Siste
Leiren i Arguineguín er borte i dag, men når den var i drift ble den kritisert for brudd på menneskerettighetene og fordømt av politikere. Foto: Mogán kommune

Migrantkrisen har skapt minst 761 arbeidsplasser


Neste uke vil alle migrantleirene på Kanariøyene være i drift, slik Canariavisen skrev om på lørdag. Målet er at alle migrantene skal være ute av hotellene på øygruppen så raskt som mulig, men til nå har flere brutte løfter ført til tvil rundt dette.

For en måned siden sa innvandringsminister José Luis Escrivá at hotellene skulle være tomme før 15. februar. Den fristen er nå forbi, og fortsatt bor det migranter på hotell.

De to turistkommunene Mogán og San Bartolomé de Tirajana har mobilisert mot regjeringen, og sendt inn flere klager for å få fart på utkastelsesprosessen.

Mogán satt til og med et ultimatium om tomme hoteller innen nyttår 2020, og truet med bøter til hotellene som fortsatte å huse migranter.

761 jobber

Selv om kommunene har raslet med sablene overfor regjeringen er det ikke utelukkende negativt for øyas økonomi.

Regjeringen har nemlig satset på å ansette lokale oppdragsgivere for å jobbe med migrantene, og frem til 15. februar var 761 mennesker ansatt i mottaksapparatet på Kanariøyene, ifølge La Provincia.

Egen koordinasjonsenhet

I tillegg til migrantleirene som nå er satt opp har regjeringen også etablert en enhet dedikert til koordinasjonsarbeidet som kreves.

Et senter begynte i november med koordineren og henvisningsarbeidet, i tett samarbeid med det europeiske asylstøttekontoret EASO, som har ansvaret for å overvåke at regjeringen og mottaksapparatet følger internasjonale standarder.

Brudd på menneskerettighetene

Til tross for dette har flere av leirene som nå huser migranter blitt kritisert for brudd på menneskerettighetene.

Det gjelder spesielt den midlertidige mottaksleiren i Barranco Seco på Gran Canaria, men også Las Raices-leiren på Tenerife.

Flyttingen av migranter til de nylig opprettede fasilitetene har gått sakte, blitt forskjøvet og ikke vært uten kontrovers. De dårlige forholdene i migrantleirene er prekære, spesielt i Las Raices på Tenerife, der kulde og regn har ført til gjennomvåte telt som mangler oppvarming.

Når leiren åpnet nektet migranter som ankom teltleiren å forlate bussen. Det var kaldt og pøsregn i området, og politiet hadde hendene fulle for å overtale migrantene til å gå gjennom porten.

Voldshendelser i Las Raices:

 

Mindreårige frykter skrekkleir på Tenerife

Enkelte aktivistorganisasjoner hevder også at mindreårige har blitt sendt til leiren, og tidligere denne uken klarte en gruppe migranter som hadde fødselsattest å stoppe overføringen til Las Raices.

De dårlige forholdene har ført til  flere voldsepisoder og protester blant migranter og aktivister den siste tiden. De kritiserer mangel på oppvarming, tilgang på varmt vann og strøm samt manglende Internett-dekning som gjør at de ikke kan holde kontakt med familie og omverdenen.

I Las Palmas har migranter som bor i Canarias 50-leiren i La Isleta opplevd at store mengder kloakk har rent inn på området tidligere.

Migrantmottak oversvømmes:

 

745 båter på et år

I fjor kom det 23.023 migranter til Kanariøyene i båt fra Afrika. Det var en økning på 756,8% sammenlignet med 2019. Hele 745 migrantbåter ankom øygruppen på et år.

Løsningen på den umiddelbare krisen som oppstod var opprettelsen av en mottaksleir i den lille fiskelandsbyen Arguineguín, der opptil 2600 mennesker levde under meget dårlige forhold.

Først i slutten av november tok det mørke kapittelet i migrantkrisen slutt, men ikke før leiren hadde fått tilnavnet «skammens leir» på grunn av begredelige forhold.