Siste

Ny dag med protester i Tunte på torsdag


På torsdag sendte regjeringsdelegasjonen 39 nye flyktninger til Tunte. Det førte til nye, men roligere protestaksjoner. To personer ble pågrepet.

På onsdag ble 27 flyktninger sendt til landsbyen Tunte, etter å ha tilbrakt 3 døgn i telt ved havna i Arguineguín. Protester brøt ut blant innbyggerne, som forsøkte å blokkere veien inn til byen med containere og avfall. Et TV-team ble også angrepet av sinte demonstranter.

På torsdag ble ytterligere 39 flyktninger sendt til landsbyen for å fullføre sin karantene på 14 dager, etter at regjeringsdelegaten på Kanariøyene besluttet å overføre disse hit. Av gruppen på til sammen 74 personer har 66 blitt sendt til Tunte så langt, og tre har blitt ivaretatt av sosialtjenesten, og det er trolig snakk mindreårige.

Tallet går ikke opp

Regjeringsdelegaten har forsikret innbyggerne gjentatte ganger om at alle som kommer til Tunte har testet negativt for coronaviruset. Likevel bekreftet helsemyndighetene at 13 av immigrantene som var i Arguineguin testet positivt overfor nyhetsbyrået Efe tidligere denne uka.

Hvis dette stemmer har smittede personer blitt sendt til Tunte, ettersom det kun skal være 58 personer som ikke er smittet i gruppen på 71 som gjenstod. Alternativet er at færre enn 13 testet positivt for viruset, og at informasjonen som først ble gitt til nyhetsbyrået Efe fra helsemyndighetene ikke var korrekt.
Protestaksjon blokkerte for transport av flyktninger
 

Dårlig informasjon

Denne torsdagen ble ikke gatene blokkert slik som på onsdag, men sinte innbyggere troppet opp i gatene for å vise sin misnøye med det de mener er dårlig informasjon fra myndighetene.

To av innbyggerne ble pågrepet av politiet, og demonstranter hevder at vedkommende først ble dyttet av politiet. Også mannens kone ble pågrepet, men frigitt etter kort tid.

Den spente stemningen i landsbyen fortsetter, ifølge talsmann for innbyggerne i området, Ismael Guerra.

– De fortalte oss at de bare ville sende 27 og at ingen hadde testet positivt for Covid-19. Det ga oss ro, men etter dette tror vi ikke på noe de sier lenger, sier Guerra.

Ifølge protestantene var de ikke sinte fordi det kom immigranter, men fordi de kunne være smittet med coronaviruset. Innbyggerne fikk først uoffisiell informasjon som tilsa at myndighetene ønsket å gjøre bygningen der flyktningene nå er plassert til et feltsykehus for coronasyke immigranter.

Samler underskrifter

Han har nå begynt å samle inn underskrifter for å kreve at byrådet samles til en ekstraordinær forsamling for å protestere mot regjeringens delegasjon og øyregjeringen.

Stemningen var langt roligere på torsdag ettermiddag enn den var tidligere på dagen. Guerra takket innbyggerne for at de skapte oppmerksomhet rundt problemet.

– Takket være folket, sosiale nettverk og politisk støtte fra ordføreren klarte vi å få 27 immigranter som hadde testet negativt og som skal være i karantene i Tunte med politiovervåkning hele døgnet, sa Guerra i går ettermiddag.

Bygget ligger rett ved siden av en skole og et nabolag.

– Tunte er ikke rasistisk

På bakgrunn av dette ble også protestene satt igang. Fungerende ordfører Alejandro Marichal understreker at Tunte ikke er rasistisk, og viser til de rundt 100 immigrantene som har bodd i byen siden september 2019, og som var godt integrert i byen.

– Det som skremmer oss er Covid-19, forklarte en av innbyggerne til Canarias 7.
Protestaksjon blokkerte for transport av flyktninger
 

Mange i risikogruppen

Tunte har en spesielt høy gjennomsnittsalder på sine innbyggere, og dermed er mange av innbyggerne i høyrisikogruppen. De mindreårige flyktningene ble sendt vekk onsdag morgen, for å gi plass til flyktningene som til da hadde oppholdt seg over tre døgn i provisoriske telt i Arguineguín-havna sør på Gran Canaria.

Innbyggerne har reagert kraftig på den manglende informasjonen fra myndighetene, og dette inntrykket ble forsterket på torsdag når ytterligere 39 flyktninger ble sendt til byen. Denne informasjonen kom først fra uoffisielt hold, og ikke fra regjeringsdelegaten.

Krever tydelig kommunikasjon

I går la byrådet i Tunte frem et krav overfor regjeringsdelegat Anselmo Pestana, der de krever klar og tydelig kommunikasjon med lokale myndigheter og innbyggerne. De har også bedt om en offisiell garanti på at politiet skal ivareta sikkerheten så lenge immigrantene sitter i karantene, for å unngå potensielle rømninger som kan føre til mer sosial uro.