SMITTEKILDEN: Tørkede pølser som ikke har blitt tilstrekkelig varmebehandlet kan være en typisk smittekilde for salmonella-bakterier. Illustrasjon: Envato Elements

Trekker tilbake populære pølser etter funn av salmonella


Helsemyndighetene i Catalonia har beordret salgsstopp av pølser produsert av Embutidos Solá SA i Barcelona på grunn av funn av salmonellabakterier i produktene, melder nyhetsbyrået Efe. Produktene har også vært i kanariske butikkhyller.

Nå har de også lagt ned salgsstopp og bedt selskapet trekke tilbake alle fuet-produkter (tørkede pølser) som er produsert av selskapet. Salgstoppen omfatter merkene Cabanes, Embutidos Solám La Granja, Calet, Solá i Masó, Don Teo, Cambasaec, Sanglier, Fran-per, Vic d'Or, Tapas Pape, og Julian Mairal i Reketukas.

Trekker tilbake i Europa

I begynnelsen av september gikk også franske helsemyndigheter ut med en advarsel etter at 18 tilfeller av salmonella i Nueva Aquitaine-regionen i landet ble knyttet til konsum av pølser produsert av Embutidos Solá SA i sommer.

Siden da har produktene blitt kalt tilbake i Frankrike, Belgia, Estland, Litauen, Storbritannia, Tsjekkia, ANdorra og store deler av Spania – inkludert på Kanariøyene.

Symptomene på salmonella

Symptomene på salmonellaforgiftning er vanligvis diaré, oppkast, feber og hodepine. Barn og gravide er spesielt utsatt for alvorlige symptomer.

Helsemyndighetene i Spania påpeker at det ikke er nødvendig å gå til legen dersom du har gått syv dager uten symptomer etter å ha spist et av disse produktene.

Salmonella er en bakterietype som hovedsakelig finnes i tarmen hos mennesker og dyr.

Matforgiftning på grunn av salmonella er vanlig i flere land. Bakterien smitter gjennom næringsmidler, hender eller kontaminert drikke. Kontaminerte kjøttprodukter er vanligste smittekilde, men en rekke andre næringsmidler kan også være smittekilden, ifølge Store Norske Leksikon.