kanariøyene ville være på god vei til å  gjenreise seg bare to måneder senere. Gjenåpningen av grensene i EU og en økt etterspørsel etter reiser har bidratt til at stadig flere hoteller åpner dørene. Samtidig har Kanariøyene jobbet hardt for å fremme øygruppen som en trygg destinasjon, og markedsføringen har gitt resultater.

Rundt 40 prosent av hotellene har så langt åpnet dørene. Dette betyr at mer enn 210 hoteller nå tar inn gjester som ønsker seg et opphold i sol og varme. I juni var kun 49 hoteller åpne. Det er et formidabelt resultat på så kort tid.

Bør ikke feire for tidlig

I tillegg er belegget på de hotellene som har åpnet rundt 45 prosent. At flytrafikken har gjenopptatt rutene til øygruppen, og da spesielt fra de store markedene som Storbritannia og Tyskland, merkes godt på økonomien. Økonomisk sett er ikke Norge et veldig viktig land for øygruppen på sommeren, da de fleste nordmenn legger ferien til Kanariøyene i vinterhalvåret.

Selv om trenden er positiv for hotellene bør man ikke feire for tidlig. Utviklingen kan raskt snu dersom smittesituasjonen endres, noe de nye reiserådene fra Norge har vist oss at kan skje på kort varsel. Kun en fjerdedel av turistaktiviteten som ble registrert på samme tid i fjor virker kanskje ikke som mye å rope hurra for, men så må vi også huske på at denne utviklingen har skjedd på bare én måned. Kanariøyene har gått fra null turisme og foten på bremsen til å gjenoppta en fjerdedel av turismen, og det i seg selv er en bragd.

Usikkerheten i bakgrunnen

Det ser heller ikke ut til at resten av sommeren blir verre for turismen. I august vil mer enn halvparten av hotellene ha åpnet, og belegget er forventet å ligge på rundt 60 prosent. Det er nok til å få hjulene til å gå rundt for mange hoteller og bedrifter.

Likevel ligger usikkerheten i bakgrunnen, for det er ingen som vet med sikkerhet hvordan hverken pandemien eller økonomien vil utvikle seg i månedene som kommer.

For økonomiens del blir nok høsten meget vanskelig. Dette vil i så fall påvirkes av hvor reiselystne folk er til høsten, og ikke minst smittesituasjonen i landet.
Nye reiseråd: Spania blir «rødt»
 

Regjeringspensel maler Spania rødt

Senest i dag fant Norges regjering frem penselen og malte hele Spania – inkludert Kanariøyene – rødt. Grunnlaget er nettopp smittesituasjonen. Selv om Kanariøyene er godt under grensa FHI har satt blir vi – som en del av Spania – truffet av regjeringens pensel, vi også.

Det er synd, men forståelig. Hvis regjeringen skal vurdere enkeltregioner utenfor Norden må det en langt mer komplisert og tidkrevende prosess til, og det vil gjøre grensekontroll og formidlingen av informasjon til et byråkratisk mareritt.

Etter denne avisens mening er det likevel et meget godt grunnlag for å holde Kanariøyene utenfor, all den tid det meste av smitten befinner seg lengst nord på fastlandet, over 2000 kilometer unna øygruppen. For mens deler av Nord-Spania sliter med smitte som langt overstiger FHI sine krav, har Kanariøyene kun 5,62 tilfeller pr. 100 000 innbyggere, langt under kravet om færre enn 20.

Kanariøyene er også den regionen i Spania som er best på smittesporing, ifølge en rapport fra Helsedepartementet.

Heldigvis for øygruppen og turistsektoren er nordmenn en liten kundegruppe på sommeren, sammenlignet med folk fra for eksempel Storbritannia.