Siste
Foto: Shutterstock

Spar penger på å bruke et kort uten valutapåslag i Spania

Reiser du ofte til Kanariøyene og Spania? Da vil du kunne spare mye penger på å bruke et kort som ikke har valutapåslag når du handler varer i euro. Vi ser på kort som gjør at du sparer penger, i stedet for at du betaler unødvendige gebyrer til banken.


Ved å være litt bevisst på hvilket kort du bruker i utlandet, kan du spare mye penger. De fleste bankkort har et valutapåslag på rundt 2 %, som er gebyret de tar hver gang du utfører en handel. 

Handler du for 50 000 kroner i løpet av sydenreisen, betaler du 1000 kroner i gebyrer til banken. Dette er eksludert gebyrer som også forekommer dersom du planlegger å ta ut penger hos en minibank. Jo mer du bruker, desto mer vil du forsyne banken med penger. 

Velg et kort uten eller med lavt valutapåslag 

For å unngå å tape unødvendig med penger, som kan brukes på andre nytelser, er det lurt å bruke et kort uten eller med lavt valutapåslag når du er i Spania. Da betaler du den reelle prisen, og slipper sjokket med å se at varen du kjøpte var langt dyrere enn først vist på grunn av gebyrene som følger med. 

Det finnes flere kort på markedet som kommer med et vesenlig lavere valutapåslag sammenlignet med de tradisjonelle bankene. Revolut Standard-kortet kommer uten valutapåslag, mens Bank Norwegian og TF Bank Mastercard har et valutapåslag på kun 1,75 %. Fordelen med alle disse tre kortene er at de også kommer med 0 % i uttaksgebyr. 

Du kan sammenligne de beste kortene på markedet på hjemmesiden til Kredittkort360.com

Velg lokal valuta 

For at du skal tjene på å ha et kort med lav valutapåslag, må du velge lokal valuta når du får opp valget om du ønsker å betale i norske kroner eller i euro. Dette er alltid anbefalt uavhengig av hvilket kort du bruker. Betaler du i norske kroner kan du oppleve å betale alt fra 2 % til 10 % mer. 

– Hvis du velger norske kroner når du betaler eller tar ut penger, setter brukerstedet kursen. Denne kursen er alltid dårligere enn om du lar Visa eller Mastercard sette krusen, sier forbrukerøkonom i SpareBank 1 Magne Gundersen.

Det samme gjelder hvis du skal ta ut penger fra en minibank. Da vil du ofte få valget om du vil ta ut penger med eller uten «konvertering» («conversion»). Velger du å konvertere penger, vil du kunne tape mye penger på gebyrer, ifølge Derya Incedursun, forbrukerøkonom i Nordea. 

– Det er det samme om du er på svenskehandel eller i syden. Hvis du godtar å bli belastet i norske kroner der og da, risikerer du å få en dårlig vekslingskurs. Det taper du på, uttales det i Avisa Nordhordland

Dette er en svært lettvint måte å spare penger på, eller nærmere sagt ikke tape penger på. Du må bare huske å ikke konvertere pengene og velge lokal valuta! 

Bruk kortet fremfor kontanter 

Flere melder om at det er et økende tyveriproblem i turistområdene på Gran Canaria, spesielt langs strandpromenaden. Derfor er det viktig å passe godt på verdisakene, og kontanter er som regel blant de mest populære objektene å stjele. 

Stort sett tar alle restauranter og butikker kort på Kanariøyene i dag. Derfor er det liten grunn til å ta ut store mengder med kontanter. 

Å bruke kortet er både et tryggere og billigere alternativ. De fleste kort har som regel gode sikkerhetsfunksjoner, som kryptering og unike identifikatorer, som gjør det vanskelig å stjele kortopplysninger. Og skulle dine opplysninger komme på avveie det skje, eller at kortet faktisk blir stjålet, kan du blokke det umiddelbart. 

Fordeler med å bruke kredittkort på reisen

En annen ting å tenke på når du skal feriere, er hva slags type kort du bruker. For de aller fleste vil det være lønnsomt å betale med et kredittkort. Dette er av flere ulike årsaker: 

  • Mange bankkort har svært høye gebyrer når du bruker kortet i utlandet.
  • Du er bedre beskyttet dersom du blir svindlet. Med et kredittkort bruker du nemlig ikke dine penger, men bankens.
  • Kredittkort kommer ofte med bonuser og rabatter, som gjør at du kan spare enda mer.
  • Bruker du kredittkortet når du bestiller reiser eller leiebil, følges det ofte med forsikringer. 

Det siste punktet kan være utslagsgivende for lommeboken. Vi anbefaler alle reisende å ha tilstrekkelig reiseforsikring. Hvis ikke, kan du ende med å betale høye summer dersom noe forekommer under reisen, enten det er i form av tyveri, skade eller sykdom. For å få med forsikringene fra kredittkortene, må du som regel betale minimum 50 % av reisens kostnader med kortet.

Slik sparer du penger under reisen 

Ofte ender man opp med å ta ugunstige økonomiske valg fordi man ikke tenker seg godt om. Med informasjonen presentert her, vil du forhåpentligvis redusere unødvendige utgifter når du reiser til Kanariøyene. 

Her er en kort oppsummering på hvordan du sparer penger under reisen: 

  • Bruk et kort med lavt valutapåslag
  • Velg alltid lokal valuta når du betaler
  • Ikke konverter pengene når du tar ut penger fra en minibank
  • Unngå å ha for mye kontanter
  • Kredittkort kommer ofte med rabatter, bonuser og forsikringer