Smitten roer seg ned på Kanariøyene og R-tallet er nå under 1

Annonse
Denne saken er over 1 år gammel. Informasjonen i saken kan være feil eller utdatert.

Etter flere uker med kraftig økning i smitten på Kanariøyene er det endelig gode nyheter å melde. På tirsdag ble 131 nye smittetilfeller bekreftet, som er det laveste antallet nye tilfeller siden 23. august. Samtidig faller reproduksjonstallet til under 1 på øygruppen. Reproduksjonstallet (R0) viser hvor mange personer en coronapasient smitter i gjennomsnitt. Så lenge tallet er på under 1 vil antallet aktive tilfeller falle fremfor å stige.

R-tallet er nå under 1

Ifølge kanariske helsemyndigheter er R-tallet nå 0,8 på øygruppen. Tidlig i august var dette oppe i 3, og det kom tydelig frem på smittestatistikkene som økte kraftig for hver dag som gikk. De siste dagene har derimot trenden vist at færre nye blir smittet. I august stabiliserte antallet seg på rundt 250 per dag, men på tirsdag var det altså nede i 131 nye tilfeller på et døgn.

R-tallet påvirkes av flere faktorer. Både hvor smittsomt viruset er og atferden i befolkningen styrer R-tallet, og det er derfor ikke et fastlåst tall som forblir det samme over tid. Dette gjelder spesielt for coronaviruset, hvor nye tiltak og endringer kommer på løpende bånd for å stagge smittespredningen.

Stadig strengere regler

Etter at smitten økte kraftig i sommer har Kanariøyene innført stadig flere strenge regler. I tillegg til obligatorisk bruk av munnbind på alle offentlige steder har også nattelivet blitt stengt ned og sosiale sammenkomster er begrenset til 10 personer på de hardest rammede øyene.

Denne tirsdagen falt antallet aktive tilfeller med 126, ned til 6654. Selv om pandemien ser ut til å sakke farten på øygruppen har antallet dødsfall nå gått opp. Det er en forventet utvikling, ettersom det er en forsinkelse mellom smittetidspunkt og når personer blir alvorlig syke. På tirsdag mistet fem mennesker livet og like mange døde på mandag. På lørdag mistet fire personer livet som følge av Covid-19.

Annonse

Add New Playlist