Siste
Leger har varslet om utrygge forhold ved akutten på Insular-sykehuset tidligere.

Over 1000 innlagte coronapasienter overbelaster sykehusene på Kanariøyene

Så langt i januar har 200 mennesker mistet livet etter å ha fått Covid-19. «


Den sjette smittebølgen siden pandemien startet har presset det kanariske helsevesenet hardt. Sykehusene overveldes nå av coronapasienter og smittede helsearbeidere.

På mandag passerte Kanariøyene tusen innlagte med Covid-19 og de rekordhøye tallene fortsetter å stige. Totalt er 1027 innlagte med viruset og 119 av disse er på intensivavdeling.

Høyeste nivå

23,83% av intensivsengeplassene på øygruppen er nå i bruk av coronapasienter. Dette gjør at sykehuspresset nå er på høyeste nivå, ifølge helsemyndighetenes risikovurdering.

Verst er det for universitetssykehuset Nuestra Señora de Candelaria på Tenerife, som har 303 pasienter på sengepost og 29 på intensivavdeling.

Deretter følger Insular-sykehuset i Las Palmas, som har ansvaret for pasienter fra sørsiden av Gran Canaria. Hit sendes også coronasyke turister som har behov for innleggelse, fra ferieområdene sør på øya.

Insular har 238 coronapasienter på sengepost og 29 intensivpasienter.

Doctor Negrín-sykehuset i Las Palmas har 150 på sengepost og 32 på intensiven.

Mange helsearbeidere smittet

Samtidig som antallet pasienter øker kraftig, blir også stadig flere helsearbeidere smittet.

550 ansatte ved Doctor Negrín og 667 på Insular-sykehuset har fått Covid-19 siden desember. Det tilsvarer rundt 10% av de ansatte på de to sykehusene.

Må utsette operasjoner

På Insular-sykehuset er seks fløyer pluss en hel etasje satt av til coronapasienter. På mandag måtte sykehuset gjøre om 10. etasje i sørfløyen, for å ta unna pasienter med Covid-19 fra akutten.

I 11. etasje er både sør- og nordfløyen i bruk på voksensykehuset, mens tre fløyer på barne- og barselssykehuset (5B, 7A og 8A) nå er fylles av coronapasienter.

Dette er områder som vanligvis brukes til kirurgi. Nå er alt utenom hasteoperasjoner og kreftbehandling satt på vent for å takle bølgen av syke pasienter.

Rekordhøye dødstall

Så langt i januar har 200 mennesker mistet livet etter å ha blitt smittet. Det er det høyeste månedstallet siden pandemien startet. Så langt har 1340 mennesker mistet livet på øygruppen, viser tall fra kanariske helsemyndigheter.

Selv om dødstallene har vært rekordhøye under den sjette bølgen, har andelen smittede som mistet livet vært veldig lav, sammenlignet med tidligere. 0,2% av de som ble smittet har dødd under den sjette bølgen.

Det er langt under 1,3% av de smittede, som ble registrert på samme tid i fjor. Da var det langt færre smittetilfeller, men andelen smittede som døde var altså langt høyere.

Omikron dominerer fullstendig

Omikron-varianten, som har blitt dominerende, og en høy vaksinasjonsrate på Kanariøyene ligger trolig bak den lavere andelen døde med Covid-19.

For øyeblikket utgjør omikron-smitte 96,4% av tilfellene, viser stikkprøver tatt i perioden fra 10. til 16. januar.

Delta-varianten stod bare for 2,6% av tilfellene i samme periode, viser den siste tilgjengelige variantrapporten fra spanske helsemyndigheter.

Trolig mindre farlig

Tidligere i januar kunne helsemyndighetene i Danmark melde om at omikron-varianten trolig er mindre farlig enn tidligere varianter.

Flere studier fra Storbritannia, Belgia og USA har konkludert med det samme, ifølge The Guardian.

Smitten er på vei ned

Gode nyheter er det også at smitten er på vei ned igjen, ifølge grafene.

På mandag lå smittetrykket de siste sju dagene på 909,58 tilfeller per 100 000 innbyggere. Det var 750 poeng under smittetrykket 15. januar, for bare ti dager siden.

I forrige uke ble det registert 19 785 tilfeller på Kanariøyene. Det var en nedgang på 43% fra uka før, da 34 997 tilfeller ble bekreftet.

Dette har likevel ikke nødvendigvis direkte sammenheng med mindre smitte i samfunnet. I forrige uke ble det utført 71 524 coronaprøver på Kanariøyene, et tall som er 25% lavere enn uka før. Færre tester gir naturlig nok lavere smittetall.

Innleggelsestall på de andre sykehusene

Hospital Universitario de Canarias på Tenerife har 137 innlagte på sengepost og 25 på intensiven.

José Molina Orosa-sykehuset på Lanzarote har 42 coronapasienter på sengepost, men ingen på intensiven.

Fuerteventura har 14 på sengepost, mens Nuestra Señora de Guadalupe på La Gomera har 5 på sengepost. La Palma har 16 på sengepost, 1 på intensiven, og San Sebastián de Los Reyes på El Hierro har 3 på sengepost.