Sjansen for en god vintersesong blir stadig mindre

av | 14.08.2020

Kraftig økning i smitten og nye smitteverntiltak setter Kanariøyenes turistnæring i fare.

Økningen i antallet smittetilfeller både nasjonalt og på øygruppen rammer turistnæringen på Kanariøyene hardt. Håpet om at Kanariøyenes image som en trygg destinasjon skulle redde økonomien blir stadig mindre. Den siste tiden har stadig flere tyskere avbestilt sine reiser, og antallet nye bestillinger har stått tilnærmet stille i dagevis.

Kalddusj for tyskerne

Den konstante strømmen av nyheter om økning i smitten, nye reiseråd mot Madrid, Baskerland, Catalonia og Aragon på fastlandet, og nå nye og strenge tiltak på Kanariøyene har fungert som en kalddusj for tyske turister.

Stort bedre går det ikke med det britiske markedet. 80 prosent færre briter er forventet å komme til Kanariøyene i tiden som kommer, etter en rekke avbestillinger som følge av Storbritannias karantenekrav. Britene stod for en viktig del av økningen i turismen, inntil landet innførte karantenekrav mot hele Spania 26. juni.

Totalt maskepåbud på Kanariøyene

Påvirker vintersesongen

At reservasjonene faller nå påvirker ikke bare sommersesongen, men også vintersesongen.

Det bekrefter en ny rapport fra det spanske turistinstituttet Turespaña, som viser at britiske turoperatører nå booker om sine reisende til andre destinasjoner, som Hellas og Tyrkia.

– Veldig ødeleggende

August anses nå som tapt av ekspertene. Kun 30 prosent belegg i sektoren som helhet er så alvorlig at enkelte nå advarer mot økonomisk ruin dersom dette fortsetter.

– Det er veldig ødeleggende. I noen tilfeller kan de dekke kostnadene sine, men i andre er det umulig, sier presidenten i Føderasjonen for gjestfrihet og turistentreprenører, José María Mañaricúa, til Canarias 7

Han påpeker at prisene på hotellovernattinger har falt med 30 prosent i gjennomsnitt, og at dette er et forsøk på å stimulere til mer aktivitet.

En «kald vinter»

I helgene er det hovedsaklig lokale som benytter seg av hotellene. Hele 80 prosent av turistene på øygruppen består av lokalbefolkningen i helga. I hverdagene faller belegget drastisk.

– Når Storbritannia innførte karantene visste vi at sommeren kom til å bli komplisert, og i lys av smitteutviklingen ser det ut som vi får en «kald vinter». Så lenge det ikke er en god helsesituasjon finnes det ikke håp for turismen, sier  Mañaricúa. 

Opptil 30 000 euro i bot for ulovlige fester

 

– Blitt komplisert

Turistorganisasjonene som tidligere har vært optimistiske til utviklingen og øynet et håp om bedring, gjør ikke lenger noe forsøk på å skjule pessimismen.

– Frem til for få uker siden var vi en av de tryggeste destinasjonene, men nå har alt blitt komplisert. 

Skadeomfanget av den britiske karantenen er en vanskelig pille å svelge for Kanariøyene, og alt tilsier at den vil bli forlenget. Det samme gjelder de norske reiserådene mot Spania, som også inkluderer krav om karantene. UD har allerede forlenget sine reiseråd til 1. oktober, og det ser ikke lyst ut for at Spania kan havne på den grønne/gule lista på en god stund.

Kundene har uteblitt

Mange hoteller og andre bedrifter som er avhengige av turismen åpnet i midten av juli. Men kundene har uteblitt. Det er tilfellet ved Cordial Mogán Playa hotel, som i gjennomsnitt har hatt et belegg på 15 prosent, med et oppsving i helgene takket være lokale turister.

– Vi åpnet 17. juli, to dager etter at britiske turoperatører gjenopptok reisene, og så kom karantenen. Nå har vi hotellet åpent og et utilstrekkelig belegg fordi utlendingene har sviktet oss, forklarer direktør for hotellkjeden Cordial Hotels & Resorts, Nicolás Villalobos, til avisen Canarias 7. 

Dette er maskereglene på stranda

 

Slutt på lokal turisme i september

Villalobos understreker at andre bedrifter utenfor hotellsektoren klarer seg bedre, takket være det lokale markedet. Han advarer likevel mot at denne aktiviteten har en utløpsdato. I september begynner det spanske skoleåret, og da er feriesesongen for lokale turister over.

Han bekrefter at sommeren allerede er tapt, og sier utviklingen slik den er nå setter vintersesongen i fare også.

– Kommer det ikke et mirakel i siste sekund blir det en dårlig vinter, konkluderer han.

– Hvis dette fortsetter må vi iverksette nye portforbud
Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!

Andre nyheter:

Etablerer nytt testsenter for Covid-19 på sportsarena

Etablerer nytt testsenter for Covid-19 på sportsarena

Helsedepartementet på Kanariøyene etablerer et nytt testsenter for Covid-19 på Gran Canaria Arena Stadium i Las Palmas. Senteret åpnet denne torsdagen, og skal tilby raske coronatester til befolkningen alle ukedager. Testpunktet erstatter det som var satt opp ved...

Tilbyr helseforsikring som dekker Covid-19 for nordmenn

Tilbyr helseforsikring som dekker Covid-19 for nordmenn

Etter at vi skrev vår sak om de store forsikringsselskapene og deres corona-betingelser har flere lesere tatt kontakt med spørsmål om det ikke finnes noen som dekker Covid-19 i Spania og på Kanariøyene. Vi bestemte oss for å sjekke, og i Albír fant vi det norske...

Nye og strengere smittevernregler rammer ikke Kanariøyene

Nye og strengere smittevernregler rammer ikke Kanariøyene

Spanias regjering har vedtatt et sett med strengere regler for byer som har over 100 000 innbyggere og samtidig har en stor andel smittede. Ingen av byene på Kanariøyene oppfyller kriteriene for de strengere reglene. Regjeringen har bestemt at byer med over 100 000...

Skal teste turister for Covid-19 på flyplassene

Skal teste turister for Covid-19 på flyplassene

Regjeringen på Kanariøyene har kunngjort at de vil begynne å teste turister for Covid-19 på flyplassene i begynnelsen av november. Kanariøyenes president, Ángel Víctor Torres, bekreftet dette etter et møte med turoperatøren TUI, hotellkjeden RIU og turistministeren på...

Her er risikoen for å bli smittet under reisen størst

Her er risikoen for å bli smittet under reisen størst

Mange er naturlig nok i tvil om de bør sette seg på et fly i disse tider. Frykten for å bli smittet gjør at mange velger å ikke reise på ferie. Men er risikoen egentlig så stor? Og på hvilket tidspunkt under reisen er du i størst fare for å bli smittet? Foreløpig...

Nok en dag med nedgang i smitten på Kanariøyene

Nok en dag med nedgang i smitten på Kanariøyene

Kanariøyene er blant regionene med lavest smittenivå i Spania, ifølge talsmann for den vitenskapelige Covid-komitteen på øygruppen, Luis Serra. I skrivende stund har Kanariøyene 51,73 smittede per 100 000 innbyggere. Kanariøyene har den laveste akkumulerte forekomsten...