Migrantene flyttes fra hotellene innen 15. februar, ifølge regjeringen
Åpningen av seks migrantleirer på Tenerife, Gran Canaria og Fuerteventura skal overta innlosjeringen av de rundt 7000 migrantene som bor på hotell på øygruppen. Disse fasilitetene skulle stått klare ved nyttår, men har blitt forsinket, forklarer Escrivá i et intervju med laSexta, skriver La Provincia.
En av de største leirene som er planlagt ved Las Canteras-brakkene i La Laguna på Tenerife ble forsinket da kommunen krevde byggestopp. Ordføreren hevdet den gangen at han hadde fått informasjon om prosjektet gjennom media.
– Med oppstarten av Las Canteras i midten av neste måned har vi opprettet alle leirene og vil kunne overføre de mer enn 7000 migrantene som er på hotell, sa ministeren.
I tillegg til de 7000 som nå er på hotell indikerte Escrivá også at det er rundt 2500 migranter i mottaksapparatet på Kanariøyene fra før.
Mange skal returneres
Ministeren påpekte at en stor del av migrantene kommer til å returneres til sine hjemland, og at regjeringen allerede jobber med dette. Prosessen har blitt forsinket på grunn av pandemien.
Escrivá understrekte at de som har et reelt beskyttelsesbehov skal bli videresendt til fastlandet, og at over 2000 migranter allerede har blitt sendt til mottak i Spania.
Ordfører Onalia Bueno i Mogán kommune har gjentatte ganger truet med å sanksjonere hotellene som huser migranter.
Saken fortsetter under annonsen.var uri = 'https://impfr.tradedoubler.com/imp?type(img)g(24841088)a(3142311)' + new String (Math.random()).substring (2, 11);document.write('');
15. januar åpnet en ny migrantleir i La Isleta nord på Gran Canaria, men foreløpig har ikke denne leiren full kapasitet. Når leiren ble åpnet hadde den plass til 442 migranter, men den totale kapasiteten er planlagt å bli 1300 når den står ferdig.
Kritiseres for brudd på menneskerettighetene
Spania har flere ganger blitt kritisert for de dårlige forholdene i migrantleirene, og da spesielt i de midlertidige CATE-leirene hvor migrantene anholdes i de første tre dagene etter ankomst.
Det kanariske bispedømmet varslet nylig at de klager inn CATE-leiren i Barranco Seco på Gran Canaria til Ombudsmannen på grunn av brudd på menneskerettighetene, og peker spesifikt på at migranter anholdes langt over de tillatte 72 timene.
Barranco Seco-leiren skal anholde migrantene som ankommer i de første 72 timene, men har blitt kritisert for menneskerettighetsbrudd. Foto: Regjeringsdelegaten på Kanariøyene
Dette var også en av grunnene til at den mye omtalte «Skammens Leir« i Arguineguín ble kritisert, i tillegg til dårlige forhold som inkluderte mangel på dusj, toaletter og avfallshåndtering, samt at migrantene måtte sove utendørs, uten seng eller tilstrekkelig med tepper.
Også presidenten i øyrådet på Gran Canaria Antonio Morales har sagt at han stiller seg bak anmeldelsen fra det kanariske bispedømmet.
Fører til fremmedhat
Morales sier at den nåværende innvandringspolitikken fører til fremmedhat, og at han allerede har bedt regjeringen om å ta en mer aktiv rolle med øyeblikkelige tiltak for å løse situasjonen.
– Det er mennesker som har risikert livet ved å gå på en båt for å krysse Atlanterhavet, og til og med blitt vitne til hvordan deres venner dør i forsøket. De sitter stille hele døgnet, de er uten noen som helst form for aktivitet, de er nervøse og det oppstår friksjon mellom de. Tusenvis av mennesker kan ikke bli konsentrert og overlatt hjelpesløse i en krise som dette. Aktiv politikk mot rasisme og fremmedfrykt er nødvendig, sier Morales.
Konflikter og voldshendelser
Den siste tiden har det oppstått flere konflikter og voldshendelser mellom migranter, og også mellom lokalbefolkningen og migranter.
– Vi krever øyeblikkelige tiltak. Vi må umiddelbart aktivere videresending av migranter til fastlandet, hvor det er tusenvis av ledige plasser, sa Morales under en pressekonferanse
I chattegrupper på WhatsApp og i andre sosiale medier har det blitt fremsatt trusler om vold og rasistiske budskap, og minst en person har blitt pågrepet for trusler mot migranter.
Saken fortsetter under annonsen.var uri = 'https://impfr.tradedoubler.com/imp?type(img)g(24797432)a(3142311)' + new String (Math.random()).substring (2, 11);document.write('');
Her truer han en ung migrant på livet:
Politiet har advart mot å spre fremmedhat og trusler, og sier de følger med i sosiale medier.
Ved flere tilfeller har det også oppstått slåsskamper og spenninger mellom migrantene, som også har ført til at politiet og de to turistkommunene Mogán og San Bartolomé de Tirajana har bedt om forsterkninger fra henholdsvis Guardia Civil og det nasjonale politiet.
Flere innbyggere har i sosiale medier uttrykt frykt og redsel som følge av voldshendelser på Gran Canaria den siste tiden.
Tilsynelatende uprovosert angrep i San Fernande de Maspalomas:
På søndag fikk en ny hendelse stor oppmerksomhet, etter at en kvinne anmeldte et brutalt overfall, angivelig utført av to migranter, i Valsequillo på Gran Canaria. Hendelsen er fortsatt under etterforskning.
Saken fortsetter under annonsen.var uri = 'https://impfr.tradedoubler.com/imp?type(img)g(24797428)a(3142311)' + new String (Math.random()).substring (2, 11);document.write('');
– Vold kan vi ikke løse med vold
Kanariøyenes president Ángel Víctor Torres kunngjorde denne mandagen at alle som utøver vold skal utvises, skriver La Provincia.
– Alle migranter som utøver vold må, i henhold til loven, utvises, hjemsendes eller bli plassert på egnet plass. Vold kan vi ikke løse med vold, sa Torres til Cadena Cope.