Siste
Bjørn Runde "Billy" Jahnsen åpnet bar midt under pandemien på Gran Canaria. Foto: Canariavisen

Åpnet midt under pandemien: –⁠ Jeg bygde veldig rolig opp

Bjørn Rune «Billy» Jahnsen og kona Katrin Sikora tok over Buster Bar midt under pandemien. Etter en lang og rolig start står de nå med ansvaret for Arguineguíns mest populære kulturbar.


ARGUINEGUÍN

Vi møter han i baren en rolig mandags ettermiddag. Da kommer han rett fra flyplassen. Artister skal frem og tilbake, folk skal kjøres og mobilen plinger konstant på bordet.

For Bjørn Rune blir det lange og harde dager. Den driftige nordmannen lar seg heller ikke stoppe av kronisk sykdom. 

– Vi skal egentlig ha stengt søndag og mandag, men de siste mandagene har vi måttet jobbe på mandag også. Vi har ikke nok folk og får aldri fri. Jeg er jo syk og skal ikke jobbe, så jeg jobber bare 14 timer om dagen, spøker han, og legger til: 

– Å ha det travelt er jo egentlig et luksusproblem og jeg ser på det som et sunnhetstegn for baren og utesteder generelt. 

Bjørn Rune og kona, Katrin Sikora, driver Nye Buster Bar sammen. Foto: Privat

Alt er nytt, men kulturen er med videre

I dag heter det Nye Buster Bar – og nytt er det. De eldgamle og utslitte møblene som kunne minne om 80-tallets danskebåt er borte for lengst. De er byttet ut med lysere møbler og en enklere stil.

– Nytt gulv og nytt tak har vi fått på plass, så lyden er mye bedre her. Artistene er fornøyde og jeg har laget ny scene med nytt lydanlegg, så uansett hvor man sitter hører man det samme, og de som står på scenen ser alle gjestene, sier Bjørn Rune. 

Musikken og kulturen Buster ble så kjent for, har paret tatt med videre. Bjørn Rune har spilt selv i mange år, og lidenskapen for musikk er tydelig hos den tidligere populære artisten. Nå for tiden rekker han ikke å spille så mye. 

–  Men jeg tar noen låter på scenen en gang i blant, sier han engasjert. 

– Jeg hadde fire fulle hus med Jonas Fjeld i februar. Han kommer tilbake i slutten av februar og i mars. Jeg får telefoner fra artister i Norge og Sverige hele tiden. Vi hadde konsert med Steinar Albrigsten på onsdag og fredag. Det var ikke én ledig stol, forteller han. 

Foto: Nye Buster Bar

Og det er tett program i disse dager. På onsdag og fredag denne uka skal Powersection på scenen. 

Åpnet under pandemien

Under oppstarten var hverdagen preget av strenge coronaregler. Antallet gjester var begrenset og det var få nordmenn på øya. Det så Bjørn Rune muligheter i. 

– Det var helt greit, for jeg kjenner så mange folk og alle ville komme å hjelpe. Dessuten fikk jeg testet ut alt jeg ville, med hva slags type musikk vi skulle spille og hva folk syntes var gøy. Jeg bygde veldig rolig opp, forteller han. 

Mye er nytt på Nye Buster Bar, men musikken og kulturen er med videre. Foto: Nye Buster Bar

I dag er alle restriksjonene borte på utesteder. Sydenlivet er tilbake til normalen, men det har tatt tid. Dyre flybilletter og for lite fly på høsten får skylda av Bjørn Rune:

– Det gikk jo ikke fly fra Norge. Helt forferdelig. Det var vel rundt 20. oktober at det første direkteflyet fra Vestlandet gikk, og det var noen jævlige priser på disse flyene også. Først rundt 1. november begynte det å skje noe, sier han. 

Sesongen har han likevel god tro på. De samme høye billettprisene kan få folk til å bli på øya gjennom jula, tror han. 

– De som kom ned sent reiser hjem sent, tenker jeg. Forrige sesong merket vi at folk ble til påske, og påsken kommer jo sent i år også. Jeg har snakket med mange som pleier å reise hjem til barn og barnebarn i jula også. Det er ikke like aktuelt i år. Det er så dyre billetter. 

De gamle danskebåt-møblene er byttet ut med lyse og lette møbler. Foto: Nye Buster Bar

All-inclusive rammer utelivsbransjen

De mange norske familiene som tar turen til øya i jula burde komme godt med når de langtidsferierende reiser hjem, men denne sesongen har turoperatørene markedsført all-inclusive hardt. Det liker Bjørn Rune dårlig.

– Det har pleid å være stille i bransjen fra 10. desember, fordi mange reiser hjem. Mange av de som kommer ned på den tiden er familier på all-inclusive-hoteller. Vi merker ikke det så mye fordi de kommer på konserter, men andre utesteder merker det. Det går hardt ut over restaurantbransjen, sier han, og fortsetter: 

– De gleder seg til sesongen og så ser de at halvparten går med armbånd på seg. Det går ut over hele lokalbefolkningen og ikke bare de som driver. De må jo redusere på ansatte fordi folk spiser på hotellene. 

At folk vil spise på den samme buffeten tre ganger om dagen i to uker skjønner han ikke. 

– Det er helt tragisk, med 200 stykker som står å grafser. Jeg har rekebuffét hver torsdag, men jeg er streng på det. Jeg har en buffét for hvert bord. Det er folk veldig fornøyde med. Man vet jo ikke hvem som tar oppi salaten og brødet, så jeg lager det til med alt de skal spise på eget bord, forteller Bjørn Rune. 

 

Utenom rekebuffét er aftermarket en av ukas høydepunkter, slik det alltid har vært på Buster. Da flokker nordmenn til Nye Buster Bar etter markedet i byen. 

– Du må komme i morgen, da er det aftermarket og fest, gliser han til alle som kommer inn døra mens vi prater. 

Lørdagsjazzen er også et populært arrangement Bjørn Rune og kona har tatt med fra «gamle» Buster. I tillegg kommer alle konsertene. De neste ukene er programmet tett med Powersection på onsdag og fredag, Trond Helge Johnsen 4. januar, Springsteen-tribute med Glory Days 11. og 18. januar, Vidar Johnsen 13. januar, Jonas Fjeld 22. februar og Gunnar Andersen fra 3 Busserulls 8. og 10. mars. 

 

 

Debatt
Canariavisen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.