Det er trygt å reise til Kanariøyene på ferie

Publisert Sist oppdatert

LEDER: Den siste tiden har falske påstander om «afrikanske gjenger» som voldtar og raner folk på Gran Canaria blitt delt i sosiale medier.

Kombinert med vulkanutbruddet på La Palma har dette skapt frykt blant en del nordmenn som vil reise til Kanariøyene på ferie.

Spørsmål som nærmest kan gi inntrykk av krigstilstander blir stilt daglig på nett, fra folk som har «hørt dette av bekjente» eller «lest det på Facebook».

Faktum er at Gran Canaria og de andre øyene er trygge feriedestinasjoner

– med unntak av den vesle øya La Palma, hvor det pågår et vulkanutbrudd som forårsaker store lokale skader.

«Afrikanske gjenger»

Frykten for båtmigranter og «afrikanske gjenger» er noe vi ofte får e-poster om fra våre lesere.

Ja, det stemmer at mange båtmigranter kommer til Kanariøyene for tiden. I 2020 kom det rundt 23 000 migranter til øygruppen.

Etter en periode med konflikter og store humanitære utfordringer bygde regjeringen i Spania 7000 mottaksplasser på Kanariøyene. Mange av disse er fremdeles i bruk i dag.

Hotell som mottak er en ordning myndighetene i stor grad har avviklet, i takt med at mottakskapasiteten har blitt bygd opp. Derfor er det veldig få migranter i turistområdene.

Arkivfoto: Migranter ankommer havna i Arguineguín, sørvest på Gran Canaria. Foto: Canariavisen

Når det gjelder kriminalitet har de som bor her fast sett lite til de «afrikanske» gjengene som nordmenn hjemme på berget har «hørt om».

Riktignok har det vært utfordringer i deler av Puerto Rico, sør på Gran Canaria, der mindreårige migranter har blitt innlosjert på hotell tidligere.

Et mottak ble stengt etter påstander om vold, trusler, narkotikasalg og seksuelt misbruk inne på mottaket.

Det stemmer også at det har vært noen tilfeller av vold utført av migranter. De fleste av disse tilfellene har involvert andre migranter, og ikke turister.

Dagens situasjon er likevel langt fra den i 2020, da tusenvis av migranter bodde på hoteller. Og kriminaliteten? Den har gått ned, både i 2020 – året da migrantkrisen stod på som verst – og i 2021.

I 2020 falt kriminaliteten med 11,9%. I årets siste kvartal gikk den ned 18%, sammenlignet med samme tid året før, ifølge regjeringsdelegaten på Kanariøyene.

Så langt i 2021 har kriminaliteten på Kanariøyene gått ned 0,33%, sammenlignet med samme periode i fjor, viser tall fra Innenriksdepartementet i Spania.

38 819 lovbrudd ble registrert frem til 2. kvartal. Kriminaliteten har sunket år for år siden 2012, men gjorde naturlig nok et stup i 2020 på grunn av pandemien. Dette var året da turistene dro og migrantkrisen startet.

Basert på disse tallene kan vi slå fast at kriminaliteten ikke øker, selv om det kommer migranter til Kanariøyene. Og migranter har alltid kommet til Kanariøyene. Du visste bare ikke om de.

Utgjør de en smitterisiko?

Et annet spørsmål vi får med jevne mellomrom er om migrantene utgjør noen smittetrussel for turistene.

Når båtmigranter ankommer øygruppen er det en fastsatt protokoll som følges.

Migrantene blir testet for coronaviruset og fraktet til en midlertidig migrantleir. Her skal de være i 72 timer, frem til de er identifisert og testresultatene foreligger. Smittede migranter blir isolert, og alle må i karantene.

Vi kan dermed slå fast at smitterisikoen ikke øker nevneverdig for befolkningen og turister, som følge av båtmigranter som kommer til Kanariøyene.

Vulkanutbruddet

Vulkanutbruddet på La Palma har også skapt frykt blant nordmenn. Mange husker hvordan det var å stå «askefast» i 2010. Andre frykter at en mega-tsunami skal ramme øyene hvis en stor del av La Palma faller ut i havet.

Vulkanasken er det vanskelig å spå noe om. På torsdag kom det flere kraftige eksplosjoner fra vulkanen, som medførte store mengder aske og gass til den allerede voksende skyen fra utbruddet.

Foreløpig har asken kun ført til forsinkelser på La Palma, men i takt med at askeskyen vokser og sprer seg kan det også føre til forsinkelser og problemer på de andre øyene.

Den spanske luftfartsmyndighetene Enaire og det europeiske luftfartssamarbeidet Eurocontrol overvåker situasjonen nøye. Det er satt inn ekstra ressurser for å sørge for sikkerheten i lufta.

Hvis det skulle bli problemer med luftfarten på Kanariøyene vil vi selvfølgelig holde dere oppdatert her på Canariavisen.no. Alle som skal ut å fly bør sjekke med flyselskapet og i mediene før de reiser, eller hvis de har spørsmål om situasjonen.

Tsunami?

Når det gjelder en potensiell mega-tsunami kan vi slå fast at teorien om en gigantisk megatsunami har blitt grundig tilbakevist av forskere, fra både det nasjonale geografiske institutt, IGN, og vulkanologi-instituttet Involcan.

Hos disse instituttene sitter noen av verdens fremste eksperter på vulkansystemene ved Kanariøyene. De vet med andre ord hva de snakker om.

For noen år siden skapte forskere frykt, etter at en dokumentarer om en mulig megatsunami gikk på TV. Det førte til store medieoppslag, spesielt i britiske medier. Disse oppslagene har dukket opp igjen, etter at utbruddet startet på La Palma.

I et intervju med Canariavisen forklarte vulkanolog, forsker og foreleser ved University of Portsmouth, Carmen Solana, at denne teorien baserer seg på antakelser om det verst tenkelige tilfellet.

For at et slikt ras skal skje må det komme kraftige jordskjelv samtidig med et veldig eksplosivt utbrudd, ifølge Involcan. Alternativt må øya bli tusen meter høyere, noe som forskere anslår vil ta 50.000 år.

Og skulle du fortsatt være bekymret for at vulkanutbruddet på La Palma skal ødelegge ferien på Gran Canaria: de to øyene er 20 mil fra hverandre – omtrent like langt som fra Oslo til Geilo.

Powered by Labrador CMS