Siste
Daniel er 17 år og over er veldig interessert i tematikk rundt 2. verdenskrig. Foto: Privat

Daniel (17) ble hetset av voksne nordmenn i Gran Canaria-gruppe

Daniel reagerer på oppførselen fra godt voksne nordmenn i kommentarfeltet etter hets.


Da 17 år gamle Daniel Pedersen stilte et spørsmål i Facebook-gruppa Nordmenn på Gran Canaria, regnet han ikke med at han skulle bli latterliggjort, hetset og harselert med av godt voksne nordmenn i kommentarfeltet. 

Men det ble han, etter at han spurte i gruppa om det var mange nazister på Gran Canaria. Han hadde hørt dette fra en venn, og skrev at han var redd for å dra til Gran Canaria. 

– Kjempemye. Du bør bli hjemme, skriver et medlem. 

– Ikke dra. Vi spiser sånne som deg, skriver en annen. 

Men dette var langt fra de verste kommentarene mot 17-åringen. 

– Er du jøde, kommunist eller bruning? Da bør du holde deg hjemme. Ellers kan du havne i en av KZ-leirene i nord, skriver en godt voksen mann i kommentarfeltet. 

– Tror dette er en bot. Se på profilen. Og hvorfor skulle en kritt-hvit norsk gutt med blondt hår være redd for nazister, skriver en annen. 

– Kun en idiot kommer med et slikt spørsmål. 

Til sammen har Canariavisen dokumentert over 30 kommentarer av slik art under innlegget. 

Opptatt av 2. verdenskrig

Daniel forklarer til Canariavisen at det var både spøk og alvor i innlegget. 

– Jeg er en 2. verdenskrigs-nerd og det er godt kjent at Spania var et fascistisk land til 1970, med Fransisco Franco-styret. Så jeg tenkte litt på om det er nazistiske holdninger samtidig. Jeg tenkte at jeg skulle skrive det, men at det muligens ble litt for seriøst, så jeg blanda det med litt kødd, sier 17-åringen til Canariavisen. 

– Jeg mente aldri å være slem, og forventet i hvert fall aldri en så sterk og sinnefylt respons av flere i det kommentarfeltet, fortsetter han.  

Han sier han hadde forventet en blanding av humorfylt respons, og kanskje noen seriøse svar også. 

– Men det sjokkerte meg at godt voksne og modne folk oppførte seg som at de ble krenket og at det var et personlig angrep på dem. Hvis man ikke vet om det var humor eller seriøst, så er det bedre å spørre enn å anta, sier Daniel. 

– Ekstremt

Han synes noen av innleggene ble litt vel ekstreme. 

– Det var litt ekstremt at mange kalte meg en bot. Det var til og med en som kalte meg en «sassy 10-åring». Jeg personlig synes akkurat det var litt humoristisk, men sånne type kommentarer kan fort være slemt og sårende, sier han, og legger til: 

– Jeg synes det er viktig at vi lærer oss at det alltid er noen bak en skjerm, og at man må tenke seg om to ganger før man skriver noe sånt. 

– På ingen måte greit

Til sammen rakk innlegget å få over 100 kommentarer fredag kveld, før det ble slettet av gruppens administrator. 

– Slikt er på ingen måte greit. Fjernet posten nå for å beskytte enkelte mot seg selv, sier administrator Paul Kallan til Canariavisen.