Siste

Dykking på Gran Canaria


For de som trives godt i vann er det lite som er mer spennende på reise enn å kunne dykke ned i det blå havet og utforske det marine livet på havbunnen.

Uansett om man er profesjonell dykker, fritidsdykker, eller bare hobbysnorkler venter opplevelsene på rekke og rad hvis du vil prøve deg på dykking på Gran Canaria.

Her har vi samlet noen tips til hvordan man kan planlegge en skikkelig opplevelse med dykking på Gran Canaria.

Dykking på Gran Canaria: El Cabrón

dykking på gran canaria - el cabron
El Cabrón er et mekka for dykkere på Gran Canaria. Foto: Hola Islas Canarias

Med en helt enorm sikt på 30 meter og enda mer, vil man kunne få unike minner ved å dykke her. Det er ikke uten grunn at El Cabrón er et av de mest attraktive stedene for dykking på Gran Canaria.

Det er et helt unikt og vakkert undersjøisk område med grotter, huler og spektakulær natur.

Dette er et naturreservat hvor man kan utforske og se vakre korallrev, et yrende dyreliv og en rekke forskjellige arter i havet. For å nevne noen kan man forvente å se store stimer av fisk, trompetfisk, barracuda, blekkspruter og krabber. Kanskje man til og med få øye på en av havets mange haiarter, hvis man er heldig.

LES OGSÅ: Er Palmitos Park på Gran Canaria verdt et besøk?

Nedpå 23 meters dyp finner man en vakker stor sandbanke, og på vei ned dit kan man beskue store og vakre klippeplattformer.

Har man ikke dykkerlappen, eller ønsker bare å ta en enkel svømmetur med snorkel er det fortsatt mye å oppleve i dette vakre naturlandskapet.

El Cabrón består av flere flotte områder, blant annet El Arco Chico, Los Roncadores og Punta de la Sal. Det enkleste er å starte turen på El Cabrón stranden som ligger omtrentlig en kilometer fra Arinaga.

Dykking på Gran Canaria: La Catedral

dykking på gran canaria - el catedral
El Catedral er et annet populært dykkeområde på Gran Canaria. Foto: Hola Islas Canarias

I nærheten av Las Palmas finner man en spektakulær undersjøisk katedral som kan besøkes med dykkerutstyr. Dette er et veldig populært sted å besøke for de som er glade i å svømme med tanker på ryggen, og byr på helt unike skuer som virkelig må oppleves.

Området ligger på en liten halvøy rett utenfor kysten til La Isleta. Her finner man rester etter vulkansk aktivitet, og derfor vil man kunne oppleve mange spennende former og farger når man dykker her.

Det finnes en rekke grotter, buer, klipper og andre geometriske former som man kan dykke ned mellom, over og under. Selve katedralen som har gitt navnet til La Catedral er en undersjøisk struktur som er hele 30 meter høy med vertikal inngang.

Dersom man er glad i undervannsfotografi er dette er sted som burde stå på bucketlisten til enhver hobbydykker.

Det er viktig at man planlegger turen godt, og det finnes en rekke forskjellige folk som leier ut utstyr og er med på selve dykkingen slik at den kan bli så trygg og bra som mulig.

De aller beste dykkerne får muligheten til å dykke ned på 40 meters dyp der man kan se katedralen fra bunnen og få de mest spektakulære undervannsbildene som kan tenkes.

Skipsvrak du kan dykke ved

Mange som driver med dykking på Gran Canaria vet at skipsvrakene som omringer øya er noen av de mest interessante stedene å dykke.

I tillegg til all den vidunderlige vakre naturen som finnes under vann rundt Gran Canaria, er det også en rekke forskjellige skipsvrak og menneskeskapte saker på havets bunn, som er verdt et besøk ved dykking på Gran Canaria.

Kinder Island er en av disse. Dette vraket ligger helt i den nordlige delen av Gran Canaria på 22 meters dyp.

Her må man være klar over at sjøen kan være litt utfordrende, med krappe bølger og strømninger. Dette gjør at man burde planlegge turen ekstra godt, og begrense besøkene til dager med gode værforhold.

Båten på Kinder Island var over 100 meter lang, og restene etter denne ligger nå spredt utover store klipper, og der vil man finne en salig blanding av metall og vulkansk stein.

Et av de store og mest intakte elementene fra dette skipet er propellen som fortsatt står helt synlig og intakt opp fra fjellbunnen.

Utenom selve skipsvraket vil man også kunne treffe på et rikt dyreliv der fisk av mange forskjellige slag patruljerer vrakdelene, og man vil garantert få en enorm og unik opplevelse dersom man tar turen til dette vraket.

To skipsvrak i Mogán

vrak dykking på Gran Canaria
Utenfor Puerto de Mogán finner du to skipsvrak. Foto: Hola Islas Canarias

Det er også to skipsvrak sør på Gran Canaria – i Mogán kommune – som er sunket med vilje for å skape interessante miljøer for nettopp dykkere. De to vrakene ligger med bare 40 meters mellomrom, like ved havna i Puerto de Mogán.

Vraket av «Cermona II» er 32 meter langt og ble sunket i 2022. «Pecio Viejo» har sunket helt sammen og blitt omringet av havets spennende plante- og dyrearter.

Begge disse vrakene er på 21 meter dyp, med meget god sikt og passer derfor for dykkere av alle nivåer.

Alfonso XII

«Alfonso XII» er historiens største dampskip under spansk flagg, og forlot Cadiz-havna i 1885 på vei til Cuba. Ombord hadde de store mengder gullmynter. Skipet gikk på grunn ved korallrevet Baja de Gando – i et område som fortsatt er godt kjent for seilere den dag i dag.

Alle gullkassene ble funnet igjen, utenom én. Det sies at den fremdeles ligger på havets bunn, der den venter på å bli funnet.

Arona

Dette lasteskipet sank etter en brann om bord. Vraket er i god stand og er omringet av vakre fisker og undervannsplanter.

Dykking på Gran Canaria – vær forberedt

Husk at dykking på Gran Canaria er en sport som innebærer en viss risiko, og man må aldri legge ut på en tur man ikke er fysisk eller mentalt forberedt på. Man må aldri overvurdere egne evner, og alltid tilpasse turen etter forholdene.

Legg aldri ut på lengre tur enn du er i stand til å takle, og sørg alltid for å ha med deg en erfaren dykker som kan bistå ved behov.

På de forskjellige strendene finnes det ofte flere erfarne dykkere som gjerne tar deg med ut på en spennende tur. De er lommekjente, og har god kunnskap om værforholdene, sjøen, strømningene, og det varierte landskapet.

Man kan også som oftest leie utstyr av disse, slik at man slipper å ha med seg eget dykkerutstyr på ferietur.

På Gran Canaria holder vanntemperaturen seg stort sett alltid mellom 18 grader på vinterstid og 26 grader på sommeren. Dette gjør at man slipper å forholde seg til spesielt kalde temperaturer slik man må her hjemme i Norge, og i tillegg vil man stort sett kun trenge helt standard utstyr.