Siste

Katta er ute av sekken


Mens viruset sprer seg for full kraft i Spania, har Kanariøyene så langt blitt spart for smitte i lokalsamfunnet. De få tilfellene som har dukket opp har vært turister som ble smittet i sine hjemland.

Vi meldte i dag om at en kanarisk person er innlagt og bekreftet smittet. Dette har i ettertid blitt benektet av helsemyndighetene. Det var avisen La Provincia som først omtalte saken, og som var vår kilde. Det er nå 21 aktive tilfeller på Kanariøyene: 7 på Gran Canaria, 13 på Tenerife, og 1 på Fuerteventura.

De fire italienske turistene som først ble bekreftet på Gran Canaria er innlagt på sykehus, og en av disse skal være alvorlig syke. Det nederlandske paret som testet positivt på mandag er ved god helse, og i hjemmeisolasjon. En femte italienere som testet positivt på tirsdag er også i hjemmeisolasjon.

Helsemyndighetene jobber nå med å analysere prøvene fra 77 personer som har hatt nærkontakt med de fire første italienerne som var på ferie i Arinaga.

Turistområdene i sør

Også turistområdene er nå med på kartet, etter at to nederlandske turister testet positivt i Meloneras sør på Gran Canaria.

De bodde på Lopesa Costa Meloneras Hotel. Dette hotellet har ikke blitt satt i karantene slik som H10 Adeje Palace hotel på Tenerife ble, og paret er isolert i en villa.

Alvorlig i Spania

Også på fastlandet sprer viruset seg nå raskere og raskere. Så langt er 1,730 personer smittet, og 36 personer har mistet livet i Spania. Madrid er hardest rammet i Spania, med 782 smittetilfeller.

På tirsdag ble det besluttet at alle flyvninger mellom Italia og Spania skulle suspenderes for å stagge viruset. Dette vil i så fall bremse spredningens hastighet, men ettersom viruset nå sprer seg lokalt i Spania er det neppe mulig å stanse spredningen.

Se vårt livekart over smittetilfeller på Kanariøyene.

Ditt og mitt ansvar

Det er etter denne avisens mening nå på tide at nordmenn på Kanariøyene begynner å ta dette utbruddet seriøst.

Til nå har holdningen vært meget avslappet: nordmenn som tar hverandre i hånden og klemmer på hverandre, til tross for at norske helsemyndigheter nå anbefaler folk å ikke håndhilse.

De hoster ut i luften eller i hendene uten å vaske seg skikkelig etterpå, selv om mediene og helsevesenet gang på gang har terpet på hvor viktig god hostehygiene er.

De fortsetter å gå ut i sosiale sammenhenger, selv om de har symptomer, til tross for at folk som har symptomer har blitt bedt om å holde seg hjemme.

Vi blir alle påvirket

At mange av de norske menneskene på øygruppen er risikopasienter med underliggende sykdom og høy alder er bekymringsverdig. Vi har alle en bestemor, bestefar, eller familiemedlem med underliggende sykdom - og det er ditt og mitt ansvar å beskytte disse så godt vi kan.

Alle - inkludert de som er unge og friske - har et felles ansvar for å begrense spredningen. Hvis coronaviruset får spre seg for raskt risikerer vi et overbelastet helsevesen, og det vil i så fall være livsfarlig for alle som blir smittet og er i risikogruppene.

Ikke influensa

Tenk på dine medmennesker - vis hensyn - og ikke bidra til at viruset sprer seg raskere ved å være uforsiktig. Dette er ikke influensa. Ei heller forkjølelse. Dette er et nytt virus som ingen av oss har immunitet mot, som vi ikke har vaksine mot, og som gir langt flere mennesker komplikasjoner og alvorlig sykdom.

Selv om 80% av alle som blir smittet kun får en mild sykdom, blir 15% alvorlig syke, og 5% kritisk syke. Og det skal ikke mange til i den siste gruppen på kort tid, før helsevesenet risikerer å bli overbelastet.

Store mørketall

Med 5 tilfeller på sykehus kan vi si at de virkelige tallene er langt høyere enn det vi her ser. Tallene på bekreftede smittet er begrenset av hvor mange tester man gjør. Statistisk sett så har 10% behov for sykehus. Det vil si minst 10x5 = 50 smittet. Men de har ikke behov for sykehus fra dag 1, men fra ca. dag 10.

Første uke har relativt milde symptomer. Så om man hadde 50 smittede for 10 dager siden, så kan man forvente at dette har doblet seg minst 2, mest trolig 3 eller 4 ganger siden. Altså kan det være mellom 200 - 800 smittede i gatene på Gran Canaria.

I tillegg kommer import av smittede med fly fra andre deler av Europa, som lett øker dette tallet med sin påfølgende smittende effekt.

Mange som er i risikosonen allerede har kansellert sin reise og tar sine forholdsregler, men for oss andre er det nok bare er et tidsspørsmål før vi må regne med hoste og rennende nese. Det viktigste er at man tar sine forholdsregler og begrenser videre smitte for å holde kurven lav for å spare helsevesenet.

Av: Leo Lunde. Bård Ove Myhr bidro til denne saken.