Siste
Boligprisene på Kanariøyene som helhet har gått noe opp, men sør på Gran Canaria er det nå kjøpers marked. Illustrasjon: Envato Elements

Boligprisene sør på Gran Canaria raser: –⁠ Det er et stort fall


Mens Norge har opplevd et uvanlig sterkt boligår i 2020, har selgere på Kanariøyene vært nødt til å justere prisene ned for å følge markedet.

Ifølge prisoversikten til Idealista har regionen som helhet hatt en økning på 1,7% sammenlignet med nivået i desember 2019, men for norske kjøpere som gjerne søker seg til turistområdene i sør har det blitt en ubalanse i markedet.

– Det er et stort fall

Farid Heltzen er utviklingsansvarlig for meglerfirmaet Remax Utland, som har kontor i Patalavaca sørvest på Gran Canaria. Han forteller at fallet har vært stort.

– Prisutviklingen har jo bare vært opp, opp, opp før pandemien, og dermed blir jo nedgangen når det skjer også deretter justert. Det har vært all-time-high rett før pandemien, men som vi har sett har det falt mye det siste halve året. Det er et stort fall, forteller Heltzen.

Les også: 

Slik beskytter du ferieboligen i Spania mot husokkupanter
 

15% nedgang sør på Gran Canaria

Direktøren i meglerfirmaet Cardenas bekrefter at boligprisene har falt i områdene med mange norske kjøpere.

– Prisene sør på Gran Canaria har gått ned rundt 15% i gjennomsnitt, avhengig av type eiendom og beliggenhet, med mindre prisreduksjon i gode områder hvor det er lite tilbud og høy etterspørsel, og mer i områder hvor det motsatte er tilfellet, forklarer Carolina Garcia Chagrin

Saken fortsetter under annonsen.
 

– Helt bak mål

Til tross for et fall i boligmarkedet i disse områdene er mange selgere lite villig til å justere prisene.

– Vi ser i dag at veldig mange har valgt å ikke gjøre det. Hvis vi ser på Idealista, Finn, Kyero og alle disse plattformene, ser vi at det er veldig få som har prisjustert i den perioden vi er i nå, og det klør vi oss litt i hodet på. For det første er det jo meglers ansvar å si fra at det her er ikke oppnåelig lenger. Det har skjedd store ting, og alle folk vet hva som har skjedd. Å da sitte på de samme prisene som var før pandemien, det er helt bak mål, sier Heltzen.

Han mener pris og etterspørsel ikke samsvarer lenger.

– Folk selger gjerne unna luksustingene sine først, og så går man på litt mer private eiendeler. Feriebolig er jo en luksusting, så det er en kjøpergruppe som kommer til å forsvinne, og som gjør at pris og etterspørsel ikke samsvarer lenger. Ting blir aldri sånn som før. Vi er der, om folk vil innse det eller ikke. Det er et hulrom som allerede har kommet, så vi spår at prisene må justeres, sier han.

Tror du noen velger å ikke ta denne samtalen med sine kunder? 

– Absolutt. Det er innertier det. Å unngå å ha den dialogen fordi det er enklere. Det er klart det at å ringe å si til noen at en bolig til 300 000 euro nå er verdt 250 000 euro er en ubehagelig samtale, men det er bedre å ta den.

Saken fortsetter under annonsen.
 

Følger nøye med

Direktøren i Cardenas sier at de følger markedet nøye og anbefaler sine kunder å prisjustere etter markedet.

– Vi følger nøye med på to variabler – prisene på eiendommer som ligger for salg og eiendommer som faktisk blir solgt. Boligmarkedet i Spania er ikke like transparent i forhold til statistikk som i Norge. Men det har blitt gjort fremgang de siste årene, og i Cardenas har vi de beste verktøyene for å hente inn markedsdata som er veldig presise, til og med på salgspriser i samme bygning. Denne dataen gir vi kundene våre og vi anbefaler de å justere seg etter markedet. Kunnskap og informasjon er uten tvil avgjørende for å ta de rette valgene, forteller Garcia Chagrin.

Les også:

Bli en digital nomade på Kanariøyene: Slik finner du bolig på Gran Canaria

Kjøpers marked

Både Cardenas og Remax er klare på at det er rett tid for boligkjøp på Gran Canaria nå.

– Ja, absolutt. Det skiftet kommer jo med jevne mellomrom. Det er helt klart kjøpers marked nå, og det spår vi at det kommer til å være i ganske mange år fremover, forklarer Heltzen.

Garcia Chagrin er enig i dette.

– Til alle som planlegger å kjøpe eiendom på Gran Canaria på mellomlang sikt, kanskje i løpet av de neste fem årene, sier vi at det er en god tid for kjøp nå, forteller hun.

Saken fortsetter under annonsen.
 

Utleiepriser på vei ned

Selv om mange nordmenn foretrekker å kjøpe ferieboligen i Spania har det også vært et stort marked for utleie sør på Gran Canaria. Også disse prisene har gått ned som følge av pandemien ifølge Cardenas-direktøren.

– Det har også vært et fall i leieprisene. På en side er mange eiendommer som ble brukt til turistutleie nå tomme, så det er større tilbud på eiendommer. På den andre siden har den lokale økonomien blitt veldig påvirket av de lave turisttallene, så inntekten til den lokale befolkningen har falt, og det samme har deres økonomiske evne til å betale leie, sier Garcia Chagrin.

Les også: 

Boligalarm i Spania: Securitas Direct eller Prosegur?
 
Heltzen påpeker at det er lite villighet til å senke prisen hos utleiere også.

– Vi ser det at det ikke er mest villighet til å senke prisene der heller, men det er jo stort sett tomt overalt, så vi får se. Jeg har ikke krystallkule, men jeg tror det blir veldig tøft for de som driver hotell. Det er det allerede. De som har privat utleie slipper litt bedre unna, sier Heltzen.

Ifølge en rapport fra boligportalen Fotocasa har prisene på langtidsleie falt ned 3,5% i 2020. Det er første gang siden 2013 at leieprisene på øygruppen har gått ned.

Saken fortsetter under annonsen.
 

Virtuelle visninger

Pandemien har også endret måten meglere må jobbe på for å selge boliger. Reiserestriksjoner gjør det vanskelig å gjennomføre visninger på tradisjonelt vis. Heltzen i Remax forklarer at det likevel ikke er dødt i boligmarkedet og at de har tatt i bruk videovisning av boliger.

– Vi klarer oss relativt bra. Vi har jo en nedgang vi som alle andre, men det er ikke helt dødt. Så vi selger veldig greit på videovisning. Vi har improvisert og må holde visninger på en annen måte når folk sitter i et annet land forteller han.

Også Cardenas har satset på virtuelle visninger.

– Vi har også gitt et løft til virtuelle visninger og lignende verktøy. Med dette kan kjøpere filtrere eiendommene de er interessert i og redusere på fysisk oppmøte. Selv for de som vurderer å kjøpe uten å møte opp tilbyr vi alt det nødvendige, som individuelle videovisninger, anskaffelse av uavhengige tekniske rapporter, håndtering av fullmakter som legges frem ved salget og lignende. Det at man ikke kan reise på kort sikt burde ikke hindre noen fra å realisere drømmen om å eie en bit av Gran Canaria, sier Garcia Chagrin.

Saken fortsetter under annonsen.

Jobber hjemmefra

Som i Norge har det blitt stadig mer hjemmekontor på Gran Canaria også. Det gir nye muligheter for eiendomssektoren på øya, tror Cardenas-direktøren.

– Som alle andre har vi måttet tilpasse oss veldig raskt, både teknologimessig og på helse. Å beskytte helsen til våre ansatte, kunder og partnere er høyt prioritert hos oss. Våre ansatte jobbet hjemmefra under portforbudet og noen gjør fremdeles det i dag. Vi vet at dette har vært en verdensomspennende utvikling og at den vil ha store fordeler for eiendomssektoren på Gran Canaria. Hvem vil vel jobbe fra en grå by som også blir kjedelig med alle restriksjonene, når de kan jobbe fra Gran Canaria?

Utviklingsdirektøren i Remax tror også det er viktig å være kreativ når man skal kommunisere med kundene.

– Når det er forandringer så er det jo veldig få som blir med på den forandringen fordi man går i gamle vaner, og man venter på at ting skal komme tilbake til normalen. Men hvis den normalen er for eksempel tre år unna, skal du da vente i tre år? Da må man komme opp med noe annet, så jeg tror måten vi kommuniserer på med kundene våres må være mer kreativ og mer moderne enn det man er vant til her nede altså, konkluderer Heltzen.