Siste
Foto: Ann Cathrin El Allaoui

Calimaen trekker seg tilbake

Fra onsdag viser calimamodellen Skyron klar himmel og friskere luft.


Etter et par dager med intens calima på Gran Canaria, Fuerteventura og Lanzarote, nærmer det seg slutten på det plagsomme støvet for denne gang. 

Ifølge calimamodellen Skyron trekker støvet seg tilbake i løpet av tirsdag og onsdag.

Dessverre kan en ny runde med støv komme over Kanariøyene fra fredag av, men det dreier seg da om langt mindre intense støvmengder, som blåser inn nordfra. 

Når støvet har lagt seg, kan denne guiden for å vaske bort støvet være nyttig: 

 

Dette er calima

Når det er calima kommer det varm vind fra øst, som blåser mot vest. Denne tar med seg sandstøv over Kanariøyene. Dette skjer når et subtropisk høytrykk ligger langt nord mens det samtidig er lavtrykk sør for Kanariøyene. 

Calima kjennetegnes ofte av en trykkende hete og støv i luften. Men det betyr ikke at det alltid må være varmt når det er calima. Faktisk kan vinden noen ganger være ganske kjølig - men vanligvis kommer altså calimaen i følge med økte temperaturer. 

Det som kjennetegner en calima (hvis de ikke har sendt ut et varsel fra det meteorologiske institutt allerede) er redusert sikt. Dette skjer fordi luften fylles av store mengder finkornet støv fra Sahara. I tillegg merker mange at de blir såre i øyne og hals, og noen får pustebesvær og ubehag i lungene. 

Det spanske meterologiske instutt, Aemet, kan ved hjelp av modeller som Skyron varsle om calima rundt 48 timer før støvet treffer øygruppen. 

I tillegg kan du selv sjekke hvor mye skadelig støv som er i luften til enhver tid på denne siden.

Helseplager

Hvis calimaen varer lenge eller er kraftig får enkelte mer alvorlige plager, som bronkitt, astmalignende symptomer, og inflammasjon. Dette skjer gjerne fordi støvet, vinden, og varmen tørker ut slimhinnene dine.

Det er calima i gjennomsnitt 20 ganger i året på Kanariøyene, men som regel er bare noen få av disse intense nok til å skape plager for folk flest. 

Risikogrupper

De mest utsatte for calima er små barn, eldre, og personer med pusteproblemer eller hjerte- og karsykdommer, men også friske personer kan oppleve plager i forbindelse med calima. Turister kjenner ofte ikke igjen symptomene, siden de ikke opplever dette flere ganger i løpet av året. 

Råd når det er calima

  • Hold deg innendørs så mye som mulig. Unngå direkte sollys, spesielt hvis det er varmt.
  • Bruk lyse klær når du går ut. Ha gjerne også på en hatt eller caps for å beskytte mot solen.
  • Hvis du opplever pusteproblemer kan en maske hjelpe, men bare av typen FFP2 og oppover. Vanlig munnbind kan hjelpe, men har liten effekt på det finkornede støvet.
  • Hold vinduer og dører lukket, slik at minst mulig støv kommer inn.
    Bruk gjerne aircondition og luftfuktere for å bidra til et bedre inneklima, men unngå for store temperaturforskjeller mellom inne og ute.
  • Drikk mye vann gjennom hele dagen. Unngå alkohol, kaffe, og andre vanndrivende drikker.
  • Er det varmt bør du spise mye frukt og grønt, og unngå tung mat.
    Unngå aktiviteter utendørs, og utsett gjerne trening og tungt arbeide til calimaen har lettet.
  • Kontakt lege hvis du føler deg dårlig eller har pusteproblemer. Ring 112 hvis det er akutt.

Utover dette bør du alltid følge sunn fornuft. Enkelte studier har vist en sammenheng mellom økt fare for hjerteinfarkt og calima - så dette værfenomenet er ikke til å spøke med, selv om folk flest slipper unna med såre øyne og lettere irritasjon.

Debatt
Canariavisen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.