En storm nordvest for Kanariøyene fører til regntunge dager i helga og neste uke. Grafikk: Aemet
Været de neste dagene:

Regn, torden og vind på Kanariøyene

Foreløpig er det ikke sendt ut noe OBS-varsel for nedbør eller uvær, men det blir noen regntunge dager med muligheter for torden og mye vind.


Meteorologene varsler nå at regnværet som er på vei mot Kanariøyene kan bli ganske så kraftig. 

– Vi er uten tvil ute for atmosfæriske tilstander som bare forekommer en eller to ganger hvert 5 - 10. år, skriver meteorologiprofilen AGMC - Actualidad Geográfica-Meteorológica de Canarias på Twitter

Foreløpig er det ikke sendt ut noe OBS-varsel om været. 

Et kraftig lavtrykk nordvest for Kanariøyene er ventet å passere mellom oss og Madeira de neste dagene. 

Dette fører med seg regn, lavere temperaturer og vind. 

På lørdag er det ventet lette regnbyger på Lanzarote og Fuerteventura, mens det kan komme mellom 5 - 10 mm nedbør på seks timer på de andre øyene. 

På søndag er det ventet mer regn på Lanzarote og Fuerteventura tidlig på dagen, mens det blir La Palma som får det verste utover dagen. Her kan det komme opptil 40 mm på seks timer. Det kommer også til å regne i sørvest på Tenerife og Gran Canaria på lørdag. 

I begynnelsen av neste uke viser prognosene at en front fra nordvest tar med seg enda mer regn, men hovedsaklig sterk vind fra sørvest. Det er også muligheter for torden.

Meteorologene utelukker ikke torden. Illustrasjon: Envato Elements
 

På søndag ettermiddag kan det komme opptil 40 mm nedbør på seks timer på La Palma og 10 mm i samme tidsrom på Tenerife, La Gomera og Gran Canaria.

Tidlig mandag morgen kan det komme over 20 mm på seks timer, både sørvest på Tenerife, Gran Canaria og El Hierro samt på hele La Palma. 

Det utelukkes ikke at det kan komme over 50 mm nedbør på seks timer enkelte steder, og meteorologene advarer mot muligheten for kraftige regnskyll enkelte steder, spesielt i vest. 

Usikkerhet

Meteorologene i Aemet påpeker likevel at det er høy usikkerhet knyttet til prognosene, fordi disse fenomenene ikke forekommer ofte. 

Lavtrykket som nå befinner seg mellom Madeira og Kanariøyene, vil trolig bli sterkere i løpet av de neste ukene, varsler Aemet. Likevel er det stor usikkerhet knyttet til langtidsmodellene.  

Det Aemet derimot kan si med en høy grad av sikkerhet, er at temperaturene vil synke ytterligere på fredag og lørdag, med overskyet vær og muligheter for regn flere steder på øygruppen. 

Aemet anser lavtrykket nordvest for øygruppen som «viktig». Med andre ord tror de at dette vil påvirke været på Kanariøyene de neste dagene.  

Tidligere har Aemet varslet at det trolig blir mye vind dersom lavtrykket øker i styrke. Vinden vil likevel roe seg ned noe før den kommer til Kanariøyene, hvis denne prognosen slår til.  

– Men vi må følge med likevel, skriver statsmeteorolog Juan Jesús Gonález på Twitter. 

Debatt
Canariavisen – Nyheter fra Gran Canaria, Tenerife, Kanariøyene oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.