Annonse

Trenger jeg negativ coronaprøve for å slippe inn på flyplassen nå?

Flere har spurt om dette i sosiale medier. I noen versjoner av ryktet sies påstanden å komme fra en lege på Gran Canaria. I andre versjoner har noen hørt dette på spansk tv.

Du trenger ikke negativ coronaprøve for å slippe inn på flyplassen på Gran Canaria. Foto: Aena

Av Leo Lunde
Publisert 26. mars 2021 kl. 18:02

Av Leo Lunde
Publisert 26. mars 2021 kl. 18:02

Annonse

De siste dagene har flere skrevet på sosiale medier at man må ha en negativ coronaprøve for å slippe inn på flyplassen på Gran Canaria.

I en rekke kommentarfelt på Facebook har det blitt hevdet at leger har informert om dette.

Som om ikke reglene og tiltakene er forvirrende nok fra før har mange altså trodd at dette må være i orden før de sjekker inn på flyplassen.

Stemmer ikke

Vi tok kontakt med flyplassoperatøren Aena på Kanariøyene for å høre om dette stemmer.

Stemmer det at man ikke slipper inn på flyplassen uten en negativ coronaprøve?

– Nei, det stemmer ikke. Du kan gå inn på flyplassen og du trenger ikke vise en negativ coronaprøve. Du trenger bare boardingkort for å slippe inn på flyplassen, forklarer pressetalsmann i Aena, Xavier Leal, til Canariavisen.

Det burde dermed oppklare den biten.

Må teste deg ved ankomst i Norge

Likevel er det slik at norske myndigheter krever negativ coronaprøve av de som skal til Norge. Norske borgere skal testes på flyplassen eller grensepasseringen.

– Vi vet at enkelte flyselskaper krever en negativ test for å gå om bord, men vi vet ikke nøyaktig hvilke selskaper som gjør det, forklarer Leal.

Aena påpeker at hvert land har sine egne regler, og at alle reisende plikter å sjekke med myndighetene for å være orientert om reglene som gjelder til enhver tid.

Vi i Canariavisen anbefaler alle, uansett hvor de reiser fra eller til, om å ha negativ coronaprøve før avreise. Reglene kan endres på kort varsel, og det lønner seg ikke å planlegge for å unngå dette. Har du en godkjent, negativ test, er du i det minste sikret mot at du blir stoppet fordi du mangler dette. 

SAS krever ikke test for ombordstigning

Vi tok kontakt med SAS for å høre hva praksisen er hos de. For øvrig anbefaler vi alle om å forhøre seg med sine flyselskaper før avreise, slik at man er sikker på hva som gjelder i ditt tilfelle.

– Smittevern, smittesporing, lokale reiseråd og nasjonale innreiserestriksjoner er myndighetenes ansvar. Den reisende er selv ansvarlig for å sette seg godt inn i de ulike reglene som gjelder for hele reisen og vær obs på at reglene kan endre seg på kort varsel, sier pressesjef John Eckhoff i SAS til Canariavisen.

Eckhoff understreker at SAS per i dag ikke krever negativ test for ombordstigning.

– Det er enkelte flyselskaper som krever negativ test, men dette gjelder per i dag ikke for SAS.

Pressesjefen anbefaler alle som skal reise med SAS om å sette seg inn i flyselskapets egne regler på deres nettside.

Her finner du informasjon

Så hva er det som gjelder for deg som nordmann når du skal reise fra Spania eller Kanariøyene til Norge? Reglene kan være kompliserte å sette seg inn i, spesielt hvis du skal mellomlande på veien.

Vi har tidligere skrevet om tjenesten Traveldoc.aero – en genial tjeneste som lar seg legge inn reiseruta slik at du får opp reglene som gjelder for hvert punkt på turen.

Oppdaterte innreiseregler finner du på Helsenorge.no

Vi velger å ikke gjengi disse innreisereglene her fordi restriksjonene stadig er i endring.

En viktig endring vi likevel føler må påpekes og som gjelder fra mandag 29. mars er at alle reisende må på karantenehotell i hele karantenetiden, dersom de ikke kan dokumentere at reisen var nødvendig. Dette rammer spesielt fritidsreisende.

 

Annonse

Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!

 

Annonse