Siste

Reiselivseksperter advarer: –⁠ Kanariøyene kan oppleve mer enn 50% fall i turismen


Kanariøyene kan oppleve et fall på mer enn 50 prosent i turismen dette halvåret dersom ikke coronaviruset kommer raskt under kontroll, mener professor i reiselivsmarkedsføring ved universitetet i Sørøst-Norge, Kåre Sandvik.

Også flyanalytiker og reiselivsekspert for analyseselskapet Winair AS, Hans Jørgen Elnæs, mener konsekvensene kan bli dramatiske hvis ikke situasjonen raskt kommer under kontroll.

Etter at det ble registrert flere smittede personer på Tenerife satt myndighetene et hotell med rundt 700 gjester i karantene. 

I etterkant har 130 personer fått forlate corona-hotellet etter at helsemyndighetene kunne forsikre seg om at de ikke hadde hatt nærkontakt med de smittede.

I Spania har antallet bekreftede tilfeller av det nye coronaviruset, Covid-19  passert 80 personer denne mandagen.

Coronahotellet H10 Hotel Costa Adeje Palace er satt under karantene på grunn av Covid-19. Foto: Wikimedia Commons

Dramatisk fall er mulig

Reiselivsekspert og professor ved Universitetet i Sørøst-Norge, Kåre Sandvik, mener coronaviruset kan få dramatiske konsekvenser for den kanariske turistnæringen. Han mener øygruppen som destinasjon kan oppleve et fall i antallet turister på over 50% dette halvåret, hvis det verste skulle skje.

Professor ved universitetet i Sørøst-Norge, Kåre Sandvik. Foto: Privat

– Coronaviruset vil føre til færre reiser generelt og lange flyturer vil nok mange unngå, om antallet smittede øker i Norge, og andre land som utgjør viktige markeder for Kanariøyene. Andel tilreisende vil derfor gå markant ned til populære feriedestinasjoner som Kanariøyene de neste månedene om spredningen av viruset ikke stopper opp. Kanariøyene kan derfor raskt potensielt oppleve mer enn 50% fall i turismen til øyene dette halvåret om worst-case slår til med hensyn til videre virus-smitte. sier Sandvik til Canariavisen.

Han tror at destinasjoner som Kanariøyene nå er avhengige av at myndighetene får smittesituasjonen under kontroll så raskt som mulig, men påpeker samtidig at det er vanskelig å komme med spådommer om utfallet av situasjonen.

– Det er selvsagt vanskelig å spå, men det er en betydelig nedside de kommende ukene om ikke myndighetene raskt klarer å stoppe smittesituasjonen.

Frykten for coronaviruset kan føre til store konsekvenser, tror reiselivsekspertene. Foto: Envato Elements

Viktig sommersesong

Også på noe lengre sikt kan utbruddet få konsekvenser hvis det ikke kommer under kontroll til den viktige sommersesongen.

Flyanalytiker og reiselivsekspert Hans Jørgen Elnæs er enig i et en dramatisk reduksjon i antallet turister til Kanariøyene er mulig.

–  Hvis man ikke får kontroll på viruset innen de viktige sommermånedene, og en slik situasjon oppstår også på Kanariøyene, kan det medføre en dramatisk reduksjon av turister, grunnet mangel på reiselyst, reiseråd fra myndighetene og at flyselskapene reduserer i sin kapasitet. Det kan i worst-case bety en tapt sesong for turist/reiselivsindustrien på Kanariøyene, med de økonomiske og sosiale konsekvenser det kan medføre, forklarer Elnæs. 

Elnæs mener at det er vanskelig å si noe om hvilke konsekvenser dette vil få over tid, men påpeker at markedene gjerne tar seg opp igjen raskt når ting kommer tilbake til normalen.

– Hvilke langsiktige konsekvenser dette kan få er vanskelig å si noe om, men historisk så kommer markedene raskt tilbake til normalen, det så vi under SARS-epidemien i 2003. Da tok det ikke lang tid etter at SARS var under kontroll til reisemønsteret normaliserte seg. Men, at det kan gå 4-6 måneder før markedet er tilbake i normalt reisevolum, anser jeg ikke som usannsynlig.

SARS-utbruddet i 2003 rammet mange land, men spredde seg ikke slik det nye coronaviruset nå gjør. Grafikk: Wikimedia Commons

Kan ramme hele Europa

Elnæs mener hele reiselivsindustrien i Europa kan bli rammet dersom viruset fortsetter å spre seg til sommeren. Samtidig kan dette gi en økning for turismen i Norge, mener han.

– Fortsetter virussituasjonen i stor skala i Europa inn i sommermånedene, vil det kunne få alvorlige konsekvenser for flyselskapene og hele verdikjeden i reiselivsindustrien, ikke bare i Spania (og Kanariøyene) men over hele Europa. Da vil markedene holde seg i hjemlandene og begrense reiser utenlands, og det vil gi en oppsving for reiselivsnæringen i for eksempel Norge.

Negativ spiral

Coronaviruset SARS-CoV2 har spredd seg til store deler av verden, inkludert både Norge og Kanariøyene. Spania er også sett en økning i antall smittede.

Situasjonen fører også til økonomisk nedgang i Norge, og reisebyråene har merket dette. Norwegian-aksjen opplevde et kraftig fall på børsen i forrige uke, da verdien på aksjene sank med over 40 prosent.

Foto: Wikimedia Commons-lisens

Flyselskapet opprettet allerede i januar et beredskapsteam på grunn av det nye viruset.

– Vi ser på hvilke tiltak som vi kan komme til å måtte iverksette. Så vi sitter ikke og venter på hva som kan skje, sa konsernsjef Jacob Schram i Norwegian til E24. Hans Jørgen Elnæs er enig i at økonomien blir rammet av utbruddet, men mener at påvirkningen ikke er vesentlig på nåværende tidspunkt.

– Svekkelsen av den norske kronen mot Euro har påvirket det norske markedet, men ikke i vesentlig grad, kjøpekraften er god i Norge og markedet vil på ferie til sol & strand, forklarer Elnæs til Canariavisen.

Også Kåre Sandvik påpeker at flyselskapene står foran en tøff periode.

– Negative ringvirkninger som for eksempel midlertidig nedlegging av flyruter med sviktende etterspørsel og stor smitterisiko vil forsterke den negative spiralen. Børsfallet har også gjort mange av de norske turistene til Kanariøyene 11% mindre formuende den siste uken, i tillegg til svekket norsk krone, sier Sandvik.

Avhengig av turismen

Kanariøyene, og spesielt de mange turistkommunene på øyene, er avhengige av turismen for at hjulene skal gå rundt. Foto: Krystian/Flickr

Turismesektoren er en viktig næring på Kanariøyene. Den står for rundt 35% av den totale økonomien på øygruppen, og ansetter 40,3% av arbeidstakere. Legger man til indirekte tall og arbeidsplasser øker disse prosentene betraktelig, skriver Dag & Natt.

Hvis turistnæringen mister store deler av inntekten vil dette kunne føre til en alvorlig økonomisk nedgang på øygruppen. Spesielt hardt vil det gå ut over turistkommunene, hvor store deler av økonomien er basert på turisme.

Etter at rundt 700 gjester ble satt i karantene på Tenerife merket både turoperatørene og Finn.no en nedgang i antall bestillinger.

–  Slike tiltak vil påvirke markedets vilje til å bestille reiser inntil videre, det ser vi allerede blir rapportert av de store turoperatørene og Finn.no i Norge, men vi vet noe mindre om hvor mange som avbestiller reisene som er booket for en tid tilbake og skal reise nå og de neste uker og måneder. Normalt bestiller nordmenn reiser til sol & strand i gjennomsnitt 100 dager før utreisedato, sier Elnæs.

Han tror det vil gå mest ut over nye bestillinger, og at nordmenn har en høyere terskel for å ikke reise som planlagt enn for eksempel svenskene.

– Det norske markedet har normalt en noe høyere terskel for ikke å reise som planlagt enn for eksempel det svenske, men om det kommer større virusutbrudd, reiseråd eller lock-down på populære reisemål vil nordmenn også holde seg hjemme, forklarer Elnæs. 

Kan gi billigere billetter

Den spente situasjonen i markedet kan vise seg å være positiv for de som ønsker seg en ferie til best mulig pris fremover. Lavere etterspørsel på utenlandsferier vil nemlig føre til lavere priser, noe også Elnæs påpeker.

– Flyselskapene og turoperatørene/charteroperatørene begynner nå å merke svekkelse i etterspørselen og da går prisene ned. Jeg tror vi vil se meget attraktive priser både på flybilletter og fly/hotell i den nærmeste fremtid, det kan bidra til at antallet reisende vil holde seg opp, såfremt det ikke kommer ett større virusutbrudd på for eksempel Kanariøyene. Da vil nok mange holde seg hjemme, uavhengig av lave priser.

Feilinformasjon og falske nyheter

Presidenten for øyrådet på Tenerife, Pedro Martín, advarer også om at turistnæringen kan bli rammet. Han mener feilinformasjon om situasjonen er et større problem enn hotellet som nå er satt under karantene på øya.

– På hotellet er det ingen som er syke, siden de fire gjestene som har testet positivt (oppjustert til 5 lørdag kveld red.anm.) er isolert, kontrollert, og utviklingen er positiv, sier presidenten. 

Han forklarte også under en pressekonferanse at reisebyråene nå samarbeider med turistmyndighetene på Tenerife for å sende hjem de gjestene som har sluppet ut av hotellet, at disse er uten symptomer, og skal fortsette å overvåkes av helsemyndighetene.

– De gode nyhetene er at etterhvert som situasjonen utvikler seg blir ting mer normalt, det er ingen nye som er påvirket, og derfor kommer vi oss gjennom dette på kort tid, sa Pedro Martín. 

Hotell-direktør bekrefter avbestillinger

Presidenten for hotellkjeden Ashotel, Jorge Marichal, bekrefter at det har kommet inn et stort antall avbestillinger på grunn av coronaviruset, og etterlyser en konstant og sannferdig informasjonsflyt.

– Løsningen vil komme gjennom sannferdig, profesjonell, og konstant informasjon, sier Marichal til avisen Eldiario.es

Han tror situasjonen vil normalisere seg etterhvert.

– Så snart ting er tilbake til normalen vil folk reservere igjen. Kanariøyene er en av de beste destinasjonene man kan dra til, og har et veldig robust helsevesen, sier han. 

– Forbigående problem

Også Sandvik tror ting vil bli bedre.

– Den positive faktoren er at Corona høyst sannsynlig vil være et midlertidig og forbigående problem. Og så får vi håpe myndighetene får kontroll på smittesituasjonen veldig raskt, avslutter Sandvik.