Siste

Rødt farevarsel: ekstremvarme og calima på Kanariøyene


Denne tirsdagen sendte det statlige meteorologiske institutt, Aemet, ut et rødt farevarsel for ekstremvarme på Kanariøyene. Også Helsedirektoratet aktiverer sitt varsel for helsefare på oransje nivå, og det er første gang på flere år dette farenivået har blitt brukt for ekstremvarme.

Det røde farevarselet gjelder sør, øst og vest på Gran Canaria samt på hele Lanzarote og Fuerteventura i morgen, onsdag 26. august.

Aemet har meldt om temperaturer på heel 43 grader i de røde områdene, og minst 37 grader for de oransje områdene. Denne tirsdagen er farenivået gult og temperaturene kan komme opp i over 34 grader enkelte steder.

På torsdag gjelder et oransje varsel for høye temperaturer på alle øyene med unntak av Lanzarote, som har gult farenivå denne dagen for temperaturer på over 34 grader.

Helsemyndighetene har flere steder sendt ut rødt varsel, og dette gjelder kommunene San Miguel de Abona, Granadilla de Abona, Santa Lucía de Tirajana, turistkommunene Mogán og San Bartolomé de Tirajana, La Aldea de San Nicolás og Agüimes.
Slik takler du hetebølgen
 

Ekstrem skogbrannfare

De ekstreme temperaturene de neste dagene fører også til ekstrem skogbrannfare. Derfor har også direktoratet for sikkerhet og beredskap aktivert sitt varsel om ekstremt høy brannfare på alle øyene. I forrige helg brøt en skogbrann ut på La Palma.

Som følge av den økte skogbrannfaren er alarmnivået nå oppgradert til nivå 2 for Tenerife, La Palma, La Gomera, El Hierro og Gran Canaria, og direktoratet utelukker ikke temperaturer på opp mot 44 grader enkelte steder.
Dette gjør du hvis det blir skogbrann der du er
 

Tørr luft, calima og lange tørkeperioder

I en pressemelding advarer de mot meget tørr og varm luft med calimastøv, og temperaturer på mellom 32-40 grader i innlandet og fjellområdene. Lokalt kan temperaturen overstige 44 grader sør på Gran Canaria, og luftfuktigheten kan bli liggende på under 30 prosent over 600 meters høyde, skriver de i en pressemelding.

I tillegg har øygruppen gjennomgått en lengre tørkeperiode, med rundt halvparten så mye regn som forventet så langt i år.