Siste

Nordmenn raser mot spansk innreiseskjema: –⁠ Helt gresk for oss

Mange eldre nordmenn sier de sliter med det obligatoriske spanske innreiseskjemaet, som må fylles ut digitalt før avreise. «


Etter at både Spania og Norge har begynt å åpne opp igjen er mange nordmenn reiselystne. Spania, og da spesielt Kanariøyene, er som vanlig populære reisemål.

Men når kofferten er pakket og reisen bestilt, møter mange nordmenn på store problemer. Da skal nemlig det spanske innreiseskjemaet Spain Travel Health fylles ut.

For Gunnar og Irene Caspersen fra Toten har skjemaet skapt mye hodebry:

– Både jeg og kona er 82 år, og vi har dårlige tekniske kunnskaper. Vi har reist i 25 år frem og tilbake, det har alltid gått bra, men nå ble det ekstra mye. Det skjemaet er helt gresk for oss, forteller Gunnar til Canariavisen.

Han tror mange andre eldre også sliter.

– Det er nok mange flere som har problemer. Vi har fått ordnet med koronapass, og da hadde vi håpet det skulle være i orden, men så kommer jo dette som en ekstra byrde.

Skjema på tung engelsk

Til tross for at nordmenn er en viktig målgruppe for spansk turistsektor, finnes ikke Spain Travel Health-skjemaet på norsk. Versjonen på engelsk er i tillegg skrevet på til tider byråkratisk engelsk.

Skjemaet består av flere sider og skritt, inkludert opplasting av coronasertifikatet.

Det finnes heller ikke offisiell hjelp på skandinavisk, og mange må ty til videoguiden som Canariavisen har lagt ut.

Også turoperatøren Ving har skrevet en egen guide på norsk, mens TUI tilbyr en guide på svensk.

Mange ber om hjelp

Etter at vår egen videoguide fikk flere hundre delinger på sosiale medier i løpet av noen dager, har mange også tatt kontakt med Canariavisen for hjelp.

Problemene er mange: alt fra språk til tekniske utfordringer på grunn av feil i skjemaet eller manglende teknisk forståelse.

– Det blir jo enda verre for vårt vedkommende når det bare er på engelsk. Vi har sett på det som Ving har lagt ut, men vi skjønner ikke bæret, sier Gunnar Caspersen.

Han skulle ønske skjemaet fantes på papir. Det ville gjort ting enklere for de eldre.

– Da kunne selskapet hatt med en veileder også. Det er jo oss gamle, grå som reiser ned på denne tiden, påpeker Caspersen.

Slik fyller du inn innreiseskjemaet:

Dropper reisen på grunn av skjemaet

Flere har skrevet i Canariavisens kommentarfelt at de velger å vente på grunn av innreiseskjemaet.

– Slutt med de hersens innreiseskjemaene. Har kansellert to turer til Tenerife på grunn av dette. Hvem gidder å sitte med skjema på spansk og engelskspråklig oversettelse, og attpåtil tape både billetter og penger hvis skjemaet ikke er helt riktig utfylt. Det burde holde med sertifikat for koronaen, tordner en leser i kommentarfeltet.

– Kommer når innreiseskjema er fjernet, skriver en annen.

– Utfordring for hele reisebransjen

Ving Norge bekrefter at mange har utfordringer med innreiseskjemaet.

– Jeg kan bekrefte at det er utfordringer for kunder, men at det skal ha bidratt til at folk ikke tør å bestille har jeg ikke hørt. Det er en utfordring for hele reisebransjen til mange land, inkludert Spania, sier Country Manager i Ving Norge, Marie-Anne Zachrisson, til Canariavisen.

– Dette er vårt hovedreisemål i vinter, så det er veldig viktig at det er så enkelt og sømløst som mulig – og det er det ikke for øyeblikket.

Ving har opprettet en egen guide på norsk. Denne har blitt flittig delt i kommentarfeltene i «kanarigrupper» på Facebook den siste tiden.

– Vi har brukt mye tid og krefter på å lage en forklaring, og den vet jeg at flere enn Vings gjester bruker. Mange bruker siden vi har laget og kontakter oss i tillegg. Vi har noen gjester som trenger mer hjelp og som vi bruker mye tid på, men vi har ikke hatt noen som ikke har kommet seg avgårde på grunn av dette, sier Zachrisson.

Helsekontrollen på Gran Canaria. Foto: Canariavisen

– Prøver å hjelpe

Også hos TUI har de merket seg at skjemaet er lite populært hos en del reisende.

– Det er en del som har ringt og sagt at det ikke er enkelt å utfylle. Men vi har ikke fått noen respons på at noen av våre gjester har blitt nektet innreise fra Norge, forklarer pressevakt i TUI, Kevin Brevik, til Canariavisen.

– Vi har en guide på svensk som vi sender ut til de som synes det er vanskelig, for skjemaet er jo kun på engelsk. Vi prøver å hjelpe de som tar kontakt så godt vi kan og sender de guide på skandinavisk, men det er jo synd at folk skal hoppe over en tur fordi de synes innreiseskjemaet er vanskelig å fylle ut, avslutter han.

Canariavisen har tatt kontakt med kanariske turistmyndigheter og det spanske helsedepartementet for en kommentar. De har ikke besvart våre henvendelser. Vi oppdaterer saken hvis vi får svar.

Vi i Canariavisen.no minner om at mange kontakter oss for hjelp til skjemaet hver dag. Vi har dessverre ikke kapasitet til å besvare alle henvendelser om dette i tide hvis du skal reise snart. Dersom du har spørsmål vedrørende innreiseskjemaet henviser vi derfor til vår videoguide, som viser deg hvordan dette gjøres, skritt for skitt. Ventetidene på vårt sentralbord kan også være lange i perioder med stor pågang. Derfor anbefaler vi at du tar kontakt med din turoperatør hvis du trenger ytterligere hjelp.