Siste

Første tilfelle av apekopper bekreftet på Kanariøyene

Fem mistenkte tilfeller er også inne til analyse. «


Det første tilfellet av den smittsomme sykdommen apekopper, er bekreftet på Kanariøyene. En ung mann fra Gran Canaria skal være smittet, men er ikke alvorlig syk, skriver Canarias 7.

Helsemyndighetene venter også på analyse av et mulig tilfelle på Tenerife. Heller ikke dette sykdomstilfellet skal være alvorlig.

Totalt skal fem mistenkte smittetilfeller fra Kanariøyene være inne til analyse og tre av disse befinner seg på Gran Canaria.

Smittesporere jobber nå for å avgjøre om opphavet til flere smittetilfeller kan spores til Pride-festivalen i Maspalomas, som ble avholdt fra 5. til 15. mai.

I Madrid har to smittetilfeller blitt knyttet til en sauna i byen. Denne skal nå være stengt ned.

Det var Storbritannia som varslet Verdens Helseorganisasjon om de første utbruddene, etter at fire tilfeller av sykdommen ble påvist.

30 tilfeller i Madrid

Så langt har helsemyndighetene i Madrid påvist 30 tilfeller av apekopper. Ytterligere 40 tilfeller analyseres.

Også seks andre regioner i Spania har rapportert om mulige smittetilfeller og det foregår nå et intensivt smittesporingsarbeid.

På verdensbasis har Verdens Helseorganisasjon bekreftet over 80 tilfeller av den smittsomme sykdommen i en rekke land. Blant landene med smitte ligger Spania i toppen med flest bekreftede tilfeller.

Dette er apekopper

Apekopper er en relativt sjelden, smittsom sykdom. Den er forårsaket av orthopoxvirus. Sykdomsbildet ligner gjerne på vannkopper, med feber, tretthet og hodepine, skriver Folkehelseinstituttet. Også muskelsmerter og stivhet er vanlig.

Det er vanlig med utslett som kan utvikle seg med skorpedannelse og kraftig kløe. Dette starter vanligvis i ansiktet, før det sprer seg til resten av kroppen.

Normalt varer sykdommen i 2- 4 uker. Ifølge FHI kan dødsfall forekomme i sjeldne tilfeller, men de fleste blir friske uten behandling.

Apekopper smitter gjennom direkte kontakt med kroppsvæsker, hud, slimhinner og luftveier. Det kan også smitte via kontakt med klær, håndklær og sengetøy som har vært brukt av en smittet person og via hosting eller nysing fra en smittet person.

Selve utslettet er smittsomt frem til skorpene faller av og det er dannet ny hud der utslettet befant seg.