Siste
Grafikk: MET Office

Atlanterhavsstormen Óscar truer Kanariøyene

– En svært uvanlig situasjon med tanke på måneden vi er i, sier Aemet-meteorolog David Suárez.


En svært uvanlig værsituasjon nærmer seg Kanariøyene. Det er ikke normalt at en Atlanterhavsstorm kommer til øygruppen på denne tiden av året, men stormen som er døpt Óscar av Aemet, ser ut til å være et unntak.

Den vil ankomme med vindhastigheter rundt 90 km/t på Tenerife og La Palma og med mye utbredt nedbør på alle øyene, unntatt i Lanzarote og Fuerteventura.

Stormen forventes å nå øygruppen tirsdag morgen. Ett av senterne til Oscar nærmer seg Kanariøyene fra vest, og det tilknyttede frontsystemet vil medføre en episode med nedbør og kraftig vind.

– En svært uvanlig situasjon med tanke på måneden vi er i, sier Aemet-meteorolog David Suárez. 

Det forventes at stormen drar videre på onsdag, da den går mot fastlands-Spania. Der vil den skape ustabilt vær til helga. 

Kan være farlig

Selv om nedbøren og vinden som er meldt virker ubetydelig, sett med norske øyne, er det viktig å ta hensyn til Kanariøyenes unike topografi og infrastruktur. Ofte kommer regnet uventet på, er kraftig og kan føre til voldsomme ras og oversvømmelse. 

I tillegg kan sterk vind også medføre ras eller gjenstander som flyr gjennom luften. 

Derfor er det viktig at man tar OBS-varsler alvorlig. 

Oransje varsel

Aemet har erklært oransje varsel for fjellene og vestkysten av La Palma, samt nord på Tenerife, der maksimale vindkast kan nå opp til 90 km/t.

I tillegg vil resten av øyene (med unntak av Lanzarote og Fuerteventura) være under gult varsel for sterke vindkast på opptil 70km/t, og nedbør.

Likeså er øst og vest for La Palma og øst, sør og vest for Tenerife rammet av gult varsel for høye bølger. 

På Gran Canaria vil de kraftigste regnbygene fra 'Óscar' komme i sør. Det gule varselet trer i kraft tirsdag morgen og vil fortsette til onsdag ettermiddag. Det forventes nedbør på 15mm i løpet av en time i øst, sør og vest på Gran Canaria. 

I hovedstaden på Gran Canaria blir det hovedsaklig vind. Maksimale vindkast på 70km/t og svak nedbør er ventet i Las Palmas denne tirsdagen.

På den annen side ser det ut til at Lanzarote og Fuerteventura slipper unna hele episoden. 

Uværet vil gradvis tilta på Kanariøyene fra midnatt denne tirsdagen. Dette er også den første stormen som rammer Kanariøyene i juni, ifølge Aemet. 

Det nasjonale orkansenteret i USA har merket seg en viss organisering i værsystemene som utgjør stormen. De overvåker den i tilfelle den utvikler seg til en subtropisk syklon, men Aemet påpeker at sannsynligheten for dette er veldig lav. 

 

Debatt
Canariavisen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.