Siste
Boligkjøp av utlendinger blir ikke forbudt på Kanariøyene. Foto: Envato Elements
Forslag om begrensning av boligsalg til utlendinger:

–⁠  Uansvarlig tull

Partiet Nueva Canarias vil utrede konsekvensene av boligsalg til utlendinger. Det faller ikke i god jord hos ekspertene, som heller foreslår å regulere antallet politikere.


Partiet Nueva Canarias har ytret ønske om at konsekvensene av boligsalg til utlendinger må utredes. Dermed har partiet åpnet debatten som tidligere har herjet på Mallorca, om begrensninger i salget av boliger til utlendinger. 

Der ønsker politikere at EU skal gi klarsignal til begrensninger i salg av boliger for ikke-fastboende, i et forsøk på å stoppe høye boligpriser som presser lokalbefolkningen ut av boligmarkedet. Partiet har ikke kommet med konkrete forslag om et forbud, men har hintet til dette. 

Brudd på EUs lover

Noe slikt ville vært et klart brudd på EUs regler. Alle borgere i EU skal behandles likt. 

Det har ikke hindret Nueva Canarias fra å lufte lignende tanker på Kanariøyene. Eksperter fnyser av forslaget og kaller det «tullete». 

Talsperson for meglerforeningen APEI, Isidro Martín, sier man ikke kan få i både pose og sekk: 

– Du kan ikke be EU om penger, og så velge å ikke være med når det passer oss, sier han til El Dia

Norske meglere enig

Det er også norske eiendomsmeglere på Kanariøyene enig i: 

– Vilkårene ville ha vært en utfordring. I tillegg ville det være en utfordring å avgrense områdene dette eventuelt skulle gjelde for. En slik lov ville dessuten måtte vedtas i parlamentet med flertall. Det er meget høy sannsynlighet for at en slik lov ville ha blitt påklaget av EU-kommisjonen og til syvende og sist ville EU-domstolen komme inn i bildet, sier Sunniva Torset til Canariavisen. 

Hun er utdannet norsk jurist med cand.jur- grad og eier og driver meglerfirmaet Real Invest Gran Canaria i Arguineguín.

Hun påpeker at det skal være fri flyt i EU.

– Det skal være fri flyt av personer, varer, tjenester og kapital innenfor EU. Man har rett til å velge bosted fritt og skal ikke diskrimineres pga. nasjonalitet. Min konklusjon er at det ikke ville være lovlig å begrense kjøp av eiendom til residente.

Cardenas-direktør  Carolina Garcia Chagrin sier ekspertene mener slike reguleringer ikke er gjennomførbare. 

– Etter debatten på Balearene har flere jusseksperter allerede sagt at slike tiltak ikke er gjennomførbare nå, sier hun til Canariavisen.  

Ville rammet økonomien hardt

Ifølge APEI står utlendinger for rundt en tredjedel av alle boligsalg på Kanariøyene. Pengene de tar med seg betyr økonomisk aktivitet og arbeidsplasser, ifølge Martín. 

Også presidenten i den kanariske meglerforeningen Acegi, Vanesa Rubio, påpeker det ville blitt katastrofalt for økonomien, hvis slike begrensninger blir innført. 

–Alt som begrenser, griper inn eller skaper forbud påvirker økonomien, så jeg håper politikerne hører på oss i sektoren, sier hun til El Dia. 

APEI-sjefen påpeker at mange av de Nueva Canarias snakker om, er vanlige familier og arbeidere. Og i forslaget fra partiet brukes ordet «ikke-resident» for å beskrive «utlending» – altså alle som ikke er fast bosatt på øygruppen. 

Vil heller begrense antallet politikere

Foreningen for entreprenører og utbyggere, Fepeco, går enda hardere ut mot forslaget: 

– Vi kan også utrede å begrense antallet politikere. Denne debatten, som alltid dukker opp før det er valg, er skammelig og et resultat av nasjonalisme som løper løpsk, tordner president Óscar Izquierdo.

Ekspertene fra sektoren får god støtte fra forskere og eksperter utenfor bransjen. 

– Det er uansvarlig tull, sier professor i geografi og historie ved Universitetet i La Laguna, José-León García Rodríguez. 

– Hvem skal bli den som sier stopp og avgjør hvem den siste som får kjøpe blir? Med hvilke kriterier? Denne typen utfordring kan løses gjennom planlegging, men ikke sånn som dette, fortsetter han. 

Dårlige eksempler

Nueva Canarias har trukket frem eksempler som Danmark og Malta, når de peker på hvordan andre land har løst lignende utfordringer. 

Faktum er at disse ordningene ble debattert og innført når landene ble med i EU, noe Spania ikke gjorde. 

I tillegg gjelder restriksjonene i Danmark og Malta kun for ferieboliger. 

Umulig

Jussprofessor og ekspert på den spanske grunnloven, Gerardo Pérez, sier noe slikt i Spania er «umulig».

Det er også viktig å påpeke at partiet Nueva Canarias kun har fem av 70 seter i det kanariske parlamentet, ifølge Wikipedia. De er en del av regjeringssamarbeidet, sammen med PSOE, Sí Podemos Canarias  og ASG, men altså et lite parti. 

Den voldsomme motstanden i sektoren og det faktum at slike begrensninger ikke lar seg gjennomføre i EU per dags dato, er en klar melding til utelandske boligkjøpere: det er fortsatt trygt å kjøpe bolig på Kanariøyene. 

 

Debatt
Canariavisen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.