Siste
Foto: Bomberos de Las Palmas

Fortvilet kamp mot flammene - brannmannskap utslitt

Etter snart sju døgn med intens kamp mot skogbrannen på Tenerife, begynner kreftene å ta slutt.


Brannen på Tenerife herjer nå på sjuende døgn, etter å ha svidd av over 140 kvadratkilometer skog og mark på ferieøya. 

Den ødeleggende brannen har blitt møtt med tapper innsats fra brannmannskapene, men nå begynner energien å bli tynnslitt.

Dette kom frem på en pressekonferanse på mandag, der ulike myndighetsorganer karakteriserte mandag som «en tøff dag». 

Tirsdag kveld kunngjorde beredskapsmyndighetene på X (tidligere Twitter) at målet likevel er å stoppe spredningen langs hele den 88 kilometer lange yttergrensen. 

To nøkkelpunkter

Arbeidet har i dag vært konsentrert om to nøkkelpunkter som truet med å spre brannen ytterligere.

Fokuset har vært på fjellområdene i Izaña, der mannskapene måtte gå inn i furuskogen som brant. Dette har gjort det vanskelig å kontrollere brannen her, men mannskapene lyktes likevel med innsatsen og fremgangen har vært stor i Izaña.  

Mindre hell i Güímar

På den andre siden hadde man mindre hell i Malabrigo i Güímar kommune. Det ulendte og vanskelig tilgjengelige området gjorde at forsøkene på å bekjempe brannen fra bakken mislyktes.

Dermed har innsatsen i stor grad vært basert på vannslipp fra luften. Dette vil være det kritiske punktet hvor man i morgen vil sette inn et stort antall mannskaper for å stanse spredningen mot Fasnia.

610 personer i satt i sving mot brannen, inkludert 255 brannmannskaper, 197 på politi- og sikkerhetsoppgaver, 40 logistikkmedarbeidere og 160 frivillige. 

Denne tirsdagen kommer nye brannfolk fra Las Palmas for å avløse kollegene. 

Prøver å begrense spredningen mot sør

Værutsiktene denne tirsdagen er omtrent som i  går, med fremmarsj mot Fasnia og Izaña som de kritiske punktene. Strategien vil være å fortsette å begrense spredningen mot sør, der flere viktige turistområder befinner seg langs kysten. 

Presidenten for øyrådet, Rosa Dávila, sier nå at man vil vurdere en gradvis nedtrapping av evakueringene, slik at flere kan vende hjem så snart som mulig. Dávila understreket at det først må være trygt. 

– Menneskene er fremdeles prioritet nummer én, sier Dávila, og legger til at et teknisk team vil jobbe parallelt med slokkingen for å planlegge en mulig tilbakevending til de evakuerte områdene.

– Det må være balanse mellom sikkerhet og risikoen ved å vende hjem, påpekte Federico Grillo, teknisk sjef for krisehåndteringen.

Fra pressekonferansen mandag kveld. Foto: Cabildo

Dårlig luftkvalitet gir grunn til bekymring

Dávila benyttet også anledningen til å sende en viktig beskjed til alle på Tenerife:

Luftkvaliteten, som for tiden er svært ugunstig, er grunn til stor bekymring.

– Røyken ligger tett ved bakken, noe som gjør at luftkvaliteten på den nordlige delen av øya er svært dårlig. Vi må derfor være føre var, advarte Dávila, og la til at man bør bruke FFP2-masker om man må ut, spesielt i Los Realejos, La Orotava og Arafo.

Videre oppfordret Dávila sårbare grupper til å være ekstra forsiktige, og rådet alle til å begrense utendørs aktiviteter mest mulig.

På mandag merket også innbyggerne i hovedstaden Santa Cruz de Tenerife den plagsomme og helseskadelige røyken. 

Etter nesten en uke er energien tynnslitt hos brannmannskapene. Foto: Bomberos de Las Palmas

– Skikkelig ubehagelig

– Det blir verre og verre luft her. Det er skikkelig ubehagelig. Vi har vondt i hodet og øyne og nese renner mens halsen klør. Det må være helt forferdelig nærmere brannen, konstaterer norske Camilla Halley, som Canariavisen har fulgt siden brannen brøt ut. 

Hun og barna bor i hovedstaden. Nå må de holde seg inne på grunn av røyken, forteller hun.

– Barna er skuffet for de vil selvsagt bruke sommerferien ute med venner, sier hun, og legger til at det er skuffende at vinden skulle snu igjen.

De siste dagene har ikke hovedstaden blitt nevneverdig plaget med røyk, men på mandag snudde vinden. 

 

Debatt
Canariavisen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.